KLAUS IOHANNIS, DUPĂ ŞEDINŢA CSAT: ''Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu''

G.U.
Politică / 26 ianuarie 2022

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil în contextul situaţiei de securitate din regiune.

"Astăzi am făcut o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicaţiilor militare, economice şi energetice, dar şi din perspectiva migraţiei necontrolate. România are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil. Actuala criză de securitate creată de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră şi nici măcar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic, de aceea în aceste momente este important ca la nivelul NATO şi al UE să dăm dovadă de unitate şi solidaritate", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Totodată, Klaus Iohannis a menţionat că România are un "dialog permanent, extrem de dens şi de substanţial", la toate nivelurile, în cadrul NATO, cu SUA, în cadrul OSCE şi al Uniunii Europene.

Conform şefului statului, escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţionale.

"Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forţei împotriva Ucrainei, cu toate consecinţele care pot decurge de aici. De asemenea, acţiunile recente ale părţii ruse, prin propunerile înaintate în luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate", a mai spus Iohannis, care a precizat că există preocupări şi cu privire la posibilitatea continuării şi aprofundării folosirii tacticilor hibride, deoarece complică situaţia de securitate, inclusiv din perspectiva capacităţii de reacţie.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că a fost analizată o gamă întreagă de acţiuni potenţiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituţii şi infrastructura critică, cum s-a întâmplat recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării şi a propagandei.

"A fost un schimb de evaluări care a inclus, cum este şi firesc, elementele care au reieşit din coordonarea noastră aprofundată şi constantă cu aliaţii şi partenerii atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul Uniunii Europene", a declarat şeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis, a precizat că România a susţinut şi continuă să susţină abordarea actuală de la nivel euroatlantic, arătând că ţara noastră a fost foarte activ implicată din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat şi european, prin prisma poziţionării geografice şi a interesului strategic pe care îl are în stabilitatea Vecinătăţii Estice a NATO şi a Uniunii Europene.

Preşedintele Iohannis a declarat că dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situaţiei actuale şi este important ca acesta să continue.

"Discuţiile recente cu Federaţia Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO faţă de situaţia de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării. Am transmis fără echivoc Federaţiei Ruse interesele de securitate şi îngrijorările noastre, aliate, faţă de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliaţii şi partenerii noştri, am transmis şi continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze ataşamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale şi a valorilor spaţiului euroatlantic din care facem parte, precum şi a principiilor şi normelor de drept internaţional. Totodată, reiterăm susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi a celorlalţi parteneri estici, precum şi pentru consolidarea rezilienţei acestora. Trebuie însă să fim pregătiţi şi pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului", a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a reiterat necesitatea consolidării prezenţei Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România.

"Indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare, care să îi permită să îşi îndeplinească eficient obiectivele strict defensive - repet, strict defensive - pentru care Alianţa a fost creată", a declarat Iohannis, evidenţiind şi că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenţei militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, ameninţările şi provocările de securitate în creştere din regiune.

Şeful statului a salutat din nou anunţurile omologilor american şi francez cu privire la disponibilitatea SUA şi a Franţei de a spori prezenţa în România.

"Am spus-o constant şi repet că suntem gata să găzduim o prezenţă aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunţurilor SUA şi ale Franţei, suntem în contact cu cei doi aliaţi pentru a stabili concret modalităţile de realizare pe teritoriul nostru a prezenţei militare a celor doi parteneri", a afirmat Iohannis.

Acesta a amintit că, la nivelul UE, se discută despre o serie de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, dacă aceasta va iniţia acţiuni agresive împotriva Ucrainei.

"Este vorba despre o plajă extinsă de sancţiuni sectoriale şi individuale, demersurile de pregătire a acestora fiind accelerate în ultima perioadă", a subliniat Klaus Iohannis.

Şefului statului a subliniat că Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea naţională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024.

Şeful statului a conchis că România se bucură în prezent de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean să se teamă.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. In sfarsit si-a scos si Iohannis capul...Daca tot asa molcom se misca Iohannis...o sa ne trezim cu rusi la poarta.

    1. Nu la poarta,dincolo de Romania

    "Şeful statului a conchis că România se bucură în prezent de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean să se teamă."

    Teama? De ce ne-ar fi teama?  

    1. KLAUS IOHANNIS, DUPĂ ŞEDINŢA CSAT:

      Vom face totul fără a precupeţi nici un efort! Totu' pentru pace!!! 

      o sa fie ok.

      stati linistiti (aici in Romania). 

       

      am mai zis-o si o repet: ce se intampla acum sunt resturi, relicve in aceasta linie spatio-temporala a ceea ce trebuia sa se intample si nu se va mai intampla. Pastrati-va calmul si sper ca politicienii sa o ia mai usor cu declaratii naroade care nu isi au rostul ... sedeti calmi! Totul e ok!  

      Desigur, situatia e infricosatoare, emotiile sunt mari, etc... Dar va repet (pentru Romania), nu va lasati pacaliti de o forma situationala complet golita de fond.  

      Sau, desigur, poate ca gresesc si o sa vina o mama de razboi peste noi de o sa ne falfaie urechile. Pana la urma nu am avut profesor in cercetarile mele si perfectionarea metodelor mele s-a petrecut ad-hoc prin mecanisme gen " trial and error" , invatare de la situatie la situatie, etc. Dar daca am vazut inainte in mod corect ce urma sa se intample (tehnici remote viewing) si daca am invatat sa actionez chirurgical pentru alterarea/blocarea/sterilizare a anumitor situatii pe o linie temporala ... inseamna ca trebuie sa avem incredere, nu?  

      Sub rezerva ca metodele dezvoltate de mine sunt experimentale si nu garantez pentru ele (desi dau rezultate), va repet inca o data: situatia a fost sterilizata in spatio-timp, in actuala linie situationala.  

      Lasati frica deoparte si pastrati-va mintea limpede, cu un grad ridicat de discernamant! Spiritul domina Lumea si nu invers!  

    puneti-va problema aducerii trupelor franceze in Romania (doar daca e cazul...ca poate nici nu o sa mai fie atunci) dupa finalul lunii aprilie 2022 , asadar dupa alegerile franceze

    in cazul in care un popor abrutizat de vaccinuri si masti si certificate verzi alege in mod idiot pe Marine Le Pen (extremista pro-Rusia) ... Romania se va fi trezit pe teritoriu cu o armata in mana unei pro-Rusia. Nu stiu ce situatie fericita ar fi asta....  

    1. oricum ar fi , eu zic sa stam linistiti

      se inflameaza multi acum ca ne invadeaza Rusia. 

      Din cate stiu eu aici pe Bursa incepand cu a doua parte a anului 2019 am sustinut in aproximativ 4-5 comentarii urmatoarele: situatia unei axe de conflict Rusia-Ucraina-Balcanii de Vest a fost sterilizata in spatio-timp si centrul de greutate a fost mutat in alta parte.  

      Cu toate acestea in timpul cand aceasta situatie ar fi trebuit sa se intample, vor mai putea fi observate situatii care aparent ar putea duce la o confruntare militara intre Rusia si alte state dincolo de Ucraina (fara ca acest lucru sa se mai si intample!).  

       

      Deci in opinia mea putem sa stam linistiti, daca eu nu am incredere in fortele mele, cum sa mai aiba altii ?  

       

      Totul tine acum de neutralitatea si echilibrul politicienilor din Romania. Sa nu o dea ei in bara cu ce fac sau cu ce zic.  

       

      Daca nu iau deciziile cretine (vezi cazul tampit cu Aurescu organizand intalniri la Kiev cu ministrii de externe din UE!!! Tampita si provocatoare decizie!) si nu fac declaratiile tampite , provocatoare... totul se va aplana usor si bine.  

       

      Nu-l inteleg pe Aurescu, actioneaza ca si cum ar tine neaparat sa impinga Romania intr-un conflict militar.  

      De ce asta?

      Lucreaza pentru alte forte si nu vrea pace si liniste in Romania? Nu ii e bine?  

    Deja am uitat ca ne-au marit facturile la energie si gaz ne-au distras atentia cu baubaul vin rusii.

    1. Care este diferenta daca vin rusii sau americanii sau altii,toti vin pentru praduiala

      daca mai ai, vorbeste cu bunicii sau strabunicii tai... roaga-i sa iti povesteasca despre armata rosie " eliberatoare" .... cum s-au purtat cu localnicii , cum violau, furau, bateau, omorau si ... erau deasupra legii... etc.

      rusii sunt salbatici, sunt un popor prin excelenta irational (nu rece si rational ca germanii sau nordicii, de exemplu). Ma rog, irational are si sensuri bune (mai ales in arta si chestii conexe) dar... si sensuri mai putin bune.  

      Hai, vorbeste cu bunicii sau strabunicii tai sa vezi cate au de povestit.  

      Vorbeste cu bunicii si strabunicii tai cum sa-ti povesteasca cum au invadat URSS in calitate de slugoi ai lui Hitler!

      Fii respectuos cu site-ul care iti pune la dispozitie spatiul pentru comentarii!

      Eu cred că ar fi mai bine sa nu mai comenteze deloc. Spune prea multe adevăruri și irita prea multa lume pe aici și pe aiurea. Bancherila, încetează să mai deștepți o lume adormita! Lasa-i în ignoranta lor!

      Ia o pauza Vali că deja situația e în flăcări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb