KOOPMAN, COMISIA EUROPEANĂ: "Complexul Hunedoara are nevoie de o restructurare profundă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 aprilie 2015

"Complexul Hunedoara are nevoie de o restructurare profundă"

Surse din companie susţin că nu mai sunt şanse de salvare

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o restructurare profundă ca să poată supravieţui în piaţa autohtonă de energie în condiţii concurenţiale, ne-a declarat Gert-Jan Koopman, director general adjunct în cadrul Departamentului Ajutor de Stat al Comisiei Europene.

Domnia sa ne-a precizat: "Cel mai probabil, Comisia va aviza săptămâna viitoare ajutorul de stat de salvare pentru Complexul Hunedoara. Dar acest ajutor este condiţionat de prezentarea unui plan viabil pentru restructurarea companiei. În opinia mea, restructurarea trebuie să fie profundă, pentru ca societatea să poată vinde energie la preţul pieţei".

Oficialul european ne-a mai declarat că singura privatizare de succes realizată de ţara noastră este cea a Electrica (n.r. statul a vândut pe Bursă 51% din acţiuni prin majorare de capital): "Vorbim de privatizări, nu de listări de pachete minoritare de acţiuni. Statul român trebuie să îşi reconsidere programul de privatizări şi să îl facă mai eficient. Aşteptăm vânzarea pachetelor majoritare de la CFR Marfă, Oltchim, dar şi a participaţiei statului la Poştă".

Gert-Jan Koopman a completat că privatizarea nu este un scop în sine, ci un mijloc de eficientizare a unei companii, acolo unde statul nu poate să facă acest lucru. Domnia sa apreciază că societăţile de stat au ajuns într-un punct în care trebuie restructurate pentru a putea fi vândute la un preţ bun.

Comisia "stă cu ochii" pe societăţile cu capital de stat care au beneficiat de ajutoare, monitorizarea concentrându-se pe Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Oltchim, CFR Marfă şi Poşta Română. Domnul Koopman a subliniat că ajutoarele de stat nu pot fi acordate la infinit şi că scopul lor este să reintegreze companiile în circuitul economic şi să le pregătească pentru a deveni competitive.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de salvare de 98 milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Banii, care vor fi acordaţi din fondurile obţinute din privatizări, sunt necesari pentru achiziţia certificatelor de emisii pe care CEH trebuie să le cumpere până la finalul acestei luni pentru a-şi îndeplini obligaţiile legale. Proiectul stipulează că ajutorul va trebui să fie returnat dacă nu va fi prezentat, în toamnă, un plan realist de restructurare.

Surse din Complexul Hunedoara ne-au declarat, ieri, că societatea nu mai are şanse reale de redresare şi că a pierdut acest tren în 2013: "Iniţial, autorităţile noastre şi Comisia au agreat ştergerea datoriilor istorice ale vechii Companii Naţionale a Huilei, fuziunea a patru mine viabile cu centralele electrice Mintia şi Paroşeni şi închiderea până în 2018 a trei mine care nu mai sunt rentabile. Compania Naţională a Huilei trebuia să rămână ca o cochilie goală, care să fie lichidată. Minele intrate pe programul de închidere beneficiază de ajutor de stat până în 2018".

Complexul Energetic Hunedoara are acum aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale, care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Sursele noastre afirmă că planul iniţial de restructurare ar fi dat roade dacă în perioada 2012-2013 nu se întârzia divizarea Companiei Naţionale a Huilei şi fuziunea unităţilor miniere viabile cu cele două termocentrale. De asemenea, conform surselor citate, un alt factor negativ a fost prăbuşirea preţului energiei pe piaţa liberă începând din 2013, demararea procesului de liberalizare a pieţei, dar şi colaboarea comercială dificilă dintre cele două noi societăţi rezultate din acest proces de divizare şi fuziune. Procesul de eficientizare a început târziu, iar minele considerate viabile nu au beneficiat de investiţiile necesare şi promise, în valoare de peste 60 milioane de euro.

Într-un răspuns oferit doamnei deputat Carmen Hărău, Ministerul Energiei arată: "O problemă deosebită care afectează eficienţa Complexului Hunedoara o reprezintă ponderea ridicată a cheltuielilor cu personalul, care au fost de 40,26% în structura costului de producţie a energiei electrice şi de 65,3% în costul de producţie al cărbunelui. Încă de la fuziunea cu activitatea minieră, în iulie 2013, compania înregistra pierderi totale de 102,1 milioane lei şi datorii restante de 191,3 milioane lei".

Ministerul doreşte ca, în cadrul procesului de elaborare a strategiei energetice, să găsească soluţii pentru eficientizarea companiei şi obţinerea unui preţ competitiv pe piaţă pentru electricitatea produsă. Autorităţile au respins varianta lichidării Complexului Hunedoara, susţinând că sunt soluţii de redresare şi atingere a unui prag de rentabilitate în 2018.

În răspunsul oferit doamnei deputat Hărău, Ministerul Energiei mai precizează că societatea trebuie să investească, din surse proprii, 60 milioane euro pentru eficientizarea minelor viabile şi încă 300 milioane dolari pentru retehnologizarea centralelor electrice.

Compania a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 350 milioane lei şi o valoare a plăţilor restante de circa 370 milioane lei, din care numai la bugetul consolidat al statului s-au strâns 290 milioane lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031