La grădina zoologică

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 21 iunie 2022

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Calculasem greşit. Am luat-o pe drumul care trecea pe lângă Grădina Zoologică. În zilele normale, pe acolo este mai scurt. Uitasem însă că era duminică. Blocaj de trafic garantat. Iar când stai în trafic, te gândeşti. Îţi merge mintea, cum s-ar spune, dacă maşina ta stă pe loc. Aşa se face că am detectat un lucru bizar.

Oamenii aceia parcă îşi pierduseră minţile. Mulţi se comportau anormal. Unii se dăduseră jos din maşini şi făceau pe poliţiştii de la Circulaţie. Alţii lăsaseră geamul şi ţipau. Câţiva cetăţeni stăteau în mijlocul drumului, fără un scop anume. O familie, pe biciclete, forţa trecerea printre automobilele în mişcare - ceva complet nesăbuit. Nimic nu avea logică.

Mii de oameni veniseră să vadă animalele. Dar erau animalele cele care ar fi trebuit să vină să vadă aceste fiinţe. Regulile sociale cele mai elementare se evaporaseră. Era o luptă darwiniană, de tipul "care-pe-care".

Un biolog britanic, Desmond Morris, cunoscut pentru cartea sa din 1967, Maimuţa goală, spunea că "oraşul nu este o junglă din beton, ci o grădină zoologică cu oameni". Se întâmplă aşa pentru că în aglomeraţia extremă instinctele primare încep să răbufnească. Iată de ce analiza politică eşuează în aceste situaţii. Este timpul să recurgem la ştiinţa comportamentului gregar.

Priviţi la ce se petrece în Ucraina. Avem, la suprafaţa fenomenului, diferite explicaţii politice emise de agresor - Federaţia Rusă. Aberante, iresponsabile - dar politice. Însă pe teren, vedem din ce în ce mai mult altceva. Soldaţi imaturi, îmbrăcaţi în zdrenţe, rupţi de foame, care fură din chioşcuri de pe marginea drumului.

Tancuri încărcate cu frigidere şi televizoare jefuite din casele ucrainenilor. O familie, refugiată în Anglia, şi-a recunoscut boilerul la ştiri. Era pe tancul unui mujic.

Habar nu am ce îşi mai propune acum dictatorul de la Kremlin. (Oricum, până se va publica acest editorial, omul face alte declaraţii, iar ministrul său de Externe va lansa alte minciuni gogonate. Eu le-am pierdut şirul). Însă "la firul ierbii", campania s-a transformat în ceva care seamănă cu o invazie medievală a lăcustelor. Ruşii au început să fure cereale. Până acum sunt peste jumătate de milion de tone înşfăcate. Nu e clar de ce, pentru că Rusia este, la rândul său, un mare producător. Iar clienţi nu prea sunt pentru asemenea marfă. Sunt ştiri despre cargouri ruseşti care încearcă prin diverse porturi ale lumii să o descarce, fără prea mult succes.

Tovarăşii lor din Coreea de Nord au probleme mai grave. Acolo un val de Covid-19 a făcut ravagii. Populaţia este nevaccinată, pentru că dictatorul s-a temut, ca şi urmaşii lui Burebista din părţile noastre, că vaccinurile au cipuri introduse de capitaliştii cei răi. Aşa că fiecare a fost lăsat să s descurce singur, ca în pădure. Acum statul totalitar raportează şi o epidemie de dureri de burtă. Ce boală anume, nu se ştie, poate pentru că nord-coreenilor le lipsesc laboratoarele medicale. Sau poate pentru că oricum nu comunică prea mult cu lumea exterioară.

Peste tot structurile sociale par că se prăbuşesc. În locul lor se infiltrează o anarhie brutală. Iată cazul Nigeriei. Nu cred că am scris despre Nigeria până acum pentru că locul acela este o enigmă pentru mine. Nu înţeleg cum funcţionează. Patruzeci de oameni au fost ucişi, zilele trecute, într-o biserică catolică, în timpul slujbei. Asasinii au dat buzna pe motociclete şi au început să tragă. Din câte se pare, este vorba de bande locale, nu de teroriştii Boko Haram (de care Nigeria nu duce lipsă).

Evenimentul este semnificativ şi pentru altceva. Unde sunt activiştii Stângii? Săptămâna trecută urmăream un interviu pe CNN - canalul obligat al acestor bien pensants. Un reporter îl încolţise pe Ted Cruz, un important senator conservator. Era după un alt episod în care un dement a secerat copii într-o şcoală cu mitraliera. Reporterul îi spunea lui Cruz, indignat (da, acum reporterii nu mai întreabă, ci îşi exprimă ei opinia în locul celui intervievat), că "America e o excepţie" în privinţa acestor crime în masă. Iată că nu este. În Ianuarie anul acesta, un student a deschis focul la universitatea din Heidelberg, în timpul unui curs. În aprilie, un dezaxat a tras într-o grădiniţă, în Rusia (trei morţi). Două state unde regimul armelor este foarte restrictiv.

E greu să fii civilizat. Presupune să te ridici în două picioare, să nu dai din mâni, să formulezi argumente. Şi să respecţi ierarhii mai complexe decât acelea ale unor haite. Dar tocmai aceste ierarhii sunt acum atacate din toate părţile. Ultima grozăvie: propunerea să se renunţe la festivităţile de premiere în şcoli. Pentru că elevii slabi sunt "discriminaţi". Eu credeam că tocmai asta este ideea. Îi lauzi pe cei buni şi îi sancţionezi (simbolic) pe leneşi. Însă lenea a devenit o virtute publică acum. Unii politicieni vor să introducă şi un "salariu minim garantat". Nu mai trebuie să munceşti, ai tot timpul din lume. Când ai chef, poţi să vizitezi grădina zoologică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb