Mai multe sute de manifestaţii erau prevăzute pentru ziua de ieri în întreaga lume, în principal în ţări europene, inclusiv în Germania, unde mai multe mii de persoane au coborât în stradă pentru a protesta faţă de acordurile de liber-schimb, cum este cazul celui negociat între Statele Unite ale Americii (SUA) şi Uniunea Europeană (UE), transmite AFP.
Principala ţintă a manifestanţilor este acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a cărui viitoare rundă de negocieri începe mâine la New York şi care vizează desfiinţarea barierelor vamale şi a reglementărilor dintre SUA şi Europa, potrivit Agerpres.
Apelul de ieri, lansat de asociaţii internaţionale, organizaţii neguvernamentale, sindicate şi partide, şi la care au răspuns 45 de ţări, prevede circa 750 de acţiuni, adunări sau manifestaţii în întreaga lume.
Oamenii se tem că TTIP va afecta calitatea alimentelor, a condiţiilor de muncă şi a mediului, transmite Reuters.
În Germania, TTIP a declanşat mai multe acţiuni de protest: potrivit unei purtătoare de cuvânt a asociaţiei Attac Germania, ''mai multe zeci de mii'' de persoane manifestau ieri după-amiază în ţară, fiind organizate 230 de acţiuni în 170 de oraşe şi sate.
La Munchen, 15.000 de persoane au manifestat, la Leipzig - 2.000 şi la Stuttgart - 1.000, potrivit purtătoarei de cuvânt, care a precizat că o mare manifestaţie anti-TTIP va avea loc pe 10 octombrie la Berlin.
În Germania, opoziţia faţă de acest tip de acord este mai mare şi datorită unui sentiment anti-american în creştere legat de activităţile SUA de supraveghere cibernetică şi a telecomunicaţiilor şi, totodată, în legătură cu temerile dominaţiei digitale de către companii precum Google. În 2013, au apărut informaţii potrivit cărora SUA ar fi ascultat convorbirile telefonice ale cancelarului german, Angela Merkel, acest lucru provocând revolta populaţiei.
Un sondaj recent "YouGov" arată că 43% dintre germani cred că TTIP ar fi dăunător statului, comparativ cu 26% care îl văd ca pe un factor pozitiv.
Această opoziţie a populaţiei germane a luat prin suprindere guvernul cancelarului german şi sectorul industriei, care încearcă să schimbe aceste viziuni şi să semneze acordul care ar putea aduce un plus de 100 de miliarde de dolari din exporturile anuale ale SUA şi UE.
"Cred că această înţelegere va deschide calea aici către alimentele modificate genetic. Companiile vor profita de pe urma TTIP în dauna oamenilor", a afirmat Jennifer Rauffatto, în vârstă de 28 de ani, potrivit Reuters.
Helmut Edelhauesser, în vârstă de 53 de ani, din Brandenburg, a afirmat că ar prefera un acord de liber schimb cu Rusia.
"Presiunea SUA pentru dominaţia mondială este inacceptabilă. Obama trimite drone pentru a omorî persoane şi pentru a câştiga premiul Nobel pentru pace. Acestea trebuie să înceteze", a declarat Edelhauesser pentru Reuters.
Oamenii prezenţi la proteste aveau pancarte cu mesajele: "Oamenii au dreptul la mâncare, nu la profituri" şi "Atenţie la capcana TTIP - companiile câştigă, oamenii pierd!".
Merkel s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea TTIP, însă partenerii săi de coaliţie, Social Democraţii (SPD), au opinii foarte diferite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marian în data de 19.04.2015, 10:18)
Cine a scris articolul. l-a scris intr-un minut?! De ce protesteaza astia nu am aflat. Am ajuns sa stam la proteste cum se statea la coada pe timpul lui Ceausescu - unde era coada se asezau si altii, acum e la proteste - unde protesteaza unul , hop si altii, Daca ii intrebi de ce protesteaza, habar n-au, cum de altfel cred ca habar nu are nici cel care a scris articolul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Fratele lui Marian în data de 19.04.2015, 12:28)
Daca te informezi de ce protesteaza nu mai faci afirmatii gratuite. TTIP trece companiile peste guverne in legislatie. Simplu sa intelegi daca esti destept asa cum scrii.