LA URMĂTOARELE OFERTE PUBLICE, Lucian Anghel, BVB: "Îmi doresc îmbunătăţirea caracteristicilor tranşei de retail"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2014

Lucian Anghel, BVB: "Îmi doresc îmbunătăţirea caracteristicilor tranşei de retail"

Micii investitori vor tranşe mai mari din oferte, instituţionalii le explică de ce nu e aşa de bine

Oferta Electrica a adus o participare cu 25% mai mare faţă de Romgaz, din partea investitorilor individuali, a spus, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, sâmbătă, la Forumul BVB pentru Investitori de Retail, precizând că, la următoarele oferte publice, îşi doreşte îmbunătăţirea caracteristicilor tranşei de retail.

"Este adevărat că nici nu am avut foarte multe oferte până acum, suntem la început de drum", a continuat domnia sa.

Stere Farmache, membru in Consiliul Bursei, a arătat evoluţia paraticipării investitorilor mici la ofertele statului. Domnia sa a spus: "În 2006, la oferta Transelectrica, am avut 4700 de subscriitori pe retail, valoarea distribuită pe acest segment fiind de 50 milioane de lei, iar în următoarele şase luni, valoarea tranzacţiilor a fost de 461 milioane de lei.

La oferta Transgaz, din 2007, au fost 11.593 subscriitori, valoarea distribuită fiind de 90 milioane de lei, iar tranzacţiile din următoarele şase luni au cumulat 117 milioane de lei.

La oferta Romgaz, de anul trecut, au fost 12.000 de subscriitori pe retail, valoarea distribuită fiind de 343 milioane de lei, iar schimburile în următoarea jumătate de an, de 431 milioane de lei.

Aceste date sugerează că, atunci când avem o componentă de retail substanţială, aceasta generează, după listare, o valoare mare a tranzacţiilor. Desigur, trebuie să ţinem cont şi de condiţiile de piaţă, care au fost diferite".

Potrivit lui Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, in urma unui sondaj, a rezultat ca investitorii individuali realizează 15-20 % din rulajul Bursei.

Adrian Tănase, ING Pensii: "Este o idee fundamental greşită că instituţionalii sunt concurenţi cu retailul"

Investitorii instituţionali au în spate investitori de retail, de aceea, este o idee fundamenal greşită că aceştia ar fi concurenţi cu investitorii individuali, potrivit lui Adrian Tănase, director de investiţii ING Pensii.

Domnia sa a încurajat micii investitori să îşi dea banii spre administrare unor specialişti, considerând că abordarea de pornire în căutarea unor acţiuni care să le aducă îmbogăţirea rapidă este una greşită. Adrian Tănase a spus: "Dacă vă pasionează bursa, trebuie să ştiţi când să ieşiţi de pe acţiuni şi să intraţi pe obligaţiuni. Nu citiţi despre companii specifice, ci alte lucruri - despre economie, inflaţie, dobânzi. Încercaţi să identificaţi când încep acţiunile să subperformeze obligaţiunile. Aşa puteţi să vă îmbogăţiţi".

Unii dintre micii investitori s-au simţit lezaţi de faptul că au fost îndrumaţi către fonduri de investiţii. Adrian Tănase a precizat că vorbea, în general, despre micii investitori care muncesc şi nu au timp să urmărească în permanenţă ce se întâmplă cu investiţiile lor.

"Recomand economisirea în acţiuni, pe termen lung, şi diversificarea", a spus domnia sa.

Camelia Bulat, investitor de retail, a răspuns că micii investitori cunosc faptul că există fonduri de investiţii şi că le pot "folosi" dacă simt nevoia. În opinia sa, tranşele pentru retail la ofertele publice ar trebui să fie mai mari: "Deponenţii au mulţi bani, în România. Bursa ar putea atrage mai mulţi bani de la persoane fizice, dacă i-ar dori şi dacă i-ar convinge pe acei cetăţeni. Vine bail-in-ul (n.r. măsură la nivel european care ar permite băncilor cu probleme să se salveze cu banii deponenţilor), aşa că mai bine investesc banii şi îi pierd singur, decât să mi-i ia altcineva".

Bogdan Iliescu, director corporate finance BRD, a explicat că, la ofertele publice, cel mai important este interesul emitentului - respectiv să atragă o sumă cât mai mare de bani şi ca preţul acţiunilor să nu evolueze negativ, după listare. " De aceea, este important un echilibru între categoriile de investitori", a spus domnia sa.

Propuneri de la investitori

Pe lângă suplimentarea tranşelor dedicate lor, la ofertele publice, investitorii de retail au făcut câteva propuneri la Forumul organizat de BVB.

Adrian Ciubotaru, Head of Brokerage la Tradeville, consideră că ar fi bine ca investitorii instituţionali să îşi facă publice strategiile de vot la Adunările Generale ale Acţionarilor, astfel încât să reprezinte exemple pentru micii investitori.

De asemenea, domnia sa este de părere că nu ar strica alocarea unor tranşe mici din emisiunile de obligaţiuni corporative retailului.

Bogdan Iliescu a explicat că, până acum, acest lucru nu a fost luat în considerare întrucât, din cauza impozitului pe care ar trebui să îl plătească, micii investitori ar pierde dobânda suplimentară faţă de titlurile de stat. "Dar, emisiunile sunt listate, iar micii investitori pot cumpăra în piaţă. Noi am considerat că nu face sens", a conchis domnul Iliescu.

Investitorii prezenţi la eveniment au spus că doresc să le ofere răspunsuri oficialilor, nu să pună întrebări. Aceştia au cerut ca BVB şi ASF să se ocupe de educarea publicului. Investitorii ar dori facilităţi fiscale pentru investiţiile bursiere.

Ludwik Sobolewski a prezentat zece propuneri pentru sprijinirea comunităţii de retail, printre care accesibillitate mai bună a micilor investitori la ofertele statului, diversificarea gamei de investiţii disponibile, în special IMM+uri, facilităţi fiscale, guvernanţă corporativă mai puternică, stimularea participării investitorilor la Adunările Generale ale companiilor.

Valentin Ionescu, ASF: "S-au aliniat planetele pentru Bursă"

"Bursa este într-o poziţie favorabilă, s-au aliniat planetele", a spus Valentin Ionescu, director Supraveghere Integrată ASF.

"România stă foarte bine din punct de vedere macroeconomic, populaţia are foarte mulţi bani în depozite, companiile caută finanţare, iar străinii caută România. Ar fi păcat să ratăm acest moment", a completat domnia sa.

Directorul ASF a precizat că, deşi sunt importante, nu ar trebuie să ne intereze prea mult ofertele statului. "În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe diversificarea sectoarelor prezente la Bursă, a instrumentelor disponibile pentru toate categoriile de investitori şi pe atragerea companiilor private", a adăugat domnul Ionescu.

Potrivit acestuia, noua conducere ASF mută focusul către protecţia consumatorului: "Serviciul de protecţie a consumatorului va deveni direcţie şi va avea rolul de a preveni evenimentele nedorite. Vorbim nu numai de investitorii din piaţa de capital, ci şi de milioanele de investitori în fondurile de pensii, de milioanele de asiguraţi.

Însă oricât am încerca să prevenim, să informăm investitorii, nu putem contracara factorul uman. Din păcate, majoritatea investitorilor nu se cunosc pe sine, nu ştiu cât risc sau câtă pierdere pot îndura".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar ne da paiata lectii prin ziare!

    Prostia este cert infinita! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb