LafargeHolcim vrea economii de 1,4 miliarde euro în 3 ani, ca urmare a fuziunii

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 15 iulie 2015

LafargeHolcim vrea economii de 1,4 miliarde euro în 3 ani, ca urmare a fuziunii

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au lansat miercuri oficial, la nivel mondial, grupul LafargeHolcim, rezultat în urma fuziunii, şi au confirmat obiectivul de a realiza economii de 1,4 miliarde de euro în trei ani.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, LafargeHolcim a fost lansat după ce acţiunile grupului au debutat marţi la bursele din Elveţia şi Paris, având o capitalizare de piaţă de circa 41 de miliarde de franci elveţieni (39,3 miliarde euro).

Noul director general al grupului, Eric Olsen, a confirmat cinci domenii prioritare pentru LafargeHolcim, între care integrarea celor două companii, reducerea cheltuielilor de capital şi crearea de noi produse.

Fuziunea a avut loc pentru a reorienta activităţile celor două companii de la pieţele dezvoltate către economiile cu creştere rapidă din Africa şi Asia, unde cererea pentru ciment este în creştere rapidă.

Acordul de fuziune, unul dintre cele mai mari care au avut loc în Europa în ultimii ani, ar putea permite reducerea costurilor întrucât nouă compania va fi un cumpărător mai mare de materii prime.

Compania elveţiană Holcim a obţinut acordul de fuziune după ce un număr suficient de acţionari ai grupului francez Lafarge au acceptat tranzacţia, iar autoritatea franceză de reglementare şi-a dat acordul.

La începutul acestei luni, autoritatea franceză de reglementare a anunţat că 87,46% din capitalul în acţiuni al Lafarge, reprezentând 83,94% din drepturile de vot, a fost oferit de acţionari în schimbul titlurilor noii companii, fiind îndeplinite condiţiile pentru fuziune.

Oferta de acţiuni va fi redeschisă pentru restul acţionarilor Lafarge care au refuzat până acum să schimbe acţiunile.

Foştii acţionari ai Holcim controlează în prezent aproximativ 59% din noua companie, iar foştii acţionari ai Lafarge circa 41%.

Acordul a fost incert la începutul acestui an, din cauza unui dezacord legat de raportul de schimb al titlurilor şi conducerea noii companii.

Grupul LafargeHolcim va fi condus de Eric Olsen, fost director al Lafarge.

Fuziunea va crea o companie cu vânzări de aproximativ 40 de miliarde de euro şi operaţiuni în 90 de ţări.

Holcim şi Lafarge vor prezenta separat rezultatele semestriale în această lună şi vor raporta primele rezultate combinate la nouă luni.

Holcim şi compania franceză Lafarge au convenit în luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume.

Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

Lafarge va renunţa astfel la activele deţinute în România, iar cele două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu ale companiei din Franţa vor fi preluate de CRH.

Holcim România avea la sfârşitul anului trecut 792 de angajaţi, capacitatea totală de producţie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb