Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă dacă Beijingul va continua reformele economice şi se va angaja în consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, potrivit Mediafax.
Adresându-se oficialilor, bancherilor şi oamenilor de afaceri prezenţi la "China Development Forum", comentariile lui Christine Lagarde privind evoluţia yuanului într-o monedă de rezervă reprezintă cea mai explicită declaraţie de susţinere acordată de un oficial FMI ambiţiilor Chinei, privind dezvoltarea monedei naţionale.
China operează un sistem închis de schimb valutar, cursul yuanului fiind strâns controlat, însă guvernul de la Beijing vrea să crească gradul de utilizare a yuanului pentru încheierea tranzacţiilor comerciale internaţionale şi a implementat mai multe reforme pentru a facilita tranziţia.
Christine Lagarde a declarat: "Este nevoie de un plan pentru consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, pentru un management monetar şi al lichidităţii mai eficace, cu supraveghere şi reglementare de mai bună calitate, o piaţă financiară mai bine dezvoltată, dobânzi flexibile pentru depozite şi credite şi, în final, deschiderea contului de capital. Dacă toate acestea se vor materializa, nu există niciun motiv pentru care renminbi (yuanul - n.r.) să nu ajungă la statutul de monedă de rezervă, ocupând o poziţie adecvată statutului economic al Chinei".
Domnia sa a enumerat trei priorităţi pe care le recomandă Chinei: susţinerea creşterii economice, transferul motoarelor de creştere economică de la investiţii şi exporturi spre consumul intern, precum şi răspândirea mai largă a averii.