Aprecierile asupra producţiei agricole înainte ca aceasta să fie recoltată au un impact negativ asupra evoluţiei preţului produselor agricole, ne-a declarat Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Deoarece nu avem o Bursă de Mărfuri care să reglementeze preţul produselor, spune domnul Botanoiu, procesatorii cumpără cu un preţ mult mai mic decât ar fi cumpărat în cazul în care nu s-ar fi făcut estimări de producţie. Daniel Botanoiu ne-a mai precizat că în acest moment grâul este simplă iarbă, iar producţia reală se va cunoaşte doar în momentul recoltării. La rândul său, Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că aprecierile de producţie "pot sufoca ţara".
"LAPAR" atrage atenţia că situaţia pieţei globale a produselor agricole este dependentă de factori ce nu pot fi influenţaţi, precum cererea, oferta, componenţa energetică, creşterea preţului petrolului, a îngrăşămintelor şi a celorlalte input-uri necesare producţiei agricole. În această situaţie, Marcel Cucu solicită tuturor agricultorilor să nu accepte preţuri derizorii la grâu sau celelalte produse agricole, deoarece "preţurile practicate în România trebuie să fie în acord cu piaţa internaţională şi cu principalele burse agricole internaţionale".
Preşedintele LAPAR avertizează asupra consecinţelor negative atât asupra producătorilor, cât şi asupra cumpărătorilor a unui preţ necorespunzător pentru produsele agricole. Printre acestea se numără compromiterea programului de retehnologizare a agriculturii, susţinut prin fonduri structurale, prin imposibilitatea susţinerii aportului propriu, şi îngreunarea reluării ciclului de producţie în aceasta toamnă.