LAVROV ŞI AURESCU, DISPUTĂ ÎN CADRUL OSCE Scutul de la Deveselu deranjează Federaţia Rusă

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 3 decembrie 2021

Scutul de la Deveselu deranjează Federaţia Rusă

Situaţie tensionată pe Flancul Estic al NATO atât timp cât Federaţia Rusă susţine că se simte ameninţată de politica de extindere a alianţei militare. În acest context, la Consiliul ministerial din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), eveniment ce se desfăşoară la Stockholm (Suedia), Serghei Lavrov - ministrul de externe al Federaţiei Ruse - a afirmat ieri că în ţara noastră şi în Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

"Transformarea statelor vecine în capete de pod ale confruntării cu Rusia şi desfăşurarea forţelor NATO în imediata apropiere a zonelor de importanţă strategică pentru securitatea noastră este categoric inacceptabilă. Arhitectura stabilităţii strategice este distrusă rapid, NATO refuză să examineze în mod constructiv propunerile noastre de a reduce tensiunile şi de a evita incidentele periculoase. Dimpotrivă, infrastructura militară a Alianţei se apropie în mod iresponsabil de graniţele Rusiei, România şi Polonia implementând un sistem de apărare antirachetă care poate fi folosit ca un complex de atac. Rachetele americane cu rază medie de acţiune sunt pe cale să apară în Europa, readucând scenariul de coşmar al unei confruntări militare (...) Să nu uităm de principiul securităţii indivizibile în OSCE şi Consiliul Rusia-NATO, care spune că niciun stat nu trebuie să-şi consolideze securitatea în detrimentul securităţii altor ţări. Iar extinderea ulterioară a NATO către Est va afecta în mod clar interesele vitale ale securităţii noastre", a continuat Serghei Lavrov, în cadrul reuniunii OSCE.

În replică, ministrul de externe Bogdan Aurescu a arătat că la Deveselu ţara noastră are doar un sistem de apărare împotriva rachetelor şi nu un sistem ofensiv. "Poziţia exprimată de Federaţia Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă şi face parte din retorica neconstructivă pe această temă (...). Poziţia României, a SUA şi a Alianţei Nord-Atlantice a fost exprimată public şi transmisă Federaţiei Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menţionat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU; sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spaţiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenţie de transformare a sistemului de apărare antirachetă", susţine Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe.

În documentul citat se arată că în Declaraţia finală a Summitului NATO de la Varşovia din 2016 unde în paragrafele 55 şi 59 se stipulează clar: "Capacitatea este pur defensivă".

"Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu va submina capacităţile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potenţialelor ameninţări provenind din afara spaţiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară şi că nu există nicio intenţie de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declaraţiile ruse care ameninţă să ţintească aliaţii din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile şi contraproductive", se mai arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă în aceste zile la cea de-a 28-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc pe fondul situaţiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranţilor de la graniţa Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia, conflictul din estul Ucrainei şi cel din Nagorno-Karabah.

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, va solicita la ministeriala OSCE de la Stockholm creşterea eficienţei în implementarea mecanismelor de soluţionare a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.

Scutul anti-rachetă de la Deveselu, din judeţul Olt, a devenit operaţional în anul 2016. El este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO şi reprezintă practic contribuţia Statelor Unite la apărarea antirachetă a NATO, un angajament luat în 2009 sub preşedinţia lui Traian Băsescu, când la Casa Albă se afla Barack Obama.

Baza de la Deveselu este formată din trei unităţi militare: Baza 99, românească, care găzduieşte celelalte două baze americane - cea a forţelor navale şi pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis.

Întins pe o suprafaţă de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziţia părţii americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, aşa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români şi ai NATO, şi este creat să identifice, urmărească şi să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, venite din afara spaţiului euroatlantic, apărând în acest fel Europa.

Sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic şi este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Acest tip de rachetă, care nu este dotată cu focoase nucleare şi nici cu încarcătură periculoasă - chimică sau biologică, de exemplu -, poate distruge rachetele balistice în aer prin impact (forţa cinetică), la viteză foarte mare.

În a treia fază a implementării acestui sistem defensiv, rachetele actuale vor fi înlocuite de cele din noua generaţie, care au o rază de acţiune semnificativ mai mare şi pot fi folosite împotriva mai multor tipuri de rachete ofensive.

La baza de la Deveselu sunt cantonaţi 500 de militari şi civili români şi alţi 250 de militari şi civili americani, existând însă posibilitatea ca prezenţa americană să fie dublată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vai, vai. Pai nu e mare deranjul, pentru ca suntem multi Romani care nu suntem de acord cu acea baza.

    Deci, va invitam dragi rusi sa o spul-be-rati.  

    De preferat, sa-i maziliti si pe tradatorii cu buletin de Romania care au construit-o, indiferent cine sunt ei: soldati, generali, etc.

    1. Sa nu uite sa isi ia si cozile de topor cu ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb