Aderarea ţării noastre la pactul fiscal, agreat de liderii europeni la summit-ul care a avut loc la Bruxelles la sfârşitul săptămânii trecute, va avea un efect favorabil asupra economiei, care se va traduce în disciplinarea politicilor macroeconomice, a declarat, vineri, Valentin Lazea, economist şef la Banca Naţională a României (BNR), la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia, de BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.
Domnia sa a precizat: "Una dintre deciziile care s-au luat aseară (n.r. joi) a fost legată de întărirea regulilor fiscale, în sensul supunerii atenţiei liderilor europeni a bugetelor şi a penalizărilor pentru statele care depăşesc ţintele de deficit bugetar şi de datorie publică. La acest pact au aderat 17 ţări plus 6, printre care şi România, ceea ce zic eu că are un efect favorabil pentru că este de natură să disciplineze politicile macroeconomice".
Despre cea de-a doua decizie luată de liderii europeni, aceea ca Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) să fie gestionat în comun cu Banca Centrală Europeană (BCE), Valentin Lazea a precizat că acest lucru înseamnă că BCE se poate concentra pe salvarea băncilor comerciale şi mai puţin pe salvarea guvernelor.
"Fondul va fi gestionat de BCE, dar el va fi cel care va salva statele prin cumpărări de obligaţiuni", potrivit domniei sale.
Valentin Lazea a mai precizat că ţara noastră trebuie să spere într-o "rezolvare favorabilă" a problemelor din zona euro, pentru că este legată "organic" din punct de vedere economic de aceasta.