Le Figaro: Europa de Est se afundă în criză

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2009

Ţările Europei de Est sunt constrânse la o politică de austeritate - creşteri ale impozitelor, ale TVA în special, şi reduceri ale salariilor.

Ţările Europei de Est sunt constrânse la o politică de austeritate - creşteri ale impozitelor, ale TVA în special, şi reduceri ale salariilor.

În timp ce Europa occidentală şi-a revenit în al doilea trimestru din 2009, majoritatea ţărilor Europei de Est, cu excepţia Poloniei, au înregistrat o scădere a produsului lor intern brut (PIB), menţionează cotidianul francez Le Figaro, în ediţia sa de ieri, citat de Agerpres. Cea mai proastă performanţă aparţine ţărilor baltice, care afişează scăderi în jur de 20 la sută. Lituania bate toate recordurile din Uniunea Europeană (UE), cu o creştere negativă de 22,4 la sută, după ce activitatea s-a redus cu 13,3 la sută în cursul primelor trei luni, notează publicaţia franceză.

Situaţia continuă să contrasteze foarte mult de la o ţară la alta, Polonia făcând excepţie datorită bunei ţinute a pieţei sale interne puternice, cu 38 de milioane de locuitori. Şi aceasta în ciuda unei creşteri a şomajului care a atins 10 la sută în câteva luni. "Ritmul consumului privat şi al creditului a încetinit mai puţin decât în alte ţări, dar Polonia este în acelaşi timp mai puţin dependentă de comerţul exterior", consideră Juan Carlos Rodado, economist la Natixis (bancă franceză de finanţare şi investiţii, n.red.).

În schimb, Republica Cehă şi Slovacia, a căror sănătate depinde mult de exporturi care reprezentau, în 2008, 77, respectiv 82 la sută din PIB-ul lor, ar putea să ridice capul mai repede, în urma unei ameliorări în Europa occidentală, în Germania mai ales. Cele două ţări industrializate au profitat, între altele, de primele de casare introduse pretutindeni în Europa. Pentru acestea, dificultatea pe termen mediu va fi să găsească pârghii de creştere când aceste măsuri vor înceta. "Ieşirea lor din criză este condiţionată de o reluare reală a comerţului mondial. Primele semne încurajatoare vin din Asia, ale cărei economii se dezvoltă din nou, dar pe fondul cheltuielilor publice", adaugă economistul de la Natixis, citat de Le Figaro. Ungaria ocupă o poziţie de mijloc, cu un regres al PIB-ului său de 7,6 la sută (- 5,6 la sută în primul trimestru). Economia Ungariei rămâne foarte vulnerabilă din cauza unei puternice îndatorări în valută (65 la sută din totalul creditelor).

În general, ţările Europei de Est sunt constrânse la o politică de austeritate - creşteri ale impozitelor, ale TVA în special, şi reduceri ale salariilor - al cărei scop este să confere siguranţă pieţelor, dar care riscă să afecteze şi mai mult cererea internă şi să întârzie prin urmare ieşirea din criză. Situaţia este complicată, cu atât mai mult cu cât în această zonă şomajul va continua să crească în 2010.

"Există într-adevăr un risc major în cazul în care nu este reluat comerţul mondial, există în special riscul unei agravări a crizei în 2010, odată calmate planurile de relansare, al căror impact ar putea fi mai puternic din cauza deficitelor publice", subliniază Carlos Rodado.

În sfârşit, nivelul datoriei publice va creşte foarte mult în ţările baltice şi în România, în timp ce acesta este deja foarte ridicat în Ungaria. Situaţiile în cauză ar putea să pună, din nou, în discuţie perspectivele aderării la euro şi să necesite intervenţia autorităţilor europene, conchide Le Figaro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb