Politicieni ce se întreabă ce s-ar întâmpla în cazul unei dezintegrări a zonei euro, ar putea studia colapsul unei uniuni monetare ce a funcţionat bine: separarea uniunii monetare Ceho-Slovace, relatează Reuters.
Conversia de succes a unei monezi federale în coroane cehe şi slovace pe 8 februarie 1993, a devenit un model.
Deşi sunt multe diferenţe între cazul cehoslovac şi potenţiala dezmembrare a zonei euro, cea mai vizibilă fiind cea a importanţei economice, această merită studiată.
Separarea a fost anunţată pe 2 februarie, iar cele două ţări aveau deja control asupra capitalului, dar toate transferurile de bani peste graniţa celor două state au fost oprite pentru a evita scurgeri speculative în Republica Cehă. Controalele la frontieră fuseseră înăsprite.
Komercni Banka, o bancă comercială de stat, a lipit ştampilele, fabricate de către o firmă britanică, pentru a asigura secretul, pe 150 de milioane de bancnote federale, ce au fost transportate în ţară cu ajutorul poliţiei şi al armatei.
Schimbul pentru bancnote ştampilate cehe sau slovace, la o rată de 1:1, a început pe 8 februarie şi a durat patru zile. Mai târziu, în 1993, bancnotele ştampilate au fost înlocuite cu altele noi.
Populaţia putea schimba maxim 4.000 de coroane - în valoare de 136 de dolari - lichid. Trebuiau să depoziteze restul sumei, iar vechii bani au încetat a mai fi valizi imediat după debutul schimbului.
Întregul proces, ce a necesitat 40.000 de persoane doar de partea cehă, a funcţionat fără probleme. Un sondaj de opinie a arătat că 86% dintre cehi nu au întâmpinat nicio dificultate în timpul operaţiunii. Controlul asupra capitalului a fost esenţial pentru a stopa retragerea depozitelor de către bănci, iar păstarea secretului a fost integral operaţiunii.