Legea deconcentratelor, atacată la Curtea Constituţională

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2009

Deputaţii PNL şi UDMR susţin că actul normativ va bulversa activitatea în teritoriu şi va repolitiza structurile deconcentrate ale ministerelor

Deputaţii PNL şi UDMR au depus, vineri, la Curtea Constituţională, o contestaţie împotriva legii de descentralizare a aparatului de lucru a Guvernului.

Potrivit Newsin, actul normativ (Legea de adoptare a OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice locale) a fost, recent, adoptat şi de către Parlament.

Liberalii acuză că actul normativ a fost emis doar cu scopul de a "repolitiza complet" structurile deconcentrate ale ministerelor, fapt ce va aduce "prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din ţară".

Deputaţii PNL mai arată că ordonanţa (devenită lege) are consecinţe şi asupra salarizării, lucru care, conform liberalilor, obliga Guvernului să prezinte impactului acestor modificări asupra bugetului de stat, fapt ce "a lipsit cu desăvârşire".

Contestatarii susţin că Legea "nu conduce la o eficientizare a activităţii instituţiilor publice, cu toate că acest principiu este enunţat în ordonanţă, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activităţii în instituţiile publice".

"PNL consideră că acest act normativ reprezintă un genocid împotriva corpului funcţionarilor publici, un atac fără precedent împotriva a tot ceea ce înseamnă funcţie publică sau funcţie contractuală", conchid liberalii

PSD şi PD-L au mai încercat să modifice Statutul funcţionarilor publici în Parlament, însă Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea respectivă, tot pe baza unei sesizări a PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă cu un subiect similar, care a făcut posibilă schimbarea imediată din funcţie a şefilor de la deconcentrate. Liberalii au încercat să blocheze şi această iniţiativă prin singurul mod legal posibil, anume solicitarea unei sesizări de neconstituţionalitate care nu putea fi făcută decât de Avocatul Poporului. Instituţia a declinat însă cererea PNL, pe motiv că, Curtea Constituţională se pronunţase deja pe Legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Liberalii şi udemeriştii au recurs la alte mijloace parlamentare - moţiune de cenzură şi moţiune simplă pe administraţie, care vizau şi Ordonanţa 37, însă ambele au fost respinse. (N.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb