• Deputaţii PNL şi UDMR susţin că actul normativ va bulversa activitatea în teritoriu şi va repolitiza structurile deconcentrate ale ministerelor
Deputaţii PNL şi UDMR au depus, vineri, la Curtea Constituţională, o contestaţie împotriva legii de descentralizare a aparatului de lucru a Guvernului.
Potrivit Newsin, actul normativ (Legea de adoptare a OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice locale) a fost, recent, adoptat şi de către Parlament.
Liberalii acuză că actul normativ a fost emis doar cu scopul de a "repolitiza complet" structurile deconcentrate ale ministerelor, fapt ce va aduce "prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din ţară".
Deputaţii PNL mai arată că ordonanţa (devenită lege) are consecinţe şi asupra salarizării, lucru care, conform liberalilor, obliga Guvernului să prezinte impactului acestor modificări asupra bugetului de stat, fapt ce "a lipsit cu desăvârşire".
Contestatarii susţin că Legea "nu conduce la o eficientizare a activităţii instituţiilor publice, cu toate că acest principiu este enunţat în ordonanţă, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activităţii în instituţiile publice".
"PNL consideră că acest act normativ reprezintă un genocid împotriva corpului funcţionarilor publici, un atac fără precedent împotriva a tot ceea ce înseamnă funcţie publică sau funcţie contractuală", conchid liberalii
PSD şi PD-L au mai încercat să modifice Statutul funcţionarilor publici în Parlament, însă Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea respectivă, tot pe baza unei sesizări a PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă cu un subiect similar, care a făcut posibilă schimbarea imediată din funcţie a şefilor de la deconcentrate. Liberalii au încercat să blocheze şi această iniţiativă prin singurul mod legal posibil, anume solicitarea unei sesizări de neconstituţionalitate care nu putea fi făcută decât de Avocatul Poporului. Instituţia a declinat însă cererea PNL, pe motiv că, Curtea Constituţională se pronunţase deja pe Legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Liberalii şi udemeriştii au recurs la alte mijloace parlamentare - moţiune de cenzură şi moţiune simplă pe administraţie, care vizau şi Ordonanţa 37, însă ambele au fost respinse. (N.I.)