Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea care pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale modificările aduse legislaţiei privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
Preşedintele a semnat decretul de promulgare a Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi a demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale publicat, ieri, pe site-ul instituţiei.
Senatul a hotărât, în 4 martie, în calitate de for decizional, ca răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de trei ani.
Senatorii au reexaminat, în acest sens, o formă a legii care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018.
Potrivit textului adoptat, "răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare".
Textul iniţial, contestat la Curtea Constituţională, prevedea că "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".
Preşedintele Iohannis a mai semnat, tot ieri, şi decretul de promulgare a Legii audiovizualului, modificată recent de Parlament.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 21 noiembrie 2018, un proiect de lege care modifică Legea audiovizualului, în sensul instituirii obligativităţii informării asupra numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cadrul programelor de televiziune şi de radiodifuziune care abordează tema violenţei domestice.