Discuţiile privind proiectul de Lege a vânătorii practicate în Delta Dunării ar putea fi finalizate în luna septembrie, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, se arată într-un comunicat al MMDD. "Aştept ca, tot în septembrie, Parlamentul să finalizeze discuţiile referitoare la acest act normativ, care a fost întors către Legislativ tocmai din cauza conţinutului său. Finalizarea acestor discuţii este imperativă deoarece ariile naturale trebuie protejate de excesele manifestate în ultima perioadă", a afirmat acesta.
"În urmă cu o săptămână, în noaptea de marţi spre miercuri, s-a desfăşurat o amplă acţiune de surprindere a braconierilor din Delta, desfăşurată de Poliţie şi Garda Naţională de Mediu. Echipele mixte formate au controlat zece pescari autorizaţi, au constatat două infracţiuni, au întocmit trei dosare penale şi au reuşit ridicarea în vederea confiscării a cantităţii de 161 kilograme de peşte într-o singură noapte şi zece plase monofilare în lungime de 3.200 metri", a afirmat ministrul Korodi.
MMDD a anunţat, recent, că va promova un proiect de lege prin care vânătoarea în Delta Dunării va fi permisă numai localnicilor. "Sper ca, în curând, să fie aprobată o lege prin care să se ajungă la un compromis care să permită vânatul în Delta Dunării numai localnicilor. În prezent, vânatul se practică în anumite zone, supravegheat. Sper ca Parlamentul României să aibă o poziţie coerentă în acest sens", a declarat, recent, ministrul Attila Korodi.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei "Salvaţi Dunărea şi Delta", în perioada 2005 - 2007, o singură persoană a fost condamnată pentru braconaj în Deltă. În instanţă au fost trimise 25 de rechizitorii după ce instituţiile de control au încheiat 850 de dosare pentru braconaj pe care le-au trimis în instanţă. În perioada 2005 - 2007 au fost realizate 7.500 de controale.
MMDD îşi propune să încheie, tot în luna septembrie, discuţiile referitoare la renaturările din Deltă. "Este obligatoriu să luăm o decizie până începe campania electorală, deoarece în perioada noiembrie-decembrie va fi foarte greu să abordăm un astfel de subiect", a apreciat ministrul Attila Korodi.
Potrivit sursei citate, bugetul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru anul următor ar putea fi suplimentat din fonduri extrabugetare provenite din taxa de poluare, prin intermediul Fondului pentru Mediu.