LEUL, CÂŞTIGĂTOR ÎN FAŢA EURO: 10 bani, în 10 zile

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 aprilie 2009

1 euro = 4,1983 lei

1 euro = 4,1983 lei

Cursul de schimb a reuşit să dărâ­me pragul de 4,2 lei/euro, coborând până la 4,1983 lei pentru un euro, minimul ultimelor două luni şi trei săptămâni şi foarte aproape de nivelul de la începutul anului. În cele zece şedinţe de apreciere pentru moneda naţională, cursul a coborât cu 10,57 bani.

Printre evenimentele care au influenţat această apreciere se numără încheierea acordului de finanţare externă cu instituţiile internaţionale, summit-ul G20, precum şi entuziasmul investitorilor privind scăderea riscului de ţară aferent României.

Numeroşi analişti se aşteptau, în această perioadă, ca leul să intre pe un trend de apreciere, însă puţini au fost atât de optimişti încât să se gândească că această tendinţă se va menţine pe parcursul a zece şedinţe valutare.

Georgiana Constantinescu, economist şef la RBS România, consideră că summit-ul G20 de săptămâ­na trecută, ce a avut loc la Londra, şi anunţul privind un nou pachet de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru sprijinirea economiilor de pe plan internaţional au încurajat investitorii să cumpere active cu risc mai ridicat.

Liderii G20 au căzut de acord asupra unui pachet de finanţare de 1,1 trilioane de dolari, destinat susţinerii fluxurilor comerciale globale. Aceştia au mai ajuns la un numitor comun conform căruia fiecare stat trebuie să întărească legislaţia fondurilor de inves­tiţii, a paradisurilor fiscale şi să reglementeze mai strict sis­temul financiar global.

Doamna Constantinescu ne-a mai spus că, în acest context, "cursul cu greu a spart pragul de 4,2", adăugând că tendinţa viitoare depinde foarte mult de cum va evolua sentimentul în regiune.

Economistul RBS ne-a declarat: "Entuziasmul poate fi dat de câţiva străini care vând, dar cerere există, iar euforia asta se termină şi ea la un moment dat".

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, a explicat, în cadrul unei analize, că încheierea acordului de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional a jucat un rol important în procesul de apreciere a leului.

"De asemenea, leul ar trebui să rămână la acest nivel puternic, cu tendinţe de apreciere, deoarece împrumuturile externe acoperă complet deficitul financiar al României din acest an", a adăugat domnia sa.

Economistul Raiffeisen mai apreciază că în septembrie 2009 cursul va ajunge la 4,2 lei/euro, iar până la finalul anului va scădea la 4,1 lei pentru un euro.

Valoarea aranjamentului financiar extern negociat de ţara noastră cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se ridică la 19,95 miliarde euro, urmând ca în acest an să atragem 11,8 miliarde euro, anul viitor încă 7,1 miliarde euro, iar în 2011 restul de 1,05 miliarde euro.

Din cei aproape 20 de miliarde de euro, 12,95 provin de la FMI, iar prima tranşă din banii de la Fond urmează să fie intre pe data de 6 mai 2009.

În sens opus, analiştii de la ING Bank se arată mai pesimişti şi îşi menţin estimarea dată la începutul anului conform căreia cursul de schimb va ajunge la nivelul de 4,7 lei/euro în 2009. Specialiştii ING consideră că economia românească se va contracta puternic în primele două trimestre din acest an.

Banca Naţională a României a afişat, la sfârşitul săptămânii trecute, un curs de referinţă în scădere cu peste 3 bani (0,72%) faţă de nivelul de joi.

Cursul nu s-a mai situat la un nivel atât de scăzut din 8 ianuarie, când Banca Centrală a prezentat un curs de referinţă de 4,1385 lei/euro.

Finalul anului trecut a sursprins cursul la un nivel de 3,9852 lei pentru un euro, iar noul an a venit ca un şoc pentru toată lumea din cauză că Banca Naţională anunţa, pe 5 ianuarie, un curs de referinţă ce trecea de pragul psihologic de 4 lei/euro.

În prima lună a acestui an, cursul a urcat până la un maxim istoric de 4,3127 lei/euro, atins pe 22 ianuarie, după care au urmat atât şedinţe de uşoară apreciere cât şi de depreciere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb