Leul, defavorizat de situaţia politică

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2010

Pe piaţa interbancară, cursul a sărit de 4,27 lei/euro

Schimbările de pe scena politică au tras leul în jos ieri, veştile privind revocarea din funcţie a ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, precum şi a ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, reflectându-se în evoluţia cursului de pe piaţa interbancară, care a sărit de 4,27 lei/euro.

Leul a continuat astfel trendul de depreciere graduală început în zilele trecute, aşa cum anticipau şi analiştii, care invocau printre factorii de slăbiciune şi percepţia unui risc politic mai ridicat.

BNR a anunţat, înaintea aflării numelor miniştrilor propuşi pentru revocarea din funcţie, un curs de referinţă de 4,2616 lei/euro, în scădere cu 0,20 de bani faţă de cursul de referinţă anunţat cu o zi în urmă.

Cursul a deschis şedinţa de ieri la 4,2582 - 4,26, iar moneda naţională a urmat un trend de depreciere. "Celelalte monede s-au apreciat, iar cursul euro-leu a avut o evoluţie particulară din cauza incertitudinilor din sfera politică", ne-a declarat un dealer, adaugând: "Deşi contextul internaţional a fost favorabil leului, cu toate acestea s-a depreciat".

Încă de pe 31 august leul a început să pierdă teren constant în faţa monedei unice, evoluţia cursului fiind influenţată într-o anumită măsură şi de perioada de constituire a provizioanelor de către băncile comerciale, potrivit unui alt dealer.

La jumătatea acestei săptămâni, cursul de referinţă a atins niveluri maxime ale ultimelor cinci săptămâni, referinţa anunţată de BNR, miercuri, ajungând la 4,2636 lei/euro, după ce marţi s-a situat la 4,2597 lei/euro. O paritate superioară celei menţionate, de 4,2642 lei/euro, a fost anunţată de BNR pe 23 iulie.

Moneda europeană a continuat să îşi menţină avansul pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană desfăşurându-se la un curs de 4,2682 - 4,27 lei/euro, la finalul şedinţei valutare de ieri, peste nivelul de la închiderea de miercuri, de 4,2595 - 4,2620 lei/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb