• Pe piaţa interbancară, cursul a sărit de 4,27 lei/euro
Schimbările de pe scena politică au tras leul în jos ieri, veştile privind revocarea din funcţie a ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, precum şi a ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, reflectându-se în evoluţia cursului de pe piaţa interbancară, care a sărit de 4,27 lei/euro.
Leul a continuat astfel trendul de depreciere graduală început în zilele trecute, aşa cum anticipau şi analiştii, care invocau printre factorii de slăbiciune şi percepţia unui risc politic mai ridicat.
BNR a anunţat, înaintea aflării numelor miniştrilor propuşi pentru revocarea din funcţie, un curs de referinţă de 4,2616 lei/euro, în scădere cu 0,20 de bani faţă de cursul de referinţă anunţat cu o zi în urmă.
Cursul a deschis şedinţa de ieri la 4,2582 - 4,26, iar moneda naţională a urmat un trend de depreciere. "Celelalte monede s-au apreciat, iar cursul euro-leu a avut o evoluţie particulară din cauza incertitudinilor din sfera politică", ne-a declarat un dealer, adaugând: "Deşi contextul internaţional a fost favorabil leului, cu toate acestea s-a depreciat".
Încă de pe 31 august leul a început să pierdă teren constant în faţa monedei unice, evoluţia cursului fiind influenţată într-o anumită măsură şi de perioada de constituire a provizioanelor de către băncile comerciale, potrivit unui alt dealer.
La jumătatea acestei săptămâni, cursul de referinţă a atins niveluri maxime ale ultimelor cinci săptămâni, referinţa anunţată de BNR, miercuri, ajungând la 4,2636 lei/euro, după ce marţi s-a situat la 4,2597 lei/euro. O paritate superioară celei menţionate, de 4,2642 lei/euro, a fost anunţată de BNR pe 23 iulie.
Moneda europeană a continuat să îşi menţină avansul pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană desfăşurându-se la un curs de 4,2682 - 4,27 lei/euro, la finalul şedinţei valutare de ieri, peste nivelul de la închiderea de miercuri, de 4,2595 - 4,2620 lei/euro.