Leul, la minimul ultimelor opt luni

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2009

Moneda naţională s-a depreciat, ieri, cu aproape un ban (0,23%), până la 4,2995 lei/euro, Banca Naţională a României (BNR) nemaianunţând un curs de referinţă atât de ridicat de aproape opt luni, mai precis din 17 februarie 2009, când cursul a afişat valoarea de 4,3096 lei/euro.

Deprecierea leului este privită de economişti ca fiind foarte mică în comparaţie cu cea a monedelor din regiune, care au pierdut şi 1,5 puncte procentuale în ultimele zile. Acest lucru indică în opinia lui Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, o performanţă bună a leului.

"Banca Naţională va încerca să păstreze leul sub nivelul de 4,3 lei/euro", ne-a spus domnul Cabat, adăugând că singurul lucru care ar putea să pună presiune pe curs este legat doar de un eventual eşec al evaluării Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Menţinerea pragului de 4,3 lei/euro până spre finele anului este anticipată şi de economistul şef al BCR, Lucian Anghel, care ne-a precizat: "Politica practicată de BNR este cea adecvată, o depreciere puternică a leului nefavorizând nici creditarea".

Vlad Muscalu, economistul ING, consideră că evoluţia mai bună a leului faţă de monedele din regiune se datorează, probabil, intervenţiei băncii centrale. Domnia sa crede că, faţă de experienţa anului trecut şi chiar a începutului de an, când Banca Centrală practica un control agresiv al cursului de schimb, BNR va practica acum, mai degrabă, o politica flexibilă faţă de curs, permiţând o depreciere uşoară, mai ales că nevoia de finanţare a deficitului bugetar este foarte mare.

"Încă de la începutul lunii s-a văzut o vulnerabilitate mai ridicată, pe fondul incertitudinilor legate de actuala criză politică, ceea ce s-a reflectat şi în cursul de schimb", ne-a spus Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank. Domnia sa este de părere că BNR a intervenit atât direct, vânzând şi cumpărând euro, cât şi indirect, la nivelul reglării lichidităţii din piaţă, prin creşterea dobânzilor.

Doamna Pal atrage atenţia că, din regiune, se pot resimţi şi influenţe pozite, acţionând în sensul aprecierii monedei naţionale, dintre acestea amintind de creşterea apetitul de risc al investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb