O comisie a Parlamentului libian a refuzat ieri să stabilească o nouă dată pentru alegerile prezidenţiale programate iniţial la 24 decembrie înainte de a fi amânate, lăsând neclară soarta acestor alegeri cruciale, notează AFP, conform Agerpres.
În cursul unei sesiuni mult aşteptate a Parlamentului, luni, la Tobruk (est), comisia responsabilă cu monitorizarea alegerilor a prezentat un raport concluzionând că ar fi riscant să se stabilească o nouă dată în acest stadiu, opunându-se astfel datei de 24 ianuarie propuse de Înalta comisie electorală libiană (HNEC).
În schimb, comisia a pledat pentru stabilirea unei "noi foi de parcurs realiste şi aplicabile, definindu-i etapele, în loc să stabilească noi date şi să facă aceleaşi greşeli".
Luni seara, purtătorul de cuvânt Abdallah Bliheq a declarat că cei 120 de deputaţi îşi vor relua activitatea marţi şi că directorul HNEC, Imad al-Sayeh, va fi convocat la următoarea sesiune, a cărei dată nu a fost precizată.
În raportul său citit în faţa deputaţilor de către preşedintele acesteia Al-Hadi al-Sghayer, comisia a propus, de asemenea, înfiinţarea unei comisii însărcinate cu elaborarea unei Constituţii, suprimată în 1969 de fostul regim condus de Muammar Gadhafi, şi a îndemnat la "remanierea executivului".
Cu mai puţin de 48 de ore înainte de Ziua Z, prezidenţialele au fost amânate din cauza unor divergenţe legate de baza juridică a scrutinului. Aceeaşi comisie parlamentară a ajuns la concluzia că alegerile sunt "imposibile" la data programată, când era aşteptată o amânare de câteva zile, pe fondul unor dezacorduri insurmontabile între taberele rivale cu privire la un scrutin la care urmau să participe mai multe persoane contestate.
HNEC a propus amânarea alegerile prezidenţiale cu o lună, la 24 ianuarie 2022.
În raportul său prezentat luni, comisia parlamentară nu a avizat această dată, aleasă potrivit acesteia pe baza unor considerente "politice" şi apreciind că "alegerile la 24 ianuarie ar avea aceeaşi soartă ca şi cele de la 24 decembrie".
HNEC nu a reuşit niciodată să publice lista finală de candidaţi, activitatea sa fiind perturbată de multiplele recursuri pentru anularea candidaturilor contestate, în primul rând cea a lui Seif al-Islam Gaddafi, fiul defunctului dictator.
Într-un comunicat publicat vineri, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia au cerut ca un nou calendar electoral să fie decis rapid după amânarea alegerilor prezidenţiale din Libia.
Părând să anticipeze resurgenţa luptei pentru putere, cele cinci ţări semnatare ale comunicatului şi-au exprimat sprijinul pentru continuarea mandatului executivului de la Tripoli până la desfăşurarea alegerilor propriu-zise.