Lichidatorii "Tractorul" susţin că au făcut o afacere de succes

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2007

Lichidatorul societăţii bra­şovene Tractorul SA, Casa de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca, a emis ieri un comunicat de presă în care aduce lămuriri asupra modului în care s-a desfăşurat licitaţia pentru activele viabile ale uzinei braşovene de tractoare, după ce senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a anunţat că va demara un proces în instanţă împotriva modului în care a fost lichidată uzina, cât şi împotriva modului în care s-a desfăşurat licitaţia.

Astfel, potrivit comunicatului, "procedura de valorificare aleasă de către lichidator, licitaţia publică cu strigare, conferă cele mai mari garanţii în ceea ce priveşte transparenţa şi competitivitatea între ofertanţi în obţinerea celui mai bun preţ".

De asemenea, lichidatorii susţin că este important "fapul că cei patru ofertanţi în faza finală a licitaţiei, împreună cu consultanţii lor, reprezentanţi ai unor firme renumite în domeniu, au apreciat în unanimitate modalitatea de organizare şi desfăşurare a întregii proceduri", iar companiile care au pierdut licitaţia au renunţat, în scris, la posibilitatea de a depune contestaţii.

De asemenea, lichidatorii susţin că strategia de valorificare a fost apreciată ca fiind optimă, având în vedere faptul că 15 ofertanţi s-au prezentat pentru achiziţionarea caietului de sarcini pentru întregul activ viabil, şapte dintre aceştia plătind şi câte o garanţie de patru milioane de euro pentru intrarea în faza finală a licitaţiei. Casa de Insolvenţă Transilvania consideră că procedura este de succes şi datorită faptului că preţul obţinut de la câştigătorul licitaţiei, Flavus Investiţii SRL, de 77 milioane de euro, este unul mare. Andrei Cionca, asociat al companiei lichidatoare, res­pinge acuzaţiile senatorului Nicolae Vlad Popa referitoare la o asociere politică a "afacerii Tractorul", susţinând că " toate actele lichidatorului au fost justificate cu argumente tehnice, de legalitate şi oportunitate". Senatorul braşovean acuza faptul că lichidarea Tractorul SA a devenit o afacere între PNL şi PD deoarece AVAS este condus de PNL, iar firma lichidatoare este una dintre apropiatele PSD.

Cionca l-a invitat pe senatorul Popa să studieze toate documentele, regulamentele şi legislaţia în vigoare.

Creditorii vor recupera, potrivit comunicatului casei de insolvenţă, 30% din valoarea datoriilor societăţii Tractorul SA de aproximativ 243 de milioane de euro. Mai mult, în loc să nu câştige nimic de pe urma uzinei braşovene, "bugetele câştigă un contribuabil potent financiar", deoarece "cumpărătorul şi-a asumat obligaţiile privind menţinerea obiectului de activitate pentru o perioadă de 10 ani, cea de a reangaja cu prioritate dintre foştii salariaţi disponibilizaţi ai uzinei, precum şi cea de a achita întregul preţ până la data de 15 august 2007", se mai arată în comunicat. Din banii care vor fi achitaţi de către Flavus Investiţii se vor plăti în principal salariile restante, care se ridică la aproximativ 16 milioane de lei, şi creditorii garantaţi - aproximativ 7 milioane de euro. Bugetelor statului îi vor reveni, astfel, doar 65 de milioane de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb