Euro s-a depreciat săptămâna trecută în raport cu majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai zonei euro, după ce injecţia de lichidităţi lansată de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 februarie nu a reuşit să convingă investitorii că ac-tuala criză a datoriilor se atenuează.
Euro a pierdut 1,9% în intervalul 27 februarie - 2 martie, ajungând la 1,3198 dolari. În cursul zilei de vineri, moneda unică europeană a coborât până 1,3187 dolari, atingând cursul minim din 21 februarie până în prezent.
Raportat la moneda Japoniei, euro a scăzut cu 1,1% săptămâna trecută, la 107,97 yeni.
Amintim că, în 29 februarie, BCE a împrumutat o sumă peşte aşteptări băncilor comerciale, în cadrul celei de-a doua licitaţii din programul de refinanţare pe termen lung. La licitaţie au participat 800 de bănci comerciale din zona euro, care au împrumutat aproape 530 de miliarde euro, comparativ cu 489 miliarde euro, suma contractată la operaţiunea similară din decembrie 2011, de către 523 de bănci. În ultima lună a anului trecut, când BCE a derulat prima operaţiune specială de refinanţare, moneda europeană s-a depreciat cu 3,6% în raport cu cea americană.
Analiştii aşteaptă ca BCE se decidă, în şedinţa din 8 martie, menţinerea dobânzii cheie la nivelul minim record de 1%.
• Depozitele overnight constituite la BCE, la nivel record
Nivelul depozitelor overnight constituite la Banca Centrală Europeană de băncile din zona euro a atins, săptămâna trecută, valoarea record de 776,9 miliarde euro. Precedentul record a fost înregistrat în 17 ianuarie, când băncile din zona euro au depozitat la BCE o sumă de 528 miliarde de euro.
Nivelul ridicat al depozitelor overnight reflectă lipsa de încredere a băncilor în piaţa interbancară. Băncile preferă să-şi depună banii la BCE, chiar dacă primesc o dobândă de numai 0,25%.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, s-a declarat mulţumit de rezultatele licitaţiei de lichidităţi din 29 februarie.