Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a reafirmat ieri, în cadrul unei întâlniri cu misiunea FMI aflată la Bucureşti, importanţa măsurilor de relaxare fiscală pentru relansarea economică, a anunţat Biroul de presă al PNL.
Potrivit unui comunicat de presă, Crin Antonescu a criticat măsurile economice adoptate de Guvern, susţinând că acestea împiedică funcţionarea liberă a mediului de afaceri şi au ca efect adâncirea crizei.
În timpul discuţiilor, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a constatat, conform sursei citate, înrăutăţirea situaţiei economice a României şi a punctat nevoia renegocierii condiţiilor acordului de împrumut, în special pentru limitarea deficitului bugetar.
"După estimările FMI, dacă nu se iau măsuri urgente, deficitul bugetar va depăşi la sfârşitul acestui an 8% din PIB", precizează sursa citată, informează Agerpres.
Liberalii au precizat: "Jeffrey Franks a accentuat importanţa reducerii cheltuielilor salariale în domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9 % din PIB. Alte măsuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizării unice şi responsabilizarea autorităţilor locale faţă de cheltuirea banului public".
Preşedintele PNL i-a întrebat pe reprezentanţii delegaţiei FMI care sunt, în opinia lor, cauzele înrăutăţirii situaţiei economice. Potrivit Biroului de presă al PNL, Jeffrey Franks a afirmat că există şi cauze externe, dar o parte din responsabilitate revine şi factorilor interni.
În acelaşi context, Fabienne Ilkovitz, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat că, în martie 2009, România se afla la mijloc în plutonul ţărilor Europei de Est, dar în ultimele luni a căzut pe ultimul loc, precizează PNL.
Atât Crin Antonescu, cât şi vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu au subliniat că ieşirea din criză se poate realiza doar prin susţinerea mediului de afaceri, prin scăderea impozitării, concomitent cu reducerea cheltuielilor statului.
Reprezentantul FMI a agreat ferm ideea reducerii fiscalităţii pe fondul unei drastice reforme a statului, se arată în comunicatul PNL.
O altă măsură susţinută de PNL şi discutată în cadrul întâlnirii este diminuarea condiţionalităţilor pentru accesarea fondurilor europene. În noul context economic, aceste condiţii sunt mai restrictive decât în trecut. De exemplu, sumele pentru cofinanţare ar trebui să fie reduse la un nivel suportabil.
PNL a cerut Executivului să-şi respecte angajamentele privind reducerea cheltuielilor guvernamentale şi ale aparatului de stat pe care şi le-au asumat liderii partidelor aflate la guvernare.