Liderii sindicali timişeni consideră că doar 5% din cei 2.500 de investitori străini care derulează afaceri în ţara noastră au un comportament normal şi nu încearcă să speculeze piaţa muncii din România. O mare parte dintre aceştia, avînd un capital investiţional relativ mic, încearcă să-şi maximalizeze profitul pe fondul instabilităţii şi al corupţiei existente în România.
Preşedintele filialei timişene a Cartel Alfa, Ştefan Gogoşanu, a precizat, citat de Rompres, că este evidentă tendinţa oamenilor de afaceri străini, din ultimii ani, de a investi în România, din cauză că aici a existat posibilitatea de a specula piaţa forţei de muncă, plătind angajaţii cu salarii de pînă la 10 ori mai mici decît în ţările dezvoltate. În opinia liderului sindical, "metodele speculative cel mai des folosite de aceştia, pentru a-şi mări profitul, sînt menţinerea salariului la nivelul minim, încheierea unor contracte cu firme din ţările de origine, prin care practică un export al valorii de capital, practicarea oricărei fraude fiscale conjuncturale pe care o pot specula, cu toate consecinţele negative".
Pentru evitarea acestor situaţii, Ştefan Gogoşanu consideră că este necesară crearea unei legislaţii adecvate, care să evite şi să combată un astfel de tip de comportament, precum şi o educaţie a actorilor locali de a evita astfel de speculatori. El a mai constatat că cea mai gravă problemă se regăseşte în sectorul comercial, unde numărul investitorilor străini este tot mai ridicat şi aproape 600 de mii de cetăţeni români lucrează în domeniu, dar foarte puţini sînt reprezentaţi de sindicat.