Mihaela Bodonea, preşedintele filialei Bihor a Partidului Verde, care se afla în stare de arest preventiv, a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru infracţiunea de folosire a influenţei.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii "au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Bodonea Mihaela Florentina, cu funcţia de preşedinte al filialei Bihor a unui partid politic, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite".
În data de 18 mai, preşedintele Partidului Verde Bihor, Mihaela Bodonea, care fusese reţinută de procurorii DNA după ce a primit 6.500 de euro pentru a ceda unei alte formaţiuni 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere din secţii de votare la europarlamentare, a fost arestată preventiv.
Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie-mai, în contextul alegerilor europarlamentare care au avut loc în 25 mai, Bodonea, "în calitate de preşedinte al filialei judeţene Bihor a unui partid politic (Partidul Verde - n.r.), folosindu-şi influenţa şi autoritatea conferite de calitatea deţinută în această formaţiune, a pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunţător, reprezentant al unui partid politic, filiala Bihor".
"Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor), care i-au revenit partidului din care facea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorţi, de catre Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător. În prealabil, martorul denunţător a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secţiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înţelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela, s-a stabilit că formaţiunea politică din care făcea parte martorul denunţător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare", arăta DNA.
Dat fiind interesul pentru toate cele 651 de locuri la care partidul Mihaelei Bodonea avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, denunţătorul i-a oferit acesteia 150 de lei/loc, susţineau anchetatorii.
Bodonea a acceptat oferta şi i-a comunicat denunţătorului că va face demersuri astfel încât partidului reprezentat de acesta să-i fie distribuite minimum 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minimum 325 de locuri, mai arăta DNA.
Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până duminică, 18 mai.