• Aproape 1000 de locuri sunt libere în sistemul judiciar din ţara noastră • Lipsa de personal supraîncarcă rolul instanţelor şi suprasolicită magistraţii • Ana Birchall: "Ministrul Stelian Ion, în loc să rezolve situaţia, a ales să o agraveze, blocând şi transferurile" • Cătălin Predoiu: "Un adevărat «Plan Marshall» trebuie lansat în sistemul judiciar"
Lipsa acută a personalului, la care se adaugă creşterea numărului de ani necesari promovării, precum şi condiţiile precare de infrastructură reprezintă principalele probleme cu care se confruntă instanţele şi parchetele din ţara noastră şi, se pare, că decidenţii politici găsesc cu greu soluţii pentru ca sistemul judiciar să activeze în parametri normali. Faptul că instanţele - mai ales cele din municipiile reşedinţă de judeţ şi din municipii - nu au schema completă de judecători, atrage supraîncărcarea rolului judecătoriilor, tribunalelor şi chiar curţilor de apel şi suprasolicitarea magistraţilor, ce are efecte negative asupra sănătăţii acestora.
Primul semnal, ce ar fi trebuit să atragă atenţia Ministerului Justiţiei şi clasei politice actuale - că este nevoie de o rezolvare rapidă a lipsei de personal -, este decesul, în 12 ianuarie 2021, din cauza epuizării, a unui magistrat din Roman, judeţul Neamţ. Judecătoarea, în vârstă de 48 de ani, a decedat din cauza unui anevrism cerebral, care, conform specialiştilor din domeniul medical, apare pe fondul oboselii extreme şi a stresului. În loc să vadă şi să analizeze cauzele care au dus la decesul prematur al judecătoarei respective şi să ia urgent măsurile legislative care se impun, politicienii au continuat să fie preocupaţi de disputele interminabile privind modul în care va fi desfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, dacă magistraţii trebuie să beneficieze de o superimunitate sau nu şi dacă este necesar ca după desfiinţare să fie înfiinţată o structură asemănătoare în subordinea Parchetului General.
Al doilea semnal a fost tras de judecătorul Cristi Dănileţ, care a postat, recent, mai multe mesaje din care reies clar problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din ţara noastră.
"Cică e vacanţă judecătorească, însă e foc continuu: jumătate de personal e în concediu, jumătate e la serviciu. Luna viitoare inversăm. Asa că cei care am rămas...lucrăm dublu. Ora 9: ajung la birou, sâmbăta - la 10. Ora 13: ies fuga la o pizza în zonă. Ora 14: Mă întâlnesc pe hol cu o colegă judecător. «Ce faci?», întreb. «Muncesc pentru patrie». «Tu?». «Eu... supravieţuiesc», răspund. Intru înapoi in birou, la 40 de grade Celsius. Las uşa deschisă să se facă curent între geam şi hol. Ora 15: Trece o colegă prin dreptul uşii deschise. «Şi tu ai venit?», o întreb. «E mai multă linişte. (...) Şi am timp să îmi fac dosarele. Săptămâna trecută am intrat zilnic în sala de judecată», îmi spune. Ora 16: Mă uit satisfăcut la grămada de dosare motivate: 20 de bucăţi, sâmbătă şi duminică, câte 12 ore de lucru. (...) M-am apucat de unul din dosarele alea mari: are câteva zeci de volume, trebuie să motivez soluţia pe care o voi da peste două săptămâni. Motivez de acum până la termen, în fiecare zi, cât se poate. Ora 21.43. Ies", nota Cristi Dănileţ, în 11 iulie, pe pagina oficială de Facebook.
A doua zi, la ora 22:31, acelaşi magistrat scria: "Sunt exact 13 ore şi jumătate de când am intrat în tribunal. (...) Iar mâine trebuie să fiu fresh devreme, că am şedinţă de judecată", pentru ca în 13 iulie să noteze: "Astăzi plec mai repede: de la 9 fără 10 în tribunal până la 19:52 (...).Am văzut că la Judecătoria Roman se moare. (...) O judecătoare de la Piatra Neamţ a cerut să fie delegată acolo, să îi ajute pe «supravieţuitori». După ce a scris pe forumul magistraţilor despre dezastrul în care trebuie să judece (personal pe cale de dispariţie, sute de dosare pe cap de om), tocmai a fost anunţată că delegarea sa acolo nu se va prelungi. Cineva de «sus» a citit ce a scris, logic. (...)
Azi plec acasă înainte de cele 12 ore regulamentare pe care le execut zilnic de când a început «vacanţa judecătorească». Să nu îmi plesnească vreo venă în cap. Nu de alta dar, dacă las grămada mea de dosare la alt coleg, în caz că mi se întâmplă ceva, îl nenorocesc şi pe el".
Ultima notare este din 15 iulie, când Cristi Dănileţ scrie: "Azi mi-am bătut recordul: 14 ore. Am prelungit arestarea pentru cinci persoane acuzate de trafic de persoane, am dat o pronunţare amânată de săptămâna trecută, am autorizat o percheziţie informatică şi o solicitare de date pentru a se descoperi cine e autorul spargerii unui cont de FB, am motivat la dosarul acela mare unde săptămâna care vine trebuie să fac pronunţarea, (...). S-a răcit afară: plouă".
• Deblocarea concursurilor la INM, blocată doi ani în Parlament
Situaţia descrisă de magistratul din Cluj este identică în toate instanţele din municipii şi municipiile reşedinţă de judeţ, care se confruntă cu aceleaşi probleme: lipsă de personal care atrage suprasolicitarea magistraţilor şi supraîncărcarea rolului instanţelor. Supraîncărcare ce se vede şi din rapoartele din ultimii zece ani întocmite de Consiliul Superior al Magistraturii, documente ce consemnează anual aproximativ 3 milioane de dosare pe rolul instanţelor şi parchetelor din ţara noastră. Aceasta, în condiţiile în care în sistem mai sunt aproximativ 7800 de judecători şi procurori (4900 de judecători şi aproape 2800 de procurori).
La actuala lipsă acută de personal a contribuit şi blocarea, în ultimii doi ani, a concursurilor de admitere din magistratură din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale care arată că acestea nu pot fi organizate doar pe baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, ci este nevoie de o prevedere legislativă. Proiectul de lege necesar deblocării concursurilor a fost adoptat de Parlament abia în acest an, iar acum CSM trebuie să lucreze la noul regulament pentru organizarea la finalul lui 2021 a unui nou concurs, concurs ce va fi anunţat cu 60 de zile înaintea desfăşurării. Cu toate acestea, absolvenţii vor ajunge în instanţe, cu drepturi depline, abia peste doi ani, la finalizarea cursurilor din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, perioadă în care vor mai ieşi la pensie sute de judecători şi procurori. Probabil că unii dintre magistraţi nu vor mai apuca să vadă decizia de pensionare, din cauza decesului cauzat de suprasolicitarea de la locul de muncă.
Conform judecătorului Cristi Dănileţ, în acest moment sunt aproximativ 1000 posturi de judecător libere în instanţele din ţara noastră. Iar acest lucru se observă în termenele acordate, mai ales la recursurile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde cauzele urgente - cum ar fi cele din contencios administrativ - primesc termen după doi ani şi jumătate.
"Dacă eu stau 12 ore la serviciu de luni până duminică, are cineva impresia că nu sunt supus greşelii? Eu, ca bărbat, poate că îmi permit să stau 12 ore de luni până duminică la serviciu, dar o femeie nu îşi poate permite să stea, că mai are şi alte obligaţii. Ne batem joc de familiile lor! Am colege mămici care îşi văd copiii când îi pupă seara de culcare. Nu e normal! Nu e normal să vină copiii să îşi vadă mama la serviciu, că nu mai ajunge acasă. În cazul colegei decedate la Roman, au rămas trei copii fără mamă, am strâns noi, colegii, bani ca să facem o donaţie pentru familie", a declarat, la finalul săptămânii trecute, Cristi Dănileţ pentru spotmedia.ro
Magistratul din Cluj oferă şi soluţii pentru rezolvarea actualei situaţii: deblocarea concursurilor de admitere în magistratură, alocarea unui număr mai mare de 200 de locuri - atât cât se alocă anual pentru INM, scăderea vârstei de promovare - din păcate CCR tocmai a decis săptămâna trecută menţinerea limitei de 10 ani pentru promovarea procurorilor din teritoriu în cadrul DNA, digitalizarea întregului sistem judiciar.
• Soluţii există, lipseşte voinţa politică
Referitor la situaţia descrisă mai sus, am solicitat opiniile foştilor miniştri ai Justiţiei din anul 2019 şi 2020.
"Actualul ministru, Stelian Ion, în loc să rezolve situaţia, a ales să o agraveze, blocând şi transferurile. În ultimii doi ani nu au fost organizate concursuri de intrare în magistratură, deoarece legea era blocată în Parlament. Îmi amintesc că am vrut să reglementez în acest domeniu, dar ar fi fost neconstituţional, deoarece exista un proiect de act normativ pe circuitul de adoptare din Parlament", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ana Birchall, fost ministru al justiţiei, în perioada 24 aprilie- 4 noiembrie 2019, în guvernul Dăncilă.
Doamna Birchall mai notează că, în sistemul judiciar, sunt peste 1400 de procurori care au vechime mai mare de zece ani şi 900 care au gradul necesar, care îndeplinesc condiţiile pentru a activa în cadrul DNA şi DIICOT, dar nu vor să se ducă acolo, deoarece nu sunt stimulaţi din niciun punct de vedere, aşa cum arăta recent şi şeful DNA, Crin Bologa care afirma: "La DNA nu se ia niciun ban în plus, niciun avantaj în plus faţă de colegii care au grad de Parchet General. Sunt destui colegi care au acest grad, dar lucrează la judecătorii, la tribunale, curţi de apel şi la Parchetul General. Or, la DNA şi DIICOT, presiunea este foarte mare, munca este foarte intensă şi atunci este foarte greu să convingem oamenii să vină".
Ana Birchall consideră că actualul ministru de justiţie, Stelian Ion, ar trebui să vină cu soluţii legislative, pentru a rezolva problema de personal cu care se confruntă direcţiile respective.
De aceeaşi părere este şi fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, care ne-a spus: "Nu e atât de complicat de înţeles ce trebuie făcut pentru rezolvarea problemelor din Justiţie; e nevoie însă de fonduri injectate rapid în sistem şi o bună cooperare între cele trei puteri, prin intermediul Ministerului Justiţiei. Banii trebuie destinaţi urgent pentru refacerea infrastructurii logistice - sedii de instanţe şi parchete, dotări, informatizare/digitalizare. Un adevarat «Plan Marshall» trebuie lansat în sistemul judiciar pentru infrastructura logistică. Cooperarea celor trei puteri este necesară pentru refacerea infrastructurii legislative, refacerea legilor justiţiei. Desigur, CSM, INM, SNG (Şcoala Naţională de Grefieri), Inspecţia Judiciară şi asociaţiile de magistraţi trebuie să coopereze şi să găseasca soluţii pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale şi a disciplinei în instanţe şi parchete; aceasta este responsabilitatea lor. Ministerul Justiţiei trebuie să îşi asume stimularea, armonizarea şi realizarea acestui concert de eforturi pe baza unei viziuni clare şi simple şi a unei diplomatii instituţionale pragmatice".
Declaraţia acordată de fostul ministru Cătălin Predoiu completează ceea ce scria domnia sa în 4 iulie, de Ziua Justiţiei:
"M-aş bucura, cel puţin ca în acest an, să se concretizeze o serie de proiecte pregătite în 2020 pentru noua majoritate de dreapta din 2021 şi, astfel, să fie rezolvate o serie de probleme rămase deschise în plan legislativ, dacă nu în graficul proiectat în 2020 cu sistemul judiciar şi partenerii europeni, cel puţin pe ultima sută de metri în 2021. (...) Cred că mai multe pentru Justiţie şi din partea Justiţiei în 2021 nu ar fi realist să aşteptăm, dată fiind starea de lucruri prezentă. Dar anii care vin ar trebui să aducă o regândire majoră a arhitecturii şi mecanismelor interne în sistemul judiciar, pentru că actualele mecanisme sunt depăşite. Simpla repetare a mantrei «legile justiţiei - luptă anticorupţie - ridicare MCV» nu mai e suficientă. 2022 poate fi anul în care un efort de sistem, un efort al tuturor celor trei puteri în cooperare, poate aduce un nou început în modernizarea Justiţiei, un plus de eficienţă şi rigoare în anchete şi procese, penale, dar şi civile".
Am încercat să aflăm şi opinia actualului ministru al justiţiei, Stelian Ion, în legătură cu starea în care se află sistemul judiciar din ţara noastră, şi cum pot fi soluţionate problemele respective, dar apelurile noastre repetate şi mesajele trimise au rămas fără răspuns.
Statul de drept, statul paralel, modificarea legilor justiţiei, înfiinţarea SIIJ, completurile de trei şi doi judecători, completele speciale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, OUG 13/2017, revocarea ilegală a Laurei Codruţa Kovesi au constituit tot atâtea teme de dezbatere şi de încordare a muşchilor reprezentanţilor partidelor parlamentare în ultimii patru ani. Subiecte importante, aruncate în spaţiul public de legile adoptate de majoritatea condusă de PSD în Parlamentul trecut, dar care sunt departe de realitatea cotidiană cu care se confruntă magistraţii din România, de cel puţin 20 de ani încoace.
În acest timp, noul Parlament condus de majoritatea PNL-USRPLUS-UDMR, se află în vacanţă până la sesiunea ce va începe în luna septembrie. Vacanţă reală şi nu doar pe hârtie cum au parte mulţi dintre magistraţii din ţara noastră.
Situaţia cu care se confruntă judecătorii este similară şi în privinţa procurorilor. Iată ce scria, în urmă cu câteva zile, pe pagina oficială de Facebook, procurorul Nicoleta Arpinte - şefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, postare preluată de judecătorul Cristi Dănileţ,
"Volumul de dosare creşte în mod constant, în timp ce instanţele şi parchetele sunt depopulate din cauza faptului că CSM nu a organizat suficiente concursuri de admitere în magistratură, iar apoi CCR a blocat concursurile de mai bine de doi ani, timp în care au curs pensionările, astfel încât tot volumul uriaş de dosare nu mai poate fi gestionat doar cu eforturi ale celor rămaşi. Este practic imposibil. Am semnalat cu toţii, procurori şi judecători, această situaţie tuturor celor care au în fişa postului asigurarea bunului mers al justiţiei. Nu i-a păsat nimănui, nimeni nu a făcut nimic. Parchetul Dorohoi are în arondare un municipiu destul de mare, 18 comune, poliţie de frontieră pe o fâşie destul de mare la graniţa cu Ucraina, ceea ce înseamnă multe dosare de contrabandă şi alte infracţiuni specifice. PJ Dorohoi a avut cândva o schemă de 6 procurori, schemă pe care a decimat-o CSM în anii 2008-2009, până au sugrumat-o la jumătate, fără să ţină cont de volumul de muncă. Şi tot nu a fost suficient, au mai luat şi un post de grefier, astfel încât au rămas 3 din 4. Deşi ulterior a tot crescut numărul de dosare şi toată lumea era de acord că schema este prea mică, deşi s-au făcut an de an memorii, cereri, informări, prezentarea situaţiei la şedinţele de bilanţ şi aşa mai departe, nimeni nu a făcut nimic nici în prezent. Actualul CSM pur şi simplu refuză să redea unităţii măcar unul sau două dintre cele trei posturi luate nejustificat.
(...) Noi facem atât cât ne stă în putere având în vedere că suntem oameni, nu roboţi iar în prezent suntem complet depăşiţi de situaţie şi nu mai putem gestiona volumul de dosare, nu mai putem acorda atenţia cuvenită fiecărui dosar în parte, de vreme ce trebuie să scoatem şi cantitativ dosare, ceea ce dăunează calităţii. Cum poţi scoate 70-90 de dosare pe lună, câte îmi intră în lucru, dacă la începutul anului mi-au luat trei luni să citesc şi să soluţionez un dosar complex, cu 13 volume?
Dacă dosarele stau ani şi ani de zile până să vadă o soluţie, oamenii trebuie să ştie că nu este vina magistraţilor, la judecătorii şi parchetele de pe lângă judecătorii situaţia este dezastruoasă.
Din păcate, cei afectaţi sunt justiţiabilii şi, în opinia mea, toţi magistraţii care îşi iau munca in serios ar trebui să facă publice problemele cu care se confruntă şi motivele reale pentru care cetăţenii nu pot beneficia de o justiţie înfăptuită cu celeritate", a scris, în 16 iulie, Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
--------------------------
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, recunoaşte că lipsa de personal în sistem este "o problemă reală" şi susţine creşterea numărului de locuri la INM pentru formarea noilor judecători şi procurori, conform unui răspuns înaintat de acesta către spotmedia.ro.
"Cunosc foarte bine situaţia din instanţe şi parchete, avem nevoie de magistraţi, pentru că volumul de muncă este mare şi afectează, în mod real, bunul mers al justiţiei. Pot fi termene mai largi în instanţe, poate fi încetinit ritmul anchetelor penale, iar nemulţumirea justiţiabililor creşte. În niciun caz însă nu trebuie să fie o scuză pentru a da nejustificat termene foarte lungi sau a ţine dosare în sertar. (...) Am deblocat concursurile la INM. Pregătirea examenului din toamnă este în linie dreaptă, am finalizat toate documentele care ţin, în această etapă, de ministrul Justiţiei, pentru ca CSM să poată declanşa procedura de organizare a concursului. Şi, repet, susţin creşterea numărului de locuri pentru formarea noilor judecători şi procurori", susţine ministrul Stelian Ion.
Ministrul Justiţiei precizează că astfel de probleme şi posibilele măsuri prin care ele pot fi rezolvate se discută "punctual" în cadrul Consiliului de Management Strategic, care se întruneşte în mod regulat, ultimele două şedinţe de analiză având loc pe 6 aprilie şi 30 iunie, iar următoarea fiind programată pentru luna septembrie.
"La ultima întâlnire, de exemplu, am căutat soluţii pentru degrevarea instanţelor, cum ar fi identificarea unor mijloace alternative de soluţionare a litigiilor. Ne vom întâlni din nou în septembrie în acest format. În plus, dacă am avut solicitări de la conducerea instanţelor şi parchetelor legate de dotări, le-am aprobat imediat. Cum se organizează, cum împarte ceea ce primeşte de la Minister, asta ţine de fiecare manager de instituţie în parte", se arată în documentul publicat de sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de jany în data de 20.07.2021, 07:01)
pai reangajatii pe cei care i scoateti la pensie din ministerul justitiei la 48 de ani cu pensii speciale, adica pe cei care lucreaza in instante.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 16:32)
1 - Pensiile speciale sa fie taiate. Se face referendum, se modifica constitutia. Care latra, amendat.
2 - Cei iesiti la pensie sa fie adusi cu forta la munca.
3 - Organizatiile lor rezistoide/bolsevice sa fie inchise.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 10:14)
Sa nu-i plangem pe magistrati. Salarii f mari pentru cartea pe care o stiu. A avut cineva curiozitatea ( sa nu zic obligatia) sa se uite peste motivarile acestor magistrati? 80% sunt balast, nicio legatura cu dosarul...
Intra in sedinta fara sa citeasca dosarul, sau mai grav, fara sa-l inteleaga.Ii trimitem acasa pana in 50 de ani cu pensii uriase...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 11:54)
Și proști și fuduli si cu salarii si mai ales pensii nemaiîntâlnite în lumea civilizată!
Să se reformeze cât doresc dar să aibe același procent în PIB cât în alte țări! Soluția e simplă: angajați mai mulți,cu salarii mai mici și cu pensii infinit mai mici !
Ăștia cred că Dzeu mai întâi a făcut judecătorii și apoi lumea!
4. 1000 LIPSĂ ???
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 14:42)
... DESFIINȚAT TOT : DOTAREA POPULAȚIEI OBLIGATOR CU ,, PISTOALE LETALE " ...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Emil în data de 20.07.2021, 15:44)
Din uriașa bandă de idioti-nativ, criminala clica securista, conducătoare în România, cei mai cretini, tolomacii tolomaciilor, alcătuiesc așa zisa justiție. Inși incompetenti dați afară din societăți la privatizări precum măselele stricate. și-au găsit refugiul în "justitie".
Sunt puțini la număr? Imbecilii au arătat practic, fiind amenințați cu micșorarea salariilor, ca sunt multi mai mulți decât necesarul, făcând acea GREVĂ timp îndelungat.
Cu ce se ocupă? Vezi cazul Caracal!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 20:50)
subscriu
6. Opiniile exprimate de cititori sunt oglinda justi&
(mesaj trimis de Costică în data de 20.07.2021, 21:29)
Din opiniile exprimate la acest articol se vede impresia pe care o are societatea despre activitatea, salariile, pensiile judecătorilor și despre calitatea muncii lor.
Concluziile care rezultă sunt următoarele:
1) mărită vârsta de pensionare;
2) micșorate salariile;
3) pensiile să fie în raport de contribuție;
4) mărit numărul de judecători (dacă au salarii normale, fonduri suficiente).
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2021, 21:53)
Aveti multă dreptate dar la judecatori nu le " judecă" mintea ci punga! Ăștia toată ziua stau pe net sa-si aranjeze concediile, să vadă cu ce materiale își renovează din nou casele,caută genți, alte obiecte de lux,îs la concurență pe ce își cheltuie banii! Viata lor e de fapt un coșmar!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2021, 14:07)
Acest trantori judeca ei ce li se cuvine lor. Daca s ar face o analiza a calatoriilor, o sa constatam ca foarte multe nu sunt in timpul vacantei judecatoresti. Dau termene in functie de plimbarile lor. Daca e iunie si astepti termen, sigur o sa fie in octombrie. Nu au nicio rusine, nicun respect fata de cetateanul care i plateste. Multi sunt mediocri cu mari pretentii. Ne costa nejustificat de mult actul de justitie, in conditiile in care tara este o ruina datorita lor.