Lipsa cererii şi a creditelor, problemele întreprinzătorilor

Marilena DINU, Galaţi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2009

Constantin Niţă, Ministrul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, s-a aflat, ieri, într-o vizită în judeţul Galaţi pentru a identifica principalele probleme cu care se confruntă mediul economic, dar şi pentru a le prezenta IMM-iştilor din municipiile Tecuci şi Galaţi soluţiile pe care aceştia le-ar putea adopta în perioada de criză.

Constantin Niţă a explicat: "Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile sunt lipsa de cereri pe piaţă şi lipsa posibilităţilor de creditare.

La aceste două probleme noi încercăm să le răspundem prin măsuri luate la nivel de Guvern care uşurează situaţia economică actuală.

Este vorba despre introducerea impozitului forfetar, compensarea unor datorii la stat, neimpozitarea profitului reinvestit, reeşalonarea creditelor pentru o perioadă de timp în care să fie plătite doar dobânzile, introducerea fondurilor de risc şi a fondurilor de garantare şi contragarantare".

Domnia sa a recunoscut că în contextul economic actual, ţara noastră va asista la falimente, restrângeri de activitate şi şomaj dar se încearcă măcar limitarea acestor fenomene tot mai vizibile pe timp de criză.

Mai mult, Constantin Niţă a reluat îndemnul făcut către IMM-urile din zona de est a ţării de a-şi muta activitatea în Republica Moldova.

"Decât să le ţinem între graniţe şi să nu producă nimic, mai bine le duc în Republica Moldova, de unde să aducă bani în ţară", a mai spus minis­trul IMM-urilor.

Pe de altă parte, o altă soluţie pe care Ministerul IMM-urilor o are pentru a ajuta mediul de afaceri din ţară este accesarea fondurilor europene a căror valoare se ridică, în acest an, la 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă 100 de milioane de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

Ministrul a explicat: "Fondurile vor putea fi accesate începând cu luna mai. Iar de anul acesta, accesarea fondurilor europene se va putea face într-o perioadă mai scurtă. Este vorba de doar 45 de zile faţă de nouă luni cât era până acum, precum şi cu o documentaţie simplificată de la 27 la 7, fapt ce uşurează posibilitatea IMM-urilor de a primi fonduri structurale pentru dezvoltare".

Tot ieri ministrul IMM-urilor a prezentat în cadrul conferinţei cu tema "Soluţii eficiente de asistenţă financiară pentru IMM" Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS - CCE) - Asistenţa financiară pentru întreprinderi mici şi mijlocii acordată în cadrul Axei Prioritare AP1 - Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb