LISTAREA ELECTRICA / LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB: "Cumpărarea de acţiuni Electrica - o investiţie şi în dezvoltarea pieţei de capital şi a economiei"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2014

"Cumpărarea de acţiuni Electrica - o investiţie şi în dezvoltarea pieţei de capital şi a economiei"

CEO-ul Bursei are "aşteptări moderate" privind lichiditatea BVB, după listarea Electrica, apreciind că "suntem într-un mediu dificil"

Cumpărarea de acţiuni Electrica în oferta derulată, în aceste zile, în vederea listării nu reprezintă doar o investiţie în companie, ci şi în dezvoltarea pieţei de capital din România şi a economiei româneşti, este de părere Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

"Există doar o singură piaţă pentru companiile româneşti şi aceea este piaţa de la Bucureşti", a spus Sobolewski, întrebat cum comentează faptul că "Electrica" este a doua ofertă, cu care statul merge şi pe piaţa din Londra.

Reporter: Cum apreciaţi faptul că statul a apelat la Bursă pentru privatizări şi cum se va dezvolta piaţa în perioada următoare, în care se anunţă secetoasă privind listările "de stat"?

Ludwik Sobolewski: Programul de privatizări derulat de stat sprijină dezvoltarea pieţei de capital. Fiecare privatizare prin intermediul BVB creşte rolul bursei ca sursă de finanţare în economie, atrage investitori noi şi pune România pe radarele investitorilor străini.

Tranzacţiile de privatizare nu doar pot stimula dezvoltarea pieţei, dar sunt şi tranzacţii de piaţă supuse regulilor şi practicilor acesteia.

Statul privatizează economia prin intermediul pieţei de capital nu pentru a-i mulţumi pe acţionarii BVB, ci pentru a vinde o companie şi pentru a avea o bursă care poate deveni un factor de prosperitate pentru ţară. Bursa este dedicată utilizatorilor săi: investitori, companii şi serveşte la creşterea economiei.

Din nefericire, această legătură dintre privatizarea economiei şi dezvoltarea structurilor pieţei de capital, care sunt în întregime private, nu este suficient înţeleasă de către sectorul privat.

Voi încuraja Guvernul să privatizeze mai multe companii, urmând exact logica pe care au exprimat-o în trecut atât reprezentanţii guvernului, cât şi oamenii din piaţă - noi toţi suntem stakeholderi ai pieţei de capital.

Piaţa are nevoie de exemple pozitive, care să genereze volume ridicate de tranzacţionare. Acest fapt se poate realiza prin privatizări şi nu ar trebui să aşteptăm prea mult următorul eveniment de un asemenea calibru.

Dar, privatizările nu înseamnă doar tranzacţii, ci se referă şi la crearea unui cadru de reglementări care susţine evaluări adecvate ale activelor privatizate în piaţă, după listare. Pentru a atinge această ţintă trebuie să eliminăm barierele pieţei de capital identificate de experţi din comunitatea pieţei - iar acest proces de eliminare deja a început.

Este nevoie de o reformă profundă şi trebuie să promovăm cât mai mult potenţialul pieţei locale. Investiţia în companii româneşti pe bursa din România aduce un efect de multiplicare pentru investitori.

În plus, vom dezvolta iniţiative pentru aducerea companiilor locale pe bursă, arătându-le că BVB este o opţiune viabilă pentru cei care caută finanţare şi creşterea afacerilor prin intermediul pieţei de capital.

Reporter: Cum apreciaţi faptul că, şi pentru oferta Electrica, statul a decis să apeleze şi la Bursa din Londra?

Ludwik Sobolewski: Există doar o singură piaţă pentru companiile româneşti şi aceea este piaţa de la Bucureşti. Una dintre dovezi este povestea listării şi a rulajelor Romgaz începând din noiembrie 2013. Aici, la Bucureşti, trebuie să oferim investitorilor locali şi internaţionali toată gama de servicii financiare sofisticate. Astfel, vom avea un hub financiar pentru Sud-Estul Europei. Este esenţial pentru viitorul acestei ţări. De aceea, pentru mine, listarea la Londra este o modalitate de a fi conectat cu investitorii internaţionali, care încep să creadă în succesul pieţei de capital din România.

Reporter: Cum credeţi că va evolua lichiditatea BVB, după listarea Electrica?

Ludwik Sobolewski: Am aşteptări moderate. Încă suntem într-un mediu dificil.

Reporter: Cum apreciaţi gestul Fondului Proprietatea să deruleze un plasament privat pentru 5% din Romgaz, chiar pe parcursul ofertei Electrica?

Ludwik Sobolewski: Eliminând barierele, deschizând piaţa, făcând-o competitivă pentru alţii, încetând subminarea culturii investiţionale în creştere, prin demagogie, vom vinde şi cumpăra sute de milioane de euro la fiecare trei zile. Şi trebuie să gândim la scară mare. Prin urmare, este bine că avem cele două tranzacţii acum.

Reporter: Cum s-a implicat BVB în susţinerea ofertei Electrica?

Ludwik Sobolewski: BVB a lansat pe 12 iunie o campanie de promovare a IPO-ului Electrica, cu focus pe investitorii locali de retail şi instituţionali. Dar principala implicare a BVB este în crearea condiţiilor pentru promovarea pieţei locale de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă. În acest sens, sprijinim deja de multe luni oferta Electrica, prin road- show-uri internaţionale, întâlniri bilaterale, reforma instituţiilor şi reglementărilor pieţei. Pentru mulţi investitori, cumpărarea de acţiuni Electrica azi este o investiţie nu doar în această companie, dar şi în dezvoltarea pieţei de capital din România şi a economiei româneşti.

Sobolewski, cu ochii pe raportul acţiuni - GDR-uri

Principala problemă la oferta Electrica va fi împărţirea între acţiuni, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, şi certificatele globale de depozit (GDR-uri), care vor fi tranzacţionate pe Bursa din Londra, este de părere Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Recent, domnia sa a declarat că este încrezător că emisiunea de GDR-uri va fi la limita necesităţii.

"Nu ar trebui să confundăm provenienţa investitorilor - străini sau români - cu împărţirea ofertei în acţiuni şi GDR-uri", a spus Sobolewski, într-o conferinţă de presă, pe 11 iunie, adăugând: "Aceste aspecte sunt corelate, dar nu identice. Sunt investitori străini care vor cumpăra acţiuni. Ţelul este să vindem cât mai multe acţiuni investitorilor străini. Am prefera să existe un echilibru între investitori de retail, investitorii instituţionali români şi internaţionali".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sobolewski nu vine cu declaratii aiuritoare, omul este realist, este cu picioarele pe pamant.

    1. Chiar e tare ! Bina ca au mai aparut si profesionisti ca el.

    Din pacate, parca dl.Sobolewski aluneca in acelasi abstract de care dau dovada si Stefan Gheorghii nostri... Aprecierile dansului despre macroeconomicele noastre ce aduc bani la campaniile electorale si la baietii destepti ai noului regim, imi aduc aminte de gargara binecunoscuta. Se pare ca dansul vede lucrurile prin prisma celor ce investesc, ametindu-se cu prostiile astea de privatizari, fara sa atinga de fapt subiectul de baza al posibilitatii dezvoltarii bursei pentru antreprenorii locali, autohtoni (fie ei sau straini), adica cei care dezvolta afaceri cu baza in Romania, sau cel putin cu puncte importante de lucru in Romania. Deci, incep oarecum sa vad altfel capacitatea dansului de a-si pune o amprenta vizibila pe dezvoltarea BVB. Imi pare rau, experienta ma cam face sa-l vad iesit curand din cadru. O sa vina alt bancher, cu siguranta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb