Listarea Elvila pe AeRO, aprobată de BVB

(A.A.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

Listarea Elvila pe AeRO, aprobată de BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a aprobat listarea companiei Elvila, al cărei acţionar majoritar este Viorel Cataramă, pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO. Un anunţ oficial nu a fost publicat pe site-ul bursei, însă BVB a transmis o invitaţie la evenimentul de listare a companiei, pentru 1 februarie.

Viorel Cataramă are 65% din companie, în timp ce Libra Bank are 1,8%, iar Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), 4,24%.

Listarea pe AeRO a fost aprobată de acţionarii companiei, în Adunarea Generală din 18 octombrie 2017.

La finalul lunii decembrie, AGA Elvila a decis ca societatea să împrumute maxim 2,5 milioane de euro, de la Raiffeisen.

În 2016, Elvila a raportat un profit de 991.592 lei, pe fondul unor afaceri de 52,27 milioane de lei.

În 2016, SAI SAFI-Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a scos la vânzare, pachetul de 1.722.010 acţiuni "Elvila" SA deţinut de fond (4,24%), în condiţiile în care FOA nu se mai încadra în limitele investiţionale impuse de regulamentele în vigoare, dar se pare că nu şi-a găsit cumpărător.

SAI SAFI este controlată de Viorel Cataramă, printr-o participaţie directă de 50,1% şi prin Elvila SA, care are 49,03%, conform informaţiilor de la Registrul Comerţului.

În urma unui control din 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a impus, în august 2016, sancţiuni în sarcina SAI SAFI Invest şi a conducătorilor acesteia, potrivit unui răspuns transmis de SAI SAFI, la solicitarea ziarului BURSA.

SAI SAFI-Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri a practicat un comision de administrare supradimensionat (1,2% pe lună), raportat la media din piaţă, dar şi la activitatea derulată, potrivit rapoartelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma controlului din noiembrie 2015.

"Dorim să menţionăm faptul că toate măsurile dispuse au fost implementate de către societate, iar sancţiunile însuşite de către conducători", ne-au transmis, atunci, reprezentanţii societăţii de administrare.

SAFI a fost societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), care a creat un imens scandal în anul 1996, când sute de mii de oameni şi-au pierdut banii investiţi în acest fond.

FMOA a fost înfiinţat în 1993 şi a scos la vânzare certificate de investitor, pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere, fiind tentaţi de faptul că li se promitea o creştere de 40% pe lună a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de doar 5-7%, potrivit informaţiilor din Wikipedia, care arată: "Deşi, scriptic, a înregistrat evoluţii şi rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politicile de investiţie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei de capital, probleme ce au culminat cu suspendarea răscumpărărilor titlurilor.

Cauza imediată a fost modificarea, în primăvara anului 1996, a regulamentului în baza căruia se calcula valoarea activului net al fondurilor de investiţii. Conform noii proceduri de calcul, FMOA a fost declarat falimentar. Un timp, fiecare investitor a reuşit să-şi recupereze lunar câte 5% din sumă, sau a putut achiziţiona în contul banilor depuşi mobilă marca Elvila".

"Libra Bank", acţionarul care a contestat răscumpărarea acţiunilor "Elvila", a fost înfiinţată în 1996 de mai mulţi oameni de afaceri, acţionari ai SAFI-FMOA, şi a devenit operaţională în mai 1997. În aprilie 2000, Viorel Cataramă, acţionar fondator, a vândut 90% din acţiuni unui grup de 19 investitori turci şi ciprioţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ca sa pun batista pe tambal V.Catarama ,prin intermediul S.C.INTERVAM ,a acordat pentru certificate de investitor la FMOA, actiuni la ELVILA INTERNATIONAL cu promisiunea ca va lista in cateva luni societatea la bursa din Londra.Dupa asta a urmat o tacere de 19 !!! ani .In prezent ,cele 4actiuni ale mele in valoare de 1.527.728 lei (la valoarea din Iunie 1996 mai pot fi fructificate in vreun fel ? Evident ca raspunsul prezinta interes pentru mult mai multi oameni -cati au mai supravietuit operativitatii si promisiunii lui Catarama .

    1. Elvila International a fuziunat cu Elvila simpla, si la fuziune vi s-au acordat 0,4 actiuni Elvila la ce paritate "a vrut mușchii” lui Cataramă. prin AGEA/23.01.2006:1 actiune Elvila simpla de 1 RON = 10 acțiuni Elvila International. Aprobarea listarii după atâtea bube este o minune!?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb