O navă specializată în transportul de gaze naturale lichefiate (GNL) a ajuns ieri în portul Klaipeda, Lituania, cu prima livrare de GNL provenită de la terminalul Sabine Pass din SUA, rezultatul unui acord destinat reducerii dependenţei de Rusia şi consolidării relaţiilor cu Washington, pe fondul creşterii tensiunilor în regiune, informează Reuters, conform Agerpres.
În luna iunie a acestui an, traderul Lietuvos Duju Tiekimas a semnat un acord cu o divizie a companiei americane Cheniere Energy, proprietarul terminalului Sabine Pass din Louisiana, pentru a-i livra 140.000 de metri cubi de gaze naturale lichefiate, aceasta urmând să fie una dintre primele livrări de GNL din SUA către o destinaţie din Europa de Est. Gazele lichefiate au ajuns luni în portul Klaipeda la bordul navei Clean Ocean şi sunt destinate clienţilor din Lituania, Letonia şi Estonia.
"Acesta este un eveniment de importanţă crucială pentru întreaga regiune. Vrem să consolidăm relaţia noastră cu SUA în multe domenii, pe lângă apărare şi securitate, iar schimburile energetice sunt unul dintre domeniile strategice de cooperare", a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Guvernul de la Vilnius estimează că în 2017 jumătate din cantitatea necesară de gaze naturale va fi importată sub formă de GNL, în principal de la compania norvegiană Statoil, iar restul va fi importat din Rusia via gazoducte.
Noi livrări de GNL de la terminalul Sabine Pass din Louisiana ar urma să ajungă în Lituania în cursul anului următor, a precizat directorul general de la Lietuvos Duju Tiekimas, Mantas Mikalajunas.
"Suntem fericiţi că am ajuns într-un punct în care importurile de gaze din SUA nu sunt doar dezirabile din punct de vedere politic ci disponibile din punct de vedere comercial", a declarat la rândul său ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas.
Preţul gazelor naturale în Lituania a scăzut în anul 2014, când această ţară baltică a inaugurat primul său terminal de gaze naturale lichefiate care a pus capăt monopolului de aprovizionare de care se bucura compania rusă Gazprom.