Dacă deficitul bugetar va ajunge la 5,4% din Produsul Intern Brut, iar deficitul de cont curent va urca pînă la 12% din PIB la finele anului viitor, aşa cum anticipează Comisia Europeană, am putea să ne confruntăm cu o perioadă de criză, susţine Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată. Domnia sa ne-a explicat că, în cazul în care cele două deficite vor ajunge la estimările CE, acestea vor deveni nefinanţabile.
Liviu Voinea susţine că deficitul bugetar previzionat de CE pentru acest an de 2,3% din PIB şi de 5,4% în 2007, e cel mai neaşteptat. Totuşi, domnul Voinea spune că această situaţie poate fi explicată şi prin faptul că probabil CE a înglobat în deficitul bugetar şi deficitul cvasifiscal (ajutoare de stat şi ştergerea de datorii efectuate de stat). Deficitul cvasifiscal a fost anul trecut de 1,3% din PIB, în timp ce deficitul bugetar a fost de 0,9%.
Domnul Voinea crede că la finele anului vom avea un deficit bugetar de 1,2% - 1,3% din PIB, şi un deficit cvasifiscal de 1%. De altfel, Florin Cîţu, economist şef ING Bank, consideră că pe de o parte specialiştii Comisiei Europene sînt foarte pesimişti cu privire la deficitul bugetar şi inflaţia României din acest an (aceştia estimează o medie anuală a inflaţiei de 7,8% pentru anul acesta şi de 5,7% pentru anul viitor), dar sînt optimişti în estimarea pentru creşterea economică. Comisia Europeană anticipează o majorare a PIB cu 5,5% în acest an, faţă de anul trecut şi de 5,1% anul viitor.