LIVIU VOINEA, DIRECTOR DE CERCETARE AL GRUPULUI DE ECONOMIE APLICATĂ: Dacă previziunile Comisiei Europene se adeveresc, am putea intra în criză

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 mai 2006

Dacă deficitul bugetar va ajunge la 5,4% din Produsul Intern Brut, iar deficitul de cont curent va urca pînă la 12% din PIB la finele anului viitor, aşa cum anticipează Comisia Europeană, am putea să ne confruntăm cu o perioadă de criză, susţine Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată. Domnia sa ne-a explicat că, în cazul în care cele două deficite vor ajunge la estimările CE, acestea vor deveni nefinanţabile.

Liviu Voinea susţine că deficitul bugetar previzionat de CE pentru acest an de 2,3% din PIB şi de 5,4% în 2007, e cel mai neaşteptat. Totuşi, domnul Voinea spune că această situaţie poate fi explicată şi prin faptul că probabil CE a înglobat în deficitul bugetar şi deficitul cvasifiscal (ajutoare de stat şi ştergerea de datorii efectuate de stat). Deficitul cvasifiscal a fost anul trecut de 1,3% din PIB, în timp ce deficitul bugetar a fost de 0,9%.

Domnul Voinea crede că la finele anului vom avea un deficit bugetar de 1,2% - 1,3% din PIB, şi un deficit cvasifiscal de 1%. De altfel, Florin Cîţu, economist şef ING Bank, consideră că pe de o parte specialiştii Comisiei Europene sînt foarte pesimişti cu privire la deficitul bugetar şi inflaţia României din acest an (aceştia estimează o medie anuală a inflaţiei de 7,8% pentru anul acesta şi de 5,7% pentru anul viitor), dar sînt optimişti în estimarea pentru creşterea economică. Comisia Europeană anticipează o majorare a PIB cu 5,5% în acest an, faţă de anul trecut şi de 5,1% anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb