Biroul pentru Fraude Majore (SFO) din Londra ia în calcul să lanseze o anchetă la "Lloyds Banking Group", banca britanică fiind acuzată de un parlamentar că a plasat companii în administrare specială pentru propriul câştig financiar. Acuzaţiile privesc şi o societate de consultanţă imobiliară, "Alder King".
Conform SFO, autoritatea monitorizează situaţia, iar decizia privind o eventuală lansare a unei anchete nu a fost luată deocamdată.
Jo Stevens, parlamentar britanic laburist, susţine că ceea ce au făcut "Lloyds" şi "Alder King" se numeşte "furt la lumina zilei". Conform spuselor sale, cele două societăţi s-au înţeles să "pună la zid firmele", iar banca a încercat, prin ceea ce a făcut, să-şi cureţe bilanţul după criza financiară.
Banca este deja implicată în alte dispute legale. "Lloyds" este acţionată în instanţă de un fost trader, concediat în urma unei investigaţii privind manipularea dobânzii Libor, şi de unii deţinătorii, de obligaţiuni.
Amintim că Guvernul de la Londra şi-a redus semnificativ participaţia la "Lloyds", ministrul britanic al finanţelor, George Osborne, urmărind să readucă banca în sectorul privat, respectiv să reducă datoria naţională. În timpul crizei financiare, statul britanic a injectat 20 de miliarde de lire sterline în această bancă, obţinând în schimb o cotă de peste 40%.
În primul semestru din acest an, profitul înainte de taxe al "Lloyds" a crescut cu 38%, la 1,19 miliarde de lire sterline, iar veniturile din vânzări - cu 2%, la 8,97 miliarde de lire. Analiştii estimau un profit 1,8 miliarde lire sterline.
Banca intenţionează să acorde un dividend interimar de 0,75 pence/acţiune, respectiv 535 milioane de lire în total.
"Lloyds" are în plan să plătească dividende pe întreg anul 2015, iar board-ul va lua în considerare să utilizeze capitalul în exces pentru un dividend special sau pentru răscumpărări de acţiuni.