London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a decis, la finele săptămânii trecute, să intre în negocieri exclusive cu operatorul bursier paneuropean Euronext NV pentru vânzarea Borsa Italiana, informează Reuters.
Denumită "Proiectul Botticelli", vânzarea de către LSE a Bursei din Milano este sensibilă din punct de vedere politic pentru Roma, din cauza îngrijorărilor cu privire la investitorul care va prelua controlul platformei de obligaţiuni MTS, deţinută de Borsa Italiana, pe care sunt tranzacţionate datoriile guvernamentale ale Italiei.
Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.
În contextul dat, la finele săptămânii încheiate în 12 septembrie, Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a lansat oferta pentru achiziţia grupului Borsa Italiana. Ulterior, operatorul Euronext a informat că, împreună cu banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Intesa Sanpaolo SpA, a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea pieţei din Milano. Euronext, care nu a dat detalii privind valoarea ofertei, a precizat atunci, într-un comunicat: "Combinaţia propusă între operaţiunile Borsa Italiana şi Euronext ar crea un jucător cheie pe piaţa de capital a Europei continentale, în cadrul căruia Italia ar genera cele mai mari venituri. Acest proiect transformaţional ar poziţiona efectiv noul grup pentru continuarea construcţiei coloanei vertebrale a Uniunii pieţelor de capital din Europa, sprijinind în acelaşi timp economiile locale".
Şi Deutsche Börse a considerat că poate oferi "o valoare ridicată pentru creşterea şi dezvoltarea viitoare a unui grup autonom Borsa Italiana, consolidându-i astfel rolul crucial pentru economia italiană şi pieţele de capital europene".
Săptămâna trecută, Six Group AG, operatorul bursei elveţiene SIX Swiss Exchange, a confirmat, la rândul său, lansarea unei oferte pentru Borsa Italiana, dar nu a făcut referire la suma propusă. Directorul executiv al Six Group, Jos Dijsselhof, spunea că ar dori să aibă un partener italian în lupta pentru preluarea Borsa Italiana, căruia i-ar oferi garanţii privind guvernanţa pieţei din Milano. Unele surse citate de presa internaţională declarau că Six Group a lansat cea mai mare ofertă (neangajantă) pentru preluarea Borsa Italiana, depăşind propunerile rivalilor Euronext şi Deutsche Börse.
Vineri, operatorul bursei elveţiene a informat că a luat la cunoştinţă anunţul privind negocierile exclusive dintre LSEG şi Euronext privind Borsa Italiana, fără să facă alte comentarii.
La rândul său, Deutsche Börse, care consideră că a lansat o ofertă atractivă pentru piaţa italiană, a informat că a luat la cunoştinţă despre discuţiile LSE-Euronext, menţionând că nu îşi va schimba strategia de creştere pentru anul curent.
Potrivit unor surse citate de Reuters, ofertele pentru Borsa Italiana au evaluat piaţa din Milano la cel mult 4 miliarde de euro (4,74 miliarde de dolari). Dacă Euronext va prelua Borsa Italiana, atunci CDP şi Intesa vor deveni, de asemenea, acţionari ai operatorului bursier paneuropean.
Euronext, care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo, a informat vineri: "Combinaţia propusă între Borsa Italiana şi Euronext ar crea un jucător lider pe pieţele de capital din Europa continentală. Borsa Italiana îşi va păstra funcţiile actuale, structura şi relaţiile cu ecosistemul italian. Totodată, piaţa din Milano îşi va păstra identitatea italiană şi soliditatea sa. Afacerile cheie şi funcţiile centrale ale noului grup vor avea sediul la Milano şi Roma".
Conform propunerii de preluare, CDP va obţine un loc în board-ul de supraveghere al Euronext, şi va avea un al doilea candidat italian propus ca membru independent în board, care poate deveni preşedinte al grupului combinat.
LSE vrea să finalizeze vânzarea pieţei din Milano până la data de 16 decembrie, când autorităţile europene din sectorul concurenţei vor decide în privinţa afacerii sale cu Refinitiv.
UE a prelungit termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE-Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.
MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel încât băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.
Pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic, iar Roma ar urma să exercite o influenţă majoră asupra MTS, dacă CDP o va prelua alături de Euronext. Autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.
În acest context, ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat, luna aceasta, că Guvernul de la Roma va utiliza puterea sa specială "de aur" privind activele strategice din ţară ca să se asigure că Bursa din Milano nu va fi vândută către "un ofertant inacceptabil".