"London Stock Exchange" respinge oferta "Macquarie Bank"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2005

Bursa de Valori din Londra consideră că preţul propus de cea mai mare bancă de investiţii din Australia, 2,6 miliarde de dolari, este "derizoriu"

"London Stock Exchange" Plc (LSE), cea mai mare bursă europeană după valoarea companiilor listate, a respins oferta de preluare în valoare de 1,48 miliarde de lire sterline (2,6 miliarde de dolari) pe care a primit-o de la "Macquarie Bank" Ltd., cea mai mare bancă de investiţii din Australia. "Macquarie" a luat în calcul o ofertă de 580 pence/acţiune în numerar, pentru piaţa londoneză, preţul propus fiind, însă, inferior cursului de 612 pence/acţiune, cu care au închis titlurile LSE şedinţa bursieră din 8 decembrie.

"Conducerea < London Stock Exchange > respinge această propunere derizorie, care subevaluează în mod esenţial compania şi căreia îi lipseşte orice credibilitate strategică ori comercială", a anunţat conducerea LSE, printr-un comunicat de presă.

Analiştii spun, însă, că "Macquarie", care a realizat achiziţii de aproximativ 6,4 miliarde de dolari în Europa, în ultimele opt luni, va veni cu o nouă ofertă. În ultimii patru ani, profitul băncii s-a majorat de patru ori, în parte prin investiţii în diverse monopoluri.

"Este o mişcare prin care se deschide o cale, nicidecum o mişcare finală", declară Atul Lele, din cadrul societăţii de administrare "White Funds Management", din Sydney. În portofoliul acesteia se numără şi acţiuni "Macquarie Bank".

"Macquarie" şi-a exprimat pentru prima oară interesul pentru LSE la data de 15 august, moment după care a solicitat informaţii financiare în legătură cu Bursa de Valori din Londra. Reprezentanţii "Macquarie" susţin că, după momentul respectiv, speculaţiile privind preluarea au alimentat constant preţul acţiunilor LSE, care a depăşit orice nivel justificat de o analiză fundamentală. De la momentul anunţului privind interesul "Macquarie" pentru LSE, acţiunile Bursei din Londra au cîştigat aproape 11%.

Oficialii "Macquarie" spun că nu este sigur că vor înainta o nouă ofertă pînă la termenul de 15 decembrie, stabilit de autorităţile de reglementare britanice.

Interesată de LSE mai este, în prezent, piaţa pan-europeană Euronext NV, care reuneşte bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles şi Lisabona. Euronext şi-a exprimat interesul încă din decembrie 2004, însă nici pînă la ora actuală nu a înaintat un preţ. Rivalul german al LSE, "Deutsche Boerse" AG, şi-a retras, în luna martie 2005, oferta de 1,35 miliarde de lire pentru LSE, ca o consecinţă a opoziţiei manifestate de acţionarii săi.

"London Stock Exchange" nu respinge ideea unei preluări, iar în acest sens poartă discuţii cu autorităţile de reglementare. În demersul său, LSE beneficiază de consultanţa companiei "Merrill Lynch & Co".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb