Londra îşi va consolida poziţia de capitală financiară a Europei după Brexit

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2020


Călin Rechea

Prognozele sumbre privind evoluţia economică a Marii Britanii după Brexit par să îşi piardă consistenţa în fiecare zi, iar unele dintre acestea fac deja parte din categoria "ştirilor false", a căror singură utilitate este răspândirea unei panici "benefice" pentru promotorii aşa-numitului Proiect European.

Emigrarea în masă a companiilor din sectorul serviciilor financiare a fost una dintre cele mai vehiculate prognoze, prin ignorarea completă a ceea ce înseamnă City of London pentru infrastructura financiară globală, mai ales din punct de vedere al statutului său juridic cu o vechime seculară.

Aceasta tocmai a fost "demontată" printr-un comunicat de presă de pe site-ul companiei de consultanţă Bovill din Londra, unde se arată că "Londra va rămâne capitala serviciilor financiare din Europa".

Datele obţinute în urma unei cereri adresate Financial Conduct Authority (FCA), instituţia de reglementare a firmelor de servicii financiare şi a pieţelor financiare din Marea Britanie, arată că peste 1.400 de companii europene au depus cereri pentru permise de funcţionare după Brexit începând de la mijlocul anului 2018 până în octombrie 2019.

În clasamentul după ţara de origine, Irlanda se află pe primul loc, cu 228 de cereri, urmată de Franţa, cu 170, Cipru (165) şi Germania (149) (vezi tabelul 1).

Repartizarea completă a celor 1.441 de firme se găseşte pe site-ul www.bovill.com, care include şi 2 forme din ţara noastră.

Din puncte de vedere al sectorului de activitate, 254 de companii de consultanţă şi intermediere au cerut permise, urmate de companii de asigurări personale şi comerciale (172) şi de administratori de active financiare (141) (vezi tabelul 2).

Semnificativ este şi numărul băncilor care au cerut permise de funcţionare în Marea Britanie după Brexit.

În comunicatul de presă al companiei Bovill mai apare un aspect deosebit de important: dintre cele peste 1.400 de companii care au cerut permise, mai bine de 1.000 de firme îşi înfiinţează primul birou în Marea Britanie după Brexit.

"Cifrele arată că multe firme consideră Marea Britanie drept principalul centru financiar al Europei", a precizat Michael Johnson, consultant în cadrul companiei Bovill, iar numărul cererilor "reprezintă un vot de încredere clar pentru sectorul serviciilor financiare".

Conform unor date prezentate de cotidianul The Telegraph, sectorul serviciilor financiare are un rol de importanţă critică pentru economia Marii Britanii, în condiţiile în care a generat venituri fiscale de 75,5 miliarde de lire sterline între martie 2018 şi martie 2019.

În opinia lui Ed O'Bree, partener la Bovill, datele de la FCA arată că "firmele europene vor cumpăra spaţii de birouri, vor angaja personal şi alte servicii de consultanţă, iar aceasta reprezintă o veste bună pentru economia Marii Britanii, care îşi va menţine reputaţia de locaţie premium pentru serviciile financiare din Europa".

Alte date de la Financial Conduct Authority arată că, din 222 de firme monitorizate, numărul celor care aU transferat personal şi activităţi din Marea Britanie către Uniunea Europea­nă din iulie 2019 a fost 1 (n.a. nu este vorba despre o greşeală de tipar).

Poate că autorităţile europene care au promovat necontenit scenariile apocaliptice până acum ne vor explica adevărata semnificaţie a datelor de la FCA.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. E clar ca Brexit-ul are in spate interese preponderent financiare. Relaxarea reglementarilor din domeniu financiar va usura patrunderea fluxurilor financiare gri si chiar negre in Marea Britanie. O buna parte sunt deja acolo si astepta doar sa fie albite.

    1. Acele firme au ales Irlanda, nu UK, nu Londra...oare de ce? Pai oare pentru ca e mult msi usor sa relochezi o companie intr-o zona apropiata geografic, la cateva sute de kilometri, zona care dpdv juridic si financiar face, inca, parte dintr-o anumita tara, dar care, in viitorul apropiat se va desprinde, compania ta aflandu-se georafic tot acolo, dar juridic in UE?

    Rechea face propaganda bolsevicä,ca de obicei! Londra va ramane un centru financiar puternic doar dacä UK va ramane in zona economicä europeanä! Este f. posibil ca sa ramanä chiar dacä vor incerca marea cu degetul! Daca se va transforma in paradis fiscal,atunci va fi izolata de catre marile puteri economice! Rechea bate campii!

    1. Ce bine ar fi daca nu ai mai folosi la fiecare comentariu cuvinte precum propaganda bolsevica!.Am prinde mai bine ideea,continutul,cel putin din partea mea ai avea mai multe credite.Omul si-a exprimat ca si tine o opinie,Tu iti exprimi o parere sau faci propaganda cuiva?

      Eu nu fac propaganda precum Rechea! Eu apar interesele Romaniei si ale Europei! Articolul de mai sus este un "fake news" intentionat! Urmareste articolele acestui "om" si atunci vei intelege!

      Eu am fost de acord cu opinia ta.Daca nu pomeneai de propaganda bolsevica chiar nu ziceam nimic,Oricum timpul isi spune intodeauna ultimul cuvantul.

      Articolele acestui asa zis "jurnalist" rervesc mai degraba intereselor dusmanilor Europei decat pe cele ale Romaniei si Uniunii Europene! Trebuie sa-i amintesc ca UK nu a iesit inca din UE,iar pana la sfarsitul anului,cel putin, vor continua sa aiba acces la piata comunä! Foarte multe companii s-au mutat deja din Uk spre alte tari din UE!

      Ce ma doare pe mine cel mai tare este faptul ca acest individ loveste cat poate el de des in Uniunea Europeana si in institutiile ei! De ce oare? Ce rau i-a facut lui Europ? Si ce are de castigat din aceasta propaganda? Eu sunt unul din multele milioane de romani care isi castiga painea muncind in UE,iar prin truda mea imi ajut si tara ca sa se dezvolte! Acest indivit ce a facut pt Romania? A adus bani de la rusi ca sa-si ajute tara?

      Si ce a rezolvat?Nu i-a tinut nimeni isonul.Pe mine nu m-a convins.Fiecare cu opinia lui..Personal cred ca Marea Britanie a facut o mare greseala iesind din UE.Acum sunt euforici insa Scotia si Irlanda de Nord nu sunt multumite.Cu timpul cred ca asta o sa fie cea mai mare problema,nota de plata poate fi prea mare.Am inteles ca UE a fost infiintata tocmai pentru a contrabalansa puteri economice precum SUA,China ,eu zic si Rusia.Rusia nu trebuie subestimata.Nu stiu ce au in gand britanicii.Oare vor sa se alieze cu SUA?Eu nu sunt in domeniu ,o sa mai studiez problema insa nu are rost sa ne jignim unul pe altul,un dialog constructiv este mai benefic.

      Eu cred ca UK,chiar dacä vor iesi la sfarsitul lui ianuarie din UE, vor fi nevoiti sa accepte sa facä parte in continuare din zona economica europeana,asa cum este cazul Norvegiei sau Elvetiei! Aceste tari sunt in afara UE dar contribuie cu bani pt a ajuta tari sarace din UE! Europa nu va accepta comert liber cu UK fara libera circulatie a persoanelor din simplu motiv ca ar duce la desfiintarea UE,asa cum o stim acum!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb