LUCIAN ANGHEL: Este posibil ca Ministerul Finanţelor să renunţe la reţinerea impozitului pe tranzacţii

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2012

Este posibil ca Ministerul Finanţelor să renunţe la reţinerea impozitului pe tranzacţii

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a declarat că există dis-ponibilitate din partea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) pentru renunţarea la propunerea de impozitare a fiecărei tranzacţii bursiere în urma căreia se înregistrează câştiguri. Domnia sa a participat, ieri, la o întâlnire cu secretarul de stat în MFP, Liviu Voinea şi cu preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, pentru a discuta măsurile cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal care vizează piaţa de capital. "Am avut o întâlnire în urma căreia am reţinut că există disponibilitate din partea lor (n.r. MFP) să modifice propunerile. Să rămână prevederile de eliminare a declaraţiilor trimestriale, iar pasul major este să se plătească impozitul anual pe net, nu să se reţină la sursă, pe tranzacţie. Bursa de Valori Bucureşti a solicitat această întâlnire pentru a discuta pe tema modificărilor Codului Fiscal. Este necesară o deschidere mai mare şi de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales în contextul ofertelor de vânzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz şi Hidroelectrica", a explicat Lucian Anghel.

Victor Cionga, managing partner "AZ Capital Advisors", consideră că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie realizată în profit nu este binevenită cel puţin din punctul de vedere al unui investitor de retail, pentru că pierderile marcate nu influenţează baza de impozitare pe care o micşorează.

Domnia sa ne-a declarat: "Reţinerea anticipată pentru fiecare tranzacţie poate creşte costurile anuale pentru investitori pentru că este foarte posibil să se plătească un impozit mai mare dacă baza de impozitare va fi profitul anual realizat pe piaţa de capital. Să nu uităm că deja piaţa de capital românească este mai scumpă decât alte pieţe din regiune cu care doreşte să concureze. Nu trebuie să complicăm şi mai mult lucrurile. Piaţa de capital românească este o piaţă marginală, iar pentru a atrage investitori este o conditie necesară (dar nu obligatorie!) să adoptăm reglementări asemănătoare cu cele ale competitorilor noştri la nivel regional, precum Bursa de Varşovia. Un investitor, oricum, ar plăti mai mult pentru a rămâne pe piaţa de la Varşovia decât pe cea de la Bucureşti".

Mutarea unor obligaţii de raportare şi plată de la investitori către intermediari reprezintă un aspect pozitiv pentru primii, care, astfel, sunt scutiţi de efectuarea anumitor operaţiuni, este de părere Victor Cionga. În schimb, pentru brokeri, acest lucru presupune costuri suplimentare care, probabil, urmează să se reflecte în comisioanele acestora, atrage atenţia domnia sa.

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", este de părere că măsura de reţinere la sursă a impozitului pentru fiecare tranzacţie profitabilă ar face ca, temporar, anumitor investitori să li se reţină o cotă semnificativ mai mare de şaisprezece procente, din cauză că aceştia nu îşi vor putea deduce eventualele pierderi. Domnia sa ne-a explicat: "Dacă, în cadrul unei şedinţe de trazacţionare, un investitor vinde un pachet de acţiuni în urma căruia obţine un profit de 1.000 lei, brokerul va trebui să îi reţină un impozit de 16%. Este posibil, însă, ca acelaşi investitor să vândă un alt pachet de acţiuni cu o pierdere de 2.000 lei. În mod normal, acesta a înregistrat o pierdere de 1.000 lei în respectiva şedinţă. Dar, totodată, va trebui să plătească un impozit pentru tranzacţia realizată în profit. Nu este posibil să facem reţineri în avans într-un sistem care prevede deductibilitatea pierderii din profit. Este nevoie să avem o regularizare la finalul anului".

Directorul general al "Confident Invest" consideră că piaţa locală de capital este deja afectată de măsură adoptată în urmă cu trei ani care a dus la nediferenţierea veniturilor speculative de cele din investiţii (deţineri de acţiuni pentru o perioadă mai mare de un an).

Nicolae Gherguş a precizat că membrii Asociaţiei Brokerilor urmează să studieze propunerile din proiectul de modificare a Codului Fiscal şi să aibă o întâlnire cu reprezentanţii MFP.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Doamne-fereste, uitati-va la asta cum arata, saracul. Zici ca e Maruta la Happy Hour!

    1. poate sa arate si ca hari popoter,daca scoate o metoda de impozitare logica e foarte bine

    Lasa-ne cu dezinformarile....pardon "informarile" pe care le faci! Stim noi unde.

    aceasta masura afecteaza specualtorii ssa fie clar nu investitori pe termen lung, iar faptul ca dispar speculatorii si mor SSIF_urile nu ma intereseaza, doar ca sunt convins ca pana la urma finantelor vor ceda.

    1. Ori nu stii ce vorbesti ori ai numai tranzactii cu profit ori iti place sa imprumuti statul pe 2 ani. Pe langa aceste aspecte, iti mai cresc costurile datorita largirii spreadului bid/ask.

      Pai daca mor SSIF-urile, tu cum mai tranzactioneszi? Iar asta cu speculatorii las-o jos, adica tu nu ai vinde imediat cum prinzi un pret bun, chiar daca ai cumparat actiunile in urma cu 3 zile?

      Am mare incredere in Liviu Voinea!Este unul din tinerii finantisti,care promite,si care,in opinia mea intelege BURSA!Numai ca nu decide el!Sper ca ministrul Finantelor sa inteleaga ce inseamna BURSA pt.economia romana si sa nu impoziteze anticipat tranzactiile pe BURSA!

    Daca vrem o bursa puternica, trebuie sa atragem marii investitori prin noi reglementari, respectiv reducerea impozitului pe castig. Un impozit diferentiat de 1% respectiv 5-10%in functie de perioada detineii (> sau < 365 zile) ar fi ideal. Bugetul ar castiga luind cate putin de la mai multi decat luind mult de la putinii investitori care au mai ramas in piata.

    1. Cred ca este solutia cea mai buna. Asa a procedat Ungaria, Polonia, care au o piata de capital de cateva ori mai dezvoltata decat a noastra. Avem parlamentari care stiu acest lucru si ar trebui sa faca ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb