LUCIAN CROITORU: Industria - cel mai mare restanţier din economia noastră

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iunie 2011

Lucian Croitoru: Disciplina de plată s-a deteriorat odată cu criza economică.

Lucian Croitoru: Disciplina de plată s-a deteriorat odată cu criza economică.

Arieratele din economie au crescut cu 14%, în intervalul iunie 2009-iunie 2010, a spus, ieri, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, subliniind că arieratele reprezintă restanţele mai vechi de 90 de zile. Acestea au însumat, în perioada amintită, 15 miliarde lei, 15% din totalul lor aparţinând companiilor de stat. Lucian Croitoru a precizat că industria este sectorul cu cele mai mari restanţe, apreciind că posibilitatea de recuperare a creanţelor neîncasate o perioadă mai mare de timp este redusă.

Disciplina de plată s-a deteriorat odată cu criza economică, a spus consilierul BNR, estimând că, pe viitor, aceasta se va îmbunătăţi, în baza noilor acorduri de finanţare încheiate cu Uniunea Europeană şi FMI.

Domnul Croitoru a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că un număr de 38.000 de firme au generat incidente de plată majore, 100.000 de societăţi având restanţe către furnizori şi 16.000 de firme fiind datoare la bănci. De aceea, instituţiile bancare fac o selecţie foarte riguroasă a companiilor în momentul acordării de împrumuturi, cele mai multe credite fiind acordate societăţilor private.

Rata de neplată a creditelor bancare de către societăţile comerciale a crescut, anul trecut, la 7%, de la 1,19% - cât a fost în 2008.

Arieratele statului către companii reprezintă 0,22% din PIB, în timp ce arieratele societăţilor către stat, prin neplata impozitelor, reprezintă 3,5% din PIB. Acestea din urmă totalizează 18 miliarde lei, iar 58% dintre aces-tea sunt datorii ale companiilor cu capital de stat, potrivit reprezentantului BNR.

Domnia sa a afirmat că firmele intrate în insolvenţă au afectat semnificativ disciplina de plăţi în economie. Din cele 70.000 de firme care au intrat în insolvenţă în perioada 2007-2011, doar 0,7% s-au reorganizat. Pentru 72% din companiile aflate în insolvenţă s-a deschis procedura de faliment, 65% dintre acestea fiind radiate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb