Lucian Enaru, Schneider Electric România: "Investiţiile în piaţa românească de energie nu sunt suficiente"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie 2024

Lucian Enaru, Schneider Electric România: "Investiţiile în piaţa românească de energie nu sunt suficiente"

Investiţiile în piaţa românească de energie nu sunt suficiente, iar ritmul în care sunt realizate acestea nu este satisfăcător, în contextul în care măsurile de combatere a schimbărilor climatice accelerează tranziţia energetică, este de părere Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric România.

"Un lucru este cert: avem schimbări climatice. În momentul de faţă, toată Europa - şi mă bucur că şi România - s-a aliniat foarte curajos să atace subiectul schimbărilor climatice, subiectul amprentei de carbon, net zero, scena energetică şi aşa mai departe. În România, toţi actorii din piaţă sunt implicaţi într-un fel sau altul în investiţii, însă, în momentul de faţă, investiţiile nu sunt suficiente. Ritmul acestor investiţii nu este satisfăcător pentru jucătorii din piaţă", a declarat acesta.

Reprezentantul Schneider Electric a atras atenţia asupra problemelor de reglementare şi implementare cu care piaţa de energie din România se confruntă.

"Recent, Schneider Electric a fost recunoscută la nivel global drept cea mai sustenabilă companie din lume. În momentul de faţă lucrăm şi colaborăm cu toţi actorii principali din piaţa românească: transportatori, distribuitori şi producători şi cu cei care ajută la implementarea acestor investiţii. Sunt probleme de reglementare, sunt probleme de viteză de implementare, iar uneori nu avem cu cine să lucrăm. Nu în ultimul rând, din ce în ce mai des vedem diverse probleme la nivel de reglementare în piaţă. Nu neapărat că cineva pune beţe în roate, dar toată lumea vrea mai mult, toată lumea vrea mai repede şi toată lumea vrea să fie pe primul loc", a declarat Lucian Enaru.

Acesta a discutat despre subiectul prosumatorilor, care, în ciuda faptului că au devenit o forţă în ceea ce priveşte producţia, au o problemă de predictibilitate, în mare parte datorată faptului că distribuitorii nu au capacitatea necesară să gestioneze un număr foarte mare de prosumatori.

"În momentul de faţă se vorbeşte mult despre prosumatori. Aceştia au devenit o forţă în materie de producţie şi au un mare avantaj asupra cantităţii, însă au un mare dezavantaj asupra predictibilităţii. În momentul de faţă, distribuitorii nu sunt pregătiţi să gestioneze, la nivel de platforme, numărul actual de prosumatori care, de asemenea, va creşte, nu va scădea. Astfel, investiţiile în asemenea sisteme de gestionare a managementului energetic, din punct de vedere mix de producţie, este foarte important nu numai pentru reglementator sau pentru o viziune la nivel naţional, ci şi pentru distribuitor. În momentul de faţă, Schneider Electric lucrează, cu diverşi distribuitori, la programe de implementare şi soluţii de software pentru managemetul acestor prosumatori", a adăugat Lucian Enaru de la Schneider Electric.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, reprezentantul Schneider Electric afirmă că România are exemple de succes, implementate bine, precum cloudul guvernamental. Totuşi, în piaţa de energie, distribuitorii evită soluţiile cloud, în ciuda faptului că în restul Europei aceste tehnologii au fost implementate cu mulţi ani în urmă, completează sursa citată.

"În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, avem exemple de succes în România, precum cloudul guvernamental, care, din punct de vedere al securităţii, este o iniţiativă foarte bună. Revenind, însă, la distribuitori şi la soluţiile care sunt acum în piaţă, aproape toată lumea fuge de soluţiile cloud, deşi în restul Europei sunt implementate aceste soluţii de zeci de ani de zile. Poate că este un subiect de discuţie şi de reflecţie, în perioada următoare, cum reuşim să integrăm marile companii de distribuţie sau de transport de energie din România într-un cloud, să poată să utilizeze soluţii tehnice care asigură rapid backup-uri", a conchisreprezentantul Schneider Electric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb