LUCIAN ISAR: "Trebuie să aderăm la Zona Euro indiferent de obstacolele ridicate de Isărescu"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 octombrie 2017

"Trebuie să aderăm la Zona Euro indiferent de obstacolele ridicate de Isărescu"

Ţara noastră ar trebui să adere cât mai repede la Zona Euro, iar decizia este una politică şi de context, nu una economică, este de părere fostul bancher Lucian Isar. Acesta ne-a spus că lipsa unui astfel de proiect este unul dintre motivele pentru care asistăm la o volatilitate sporită a deciziilor economice şi că aderarea la Euro poate funcţiona ca punct atractor până când România va avea capacitatea să genereze un proiect de ţară exhaustiv.

Afirmaţiile sale vin în contextul în care, joi, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că România are nevoie de un program naţional, sprijinit de toate partidele, pentru aderarea la Zona Euro, dar că acesta trebuie să fie unul ambiţios şi realist.

Reporter: Guvernatorul Băncii Centrale a subliniat, joi, că ţara noastră are nevoie de un program naţional, sprijinit de toate partidele, pentru aderarea la Zona Euro, dar că acesta trebuie să fie unul ambiţios şi realist. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că aderarea României la Zona Euro este un demers esenţial. Cum vedeţi dumneavoastră aderarea noastră la Zona Euro, în acest moment?

Lucian Isar: Analiza oportunităţii aderării la Euro trebuie realizată în funcţie de "materialul clientului" şi nu pe bază de abstracţiuni idealizate. Rezultatul unei analize pragmatice este simplu: România trebuie să adere la Euro indiferent de obstacolele ridicate de discursul dual al lui Isărescu. Ţara noastră ar trebui să adere cât mai repede la Zona Euro, iar decizia este una politică şi de context, nu una economică.

În actuala conjunctură geopolitică, nu este de mirare că Mugur Isărescu are o abordare duplicitară, încercând să împiedice/întârzie adoptarea Euro de către România. Isărescu a semnat note de informare către Securitate sub numele "Manole", conform publicaţiei România Liberă, şi, prin urmare, justificarea pentru actuala opţiune împotriva Euro poate fi căutată în originea lui "sănătoasă".

Reporter: Cu alte cuvinte, putem adera şi fără un proiect de ţară...

Lucian Isar: România încă nu are un proiect de ţară. Lipsa unui astfel de proiect este unul dintre motivele pentru care asistăm la o volatilitate sporită a deciziilor economice.

Aderarea la Euro poate funcţiona ca punct atractor până când România va avea capacitatea de a genera un proiect exhaustiv.

Argumentele fluturate de anumiţi corifei pentru a deturna opinia publică spre refuzul Euro sunt foarte bine alese. Manipularea se realizează prin alegerea de aşa numite locuri comune - concepte simple aparent cunoscute de opinia publică din ziare sau cursuri şcolare. În principal, lupta se duce pentru a sugera că România nu este pregătită din punct de vedere al economiei reale, nici ca nivel şi nici ca fază a ciclului economic.

Reporter: În opinia dumneavoastră, ţara noastră este pregătită din punct de vedere macro-economic să adere la Zona Euro?

Lucian Isar: Lucrurile expuse sunt departe de adevăr în cazul României. Nu este indicat să analizăm pregătirea actuală, ci cât de bine ar fi pentru români şi România în conditiile aderării la Euro faţă de actuala politică inoportună monetară şi de credit. În condiţiile în care politica monetară a BNR funcţionează ca o frână, aderarea va spori ritmul de creştere reală. Altfel spus, înăuntru vom converge mai repede faţă de situaţia concretă în care politica monetară şi de credit a lui Isărescu provoacă crize şi amplifică fazele ciclurilor economice: prea acomodativă pe boom, cum este în prezent, şi prea restrictivă în criză, cum a fost în 2009-2011.

Cedarea politicii monetare şi de credit este definită de detractorii proiectului Euro drept o piedică în faţa convergenţei reale a României.

Zona Euro nu este o zonă valutară optimă şi nu va fi o perioadă extrem de lungă. Analizele de manual de anii '90 cu care se operează nu doar că nu includ evoluţiile din domeniul ştiinţei economice post criză, dar şi încearcă să facă o comparaţie cu un etalon optim, ideal. "Faţă de sfinţi, umanii sunt păcătoşi" - un truism pe care pedalează discursul dublu.

Ţara noastră este departe de a avea o politică monetară şi de credit optimă, în condiţiile în care aceasta a declanşat şi menţinut criza în România. În consecinţă, analiza oportunităţii economice ar trebui purtată în termeni relativi şi nu absoluţi şi simplişti.

Reporter: Susţineţi că politica noastră monetară şi de credit a declanşat şi menţinut criza în România. Puteţi fi mai concret?

Lucian Isar: Vă dau câteva exemple relevante: BNR a întărit, în criză, condiţiile monetare şi a restricţionat creditarea (normă introdusă în noiembrie 2008), spre deosebire de Banca Centrală Europeană, care a coborât dobânzile pentru a susţine economia reală, şi a relaxat creditarea.

În timp ce BNR, sub Isărescu, a încetinit revenirea prin pârghiile monetare şi de credit, Banca Centrală Europeană a ajutat pe multiple planuri în mod activ, prin politici heterodoxe, state precum Portugalia, Spania, Grecia, Italia, inclusiv prin achiziţia de obligaţiuni suverane. De aproape o lună, Guvernul României nu se poate împrumuta de la bănci locale, dar poate lua bani din străinătate. BNR pare să aibă doar interese de agendă personală.

În timp ce Banca Naţională Română permite clauze şi practici abuzive şi penalizează creditarea prin regimul provizioanelor, practicile sunt sever restricţionate în blocul Euro, iar creditarea este stimulată.

Probabil că este clar pentru toată lumea că, în condiţiile în care politica monetară şi de credit dusă de Isărescu la BNR penalizează economia reală (echivalentul unei deplasări cu frâna de mână trasă), nu se poate vorbi de un ritm alert de convergenţă reală. Să aştepţi întâi convergenţa, pe care o sabotezi prin producerea voită de derapaje şi dezechilibre economice, pentru a adera la Euro este o situaţie stranie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Isărescu: "Pentru aderarea la zona euro, avem nevoie de un program naţional, ambiţios şi realist"

România are nevoie de un program naţional, sprijinit de toate partidele, pentru aderarea la zona euro, dar acesta trebuie să fie unul ambiţios şi realist, a spus, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, precizând: "Am fost angajat direct în negocierile de aderare, având un mandat de prim-ministru în anul 2000. Am datoria să subliniez că stabilirea datei aderării la 1 ianuarie 2007 nu a fost un simplu fapt calendaristic, ci a avut o importanţă strategică deosebită, a devenit un adevărat catalizator al eforturilor susţinute şi continue ale tuturor guvernelor care au urmat pentru îndeplinirea unui program complex, coerent şi relativ îndelungat de pregătire a României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Fac această remarcă într-un moment în care, astăzi, avem de răspuns la o altă întrebare de însemnătate strategică şi anume când vom intra în Zona Euro. Aderarea la Uniunea Europeană s-a bazat pe acel program naţional, coerent şi, aş adăuga, cu deosebire ambiţios. România are nevoie şi acum de un program naţional, sprijinit de toate partidele, de toate forţele naţionale, toate forţele societăţii, de aderare, de această dată, la zona euro. Este bine ca acest program să fie de asemenea ambiţios, dar să fie şi realist".

Guvernatorul Isărescu a mai spus: "Experienţa relativ îndelungată pe care o am în domeniul macroeconomic m-a convins de un adevăr esenţial, şi anume că, pentru dezvoltarea durabilă a unei ţări cu economie de piaţă, nu există substitut la politicile economice fundamental corecte. Iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice. Stabilitatea economiei este cheia pentru a avea un progres constant al nivelului de trai, măsurat, de exemplu, prin nivelul PIB/locuitor. Stimularea consumului în perioade în care acesta creşte şi fără ajutorul politicilor macroeconomice nu ajută la recuperarea decalajelor".

Mugur Isărescu este de părere că avem nevoie de investiţii publice, mai ales pe partea de infrastructură, în caz contrar "provinciile noastre istorice riscă să vadă discrepanţe crescute în viitor".

Potenţialul factorilor de producţie trebuie mărit, a menţionat şeful BNR, evidenţiind că investiţiile publice au fost întotdeauna tăiate în perioade de recesiune şi deseori şi în faza expansionistă.

"Fondurile europene, chiar atunci când au crescut, nu s-au alăturat investiţiilor publice, ci doar le-au înlocuit", a atras atenţia Guvernatorul, citat de Agerpres.

Iohannis: "Aderarea ţării noastre la Zona Euro este un demers esenţial"

Aderarea ţării noastre la Zona Euro este un demers esenţial, acest obiectiv fiind o ancoră pentru predictibilitatea şi stabilitatea economiei, este de părere preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat, joi: "Adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România aspiră şi pe care putem să-l transpunem în realitate. Ferestrele de oportunitate trebuie valorificate".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Asta era, parca, sotul Alinei Gorghiu? Iar nevasta-sa era Alina Gorghiu, care voteaza in Parlament cu PSD-ul. Iar asta, vai de steaua nostra!

    1. Tipic securisto mafiot,ce are articolul cu Alina Girghiu?Bursa ,daca e paralel cu subiectul de ce nu-l stergi?

      Nu are argumente si crede ca deturneaza subiectul. 

    Dl Isar vrea ca Romania sa ajunga in situatia grea a Greciei, tara in care decizia de adoptare a euro a fost una politica si nu economica. Isar spune orice, numai sa nu fie de acord cu Isarescu.Sper ca sa nu depindem vreodata de vreo decizie a lui Isar!

    Puneti-l domne odata guvernator sau vice sau ceva ca sa nu se mai chinuie atata. A ajuns sa compare masurile BCE cu masurile BNR.

    Daca bogati nu cred in ea noi de ce am face-o?

    Londra, Barcelona au spus sa isi bage in nas euro. 

    Tarile Visegrad sput tot asa. 

    Elvetia, Suedia tot asa.

    Nu mai bine urmam exemplul Cataloniei? 

    1. Numai daca esti din secuime poti urma exemplul Cataloniei, altfel ...

    In sanatatea coanei Alinutii , ca e - hac- Dama Buna ! :)

    Omul zice un lucru simplu: Daca aderam la Euro nu o sa mai fie Isarescu la pacanele sa mai bage tara in criza si sa faca legea cum vrea muschiul lui pentru simplul fapt ca o parte din deciziile importante vor fi luate de BCE. Prin urmare doar din chestia asta Romania ar avea enorm de castigat. Voua vi se pare normal ca un om sa fie la conducerea BNR de 27 de ani? Sau vi se pare normal ce se intampla cu creditele din Romania - si ca prin minune , niciodata nu tine de BNR ce se intampla in banci..? Think twice..

    1. Sigur ca li se pare celor din banci,pentru care Manole e avocat neconditionat,si postacilor platiti bine de el,printre care bnr-isti care scriu "in nume propriu" si "total dezinteresati".L-ar impaia daca s-ar putea.

      Isar un BRAVO !!!! 

    Daca e vorba ca SRI+DNA au avut un culoar in justitie pt anumite solutionari in cauze,se mai indoieste cineva ca Manole si Groh...au culoarul lor in justitie?Daca nu mai e la butoane ,si puterea trece la BCE ce fac bancile fara avocatul lor?

    Preluare de pe europa.eu :"O monedă unică oferă mai multe avantaje, printre care eliminarea fluctuației ratelor de schimb și a comisioanelor de schimb valutar. Companiilor le este mai ușor să-și desfășoare operațiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabilă, se dezvoltă mai ușor, iar consumatorii au mai multe opțiuni. O monedă comună îi încurajează pe consumatori să călătorească și să facă cumpărături în alte țări. La nivel global, moneda euro conferă mai multă influență Uniunii Europene, fiind a doua monedă ca importanță internațională, după dolarul american." La urma urmei, de ce NU? Ce ar avea România de pierdut ? Vorbesc de România, nu de politicienii și guvernanții ei.

    Iar bai sunteti sclavi la neica nimeni asta?

    Exista trei curente inca in Romania:

    1. Postcomunism oligarhic de grup, fara criteriu eficientei, 

    2. Liberalism pluriuman, cu criteriul eficientei. 

    3. Nonimplicarea, cu criteriul sa se rezolve totul fara deranjul personal si la sfarsit regeste sa beneficieze de bunastare iar pana atunci sa se lamenteze la infinit in incertitudini. 

    Mod de comportament vizibil si in postarile de la acest articol:  

    1. Se comporta neonorabil, provincial si vorbeste la peroana a treia despre U.E. ( ei zic, ei fac, ei etc.....)  

    2. Promoveaza criteriul eficientei si vorbeste la persoana intai despre UE ( noi sa facem, noi sa accesam, noi sa etc.... )  

    3. Nu se implica, dar doreste o viata in tara ca afara. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb