LUDOVIC ORBAN, LA CONSILIUL NAŢIONAL TRIPARTIT:  "Posibila emitere a corona-bonds-urilor, o importantă sursă de finanţare"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 mai 2020

Guvernul are o incertitudine privind resursele financiare suplimentare pe care le poate accesa de la nivel european, a declarat premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, în care alături de sindicate şi patronate, membrii Executivului dezbat măsurile pentru relansarea economiei naţionale după 15 mai.

Ludovic Orban a spus: "Deocamdată avem flexibilizarea fondurilor, dar aşteptăm să vedem ce resurse financiare suplimentare pot fi mobilizate de la nivel european. Pentru moment nu avem ceea ce europenii numesc fresh-money, ci doar banii alocaţi prin cadrul financiar multianual 2014-2020. Menţionez că, în privinţa fondurilor alocate de la nivel european prin programul SURE, întâi trebuie să dăm bani, abia pe urmă îi putem accesa. Urmărim procesul decizional privitor la decizia Comisiei Europene de a împumuta 1500 de miliarde sau 2000 de miliarde euro, pe ideea că ratingul la nivel european este mult mai bun decât al fiecărei ţări europene şi putem obţine mai uşor fonduri prin obligaţiunile respective, aşa numitele corona-bonds. Dacă se va lua o astfel de decizie, acest lucru ne va pune la dispoziţie resurse financiare pe care altfel ne va fi foarte greu să le accesăm. Odată accesate aceste resurse ne vom putea permite să suplimentăm alocările pentru toate programele destinate relansării economiei naţionale".

Referitor la repornirea economiei naţionale, premierul a precizat că primul pilon al planului întocmit de guvern este finanţarea investiţiilor publice şi a arătat că Executivul a găsit resurse pentru finanţarea mediului de afaceri.

"Încercăm să mobilizăm toate resursele posibile pentru asigurarea finanţării proiectelor de infrastructură din transport, alimentare cu apă şi canalizare, de infrastructură din educaţie şi sănătate, precum şi proiectelor din agricultură. Am identificat resurse financiare europene rezultate din creşterea gradului de flexibilizare a fondurilor alocate şi avem un miliard de euro pe care îl putem distribui, pe diferite proiiecte, IMM-urilor. De asemenea, prin supracontractarea măsurilor 2.1 şi 2.2, vom aloca un miliard de euro pentru granturile de investiţii pentru IMM-uri", a arătat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a menţionat că, pe circuitul de avizare interministerial se află un program de susţinere a companiilor medii şi mari, similar cu IMM Invest, prin care vor fi acordate produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, cu subvenţionarea parţială a dobânzii.

Ludovic Orban a afirmat: "Dezbatem o schemă de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale. Sunt cinci ţări europene care au aplicat aceste scheme şi încercăm să punem la punct un astfel de mecanism. Mare parte a creditelor luate de companii sunt credite comerciale, de tip credit furnizor, iar o eventuală blocare a plăţilor în acest sector ar crea o reacţia în lanţ care ar duce la blocarea activităţii mai multor companii. Situaţia actuală ar duce companiile la un blocaj financiar între ele şi prin mecanismul respectiv tocmai acest lucru dorim să îl evităm".

Premierul a mai spus că, în perioada stării de alertă, Executivul ar dori ca ajutoarele de stat să fie acordate în principal pentru investiţiile greenfield.

Şeful Guvernului a mai precizat că este necesar ca să producem cât mai mult în ţară, din ceea ce acum importăm, la nivel competitiv cu produsele venite din alte ţări. Premierul a arătat că în acest moment 70% dintre exporturi din agricultură sunt date de cerealele vrac şi de animale vii şi nu de produsele alimentare din ţara noastră şi a spus că este necesar să generăm servicii de calitate în România.

În privinţa susţinerii locurilor de muncă, Ludovic Orban a spus că va fi acordat un sprijin financiar cuprins între 35% şi 45% din salariu pentru persoanele care au fost în şomaj tehnic şi care revin în activitate, iar măsura privind şomajul tehnic va fi implementată în actuala formă până la 1 iunie, dată după care vor beneficia de ea numai companiile care activează în domenii pentru care se menţin restricţiile impuse în starea de urgenţă.

Angajaţii, cărora în ultimile luni le-a fost desfăcut contractul de muncă, vor fi incluşi în programe active finanţate de guvern.

"Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, propunem instrumente în funcţie de categoria de vârstă, constând în stimulente financiare pentru companii. Sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă desfiinţate şi încă 250.000 -350.000 de cetăţeni care s-au întors în ţară. Vorbim de 650.000 - 700.000 de persoane care au nevoie de un loc de muncă. De aceea, este nevoie de o politică activă privind forţa de muncă. Spaţiul fiscal bugetar este limitat, din cauza dezechilibrelor create în anii anteriori, dar putem găsi resurse şi pentru acordarea acestor stimulente necesare integrării în piaţa muncii", a spus premierul Ludovic Orban.

În cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, reprezentanţii Consiliului Economic şi Social au afirmat că, dacă măsurile de prevenţie şi protecţie (purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise) devin obligatorii începând cu 15 mai, atunci este necesar ca activitatea să fie reluată la parametri normali, cu respectarea distanţării sociale şi în domeniul HORECA, transportului de persoane, precum şi în alte domenii afectate de măsurile luate în stare de urgenţă.

Şeful Guvernului a promis că va analiza această propunere împreună cu membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi că, pe baza opiniei acestora, va lua o decizie privind repornirea activităţii în anumite domenii ale economiei naţionale.

Măsurile de relansare economică au fost discutate de premierul Ludovic Orban şi o parte dintre membrii Guvernului cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai domeniului financiar-bancar şi la şedinţa săptămânală a Grupului de Lucru Inter-instituţional ECOROM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb