Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că singura dată la care ar putea fi organizate alegerile parlamentare în acest an, cu respectarea tuturor prevederilor constituţionale, este 6 decembrie, dată pe care spune că Parlamentul ar trebui să o ia în considerare.
Şeful Guvernului a precizat: "În urma deciziei Curţii Constituţionale, care este destul de ciudată, reiese cumva că poate şi Parlamentul, şi Guvernul să stabilească data alegerilor, dar că cel care decide cine stabileşte data alegerilor este Parlamentul. Dacă aşa a decis Curtea Constituţională, (...) mai mult ca sigur că Parlamentul va vrea să decidă el data alegerilor şi pentru alegerile parlamentare. Eu le spun doar atât: alegerile parlamentare trebuie să fie, conform prevederilor constituţionale, pe 6 decembrie. Este data care se încadrează din toate punctele de vedere cu prevederile constituţionale şi cu necesităţile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament".
Referitor la alegerile locale ce sunt programate pentru 27 septembrie şi pentru care Guvernul a aprobat calendarul acţiunilor şi al organizării acestora, premierul Ludovic Orban, în contextul creşterii numărului de cazuri de Covid-19 la noi în ţară, a spus: "E prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activităţi în campania electorală. Se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online. Se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului. Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale".
Data alegerilor locale a fost stabilită prin lege în Parlament, act normativ care a fost promulgat, în 16 iulie, de preşedintele Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, reprezentanţii USR şi Pro România au criticat organizarea alegerilor pe 27 septembrie.
"Oricât de mult am vrea să scăpăm de PSD-işti din primării, la Piteşti şi în multe alte locuri, sănătatea oamenilor trebuie să fie pe primul loc. O lună şi jumătate de precampanie şi una de campanie în 3000 de localităţi, ziua votului cu 200.000 de oameni în aceeaşi cameră pentru 16 ore pe zi în comisiile din cele 19.000 de secţii de votare ar duce la o catastrofă", a scris Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt la Alianţei USR-PLUS, pe pagina oficială de Facebook.
Victor Ponta, preşedintele Pro România a spus, în cadrul unei emisiuni de televiziune: "Sunt 200.000 de oameni (n.r. - implicaţi în organizare). Noi, toţi, ne ducem la acei oameni. Cam care-s şansele să nu ne infectăm, dacă are unul singur COVID? (...) Evident că s-ar impune amânarea alegerilor. (...) În momentul acesta am certitudinea că mă văd cu candidatul meu de la Baia Mare, după care mă văd cu cel de la Mangalia, după care fac o poză cu cel la Călăraşi, după care o poză cu cel de la Botoşani, domnule, dacă are unul? Ciolacu la fel se va vedea, Orban se va vedea la fel, Barna se va vedea la fel, gândiţi-vă că avem 3.200 de primării, cu 3.200 de candidaţi, cu şapte partide sau câte pun. Avem de depus dosare. Şi eu mă uit şi zic: voi chiar vreţi să ne îmbolnăvim toţi?".
De altfel, Pro România a solicitat amânarea alegerilor locale pentru o dată la care situaţia epidemiologică va permite desfăşurarea lor în condiţii de siguranţă sanitară pentru toţi participanţii la scrutin, dar liberalii şi social-democraţii doresc în continuare ca acestea să aibă loc în 27 septembrie, conform legii adoptată de Parlament.