Piaţa de energie şi legislaţia specifică industriei rămân în continuare marile motive de îngrijorare, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica.
Una din principalele îngrijorări o constituie interdicţia impusă prin lege producătorilor de energie de a exporta energie, interdicţie ce îi situează pe producătorii români pe o poziţie discriminatorie faţă de concurenţa din ţările vecine şi faţă de traderi, spune Lulache.
"Este imposibil de valorificat producţia în cel mai eficient mod dacă discutăm despre o piaţă comună europeană, dar în România menţinem reglementări care îngrădesc activitatea companiilor la nivel european", a declarat şeful Nuclearelectrica pentru News.ro.
În opinia sa, pentru a avea companii puternice este necesar să dezvoltăm un cadru legislativ comun cu al statelor europene mai dezvoltate.
"Imposibilitatea de a încheia contracte pe termen lung cu parteneri (care corespund din punct de vedere al riscului financiar) pentru predictibilitate pe termen lung, nefuncţionarea corespunzătoare a pieţei de energie (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU are o cotă de peste 50% din consumul total prognozat), mecanismele şi platformele cu un grad extrem de mare de inflexibilitate, fapt care afectează lichiditatea în piaţă, sunt provocări care trebuie rezolvate", adaugă Lulache.
Directorul general al producătorului de energie subliniază totodată că nu putem avea un trend de creştere la nivelul companiilor româneşti simultan cu menţinerea barierelor.
În ceea ce priveşte proiectul Strategiei energetice naţionale, Lulache spune că acesta trebuie să valorifice optim pe termen lung resursele României, să raspundă provocărilor viitoare la nivel naţional coroborat cu politicile, obiectivele şi ţintele stabilite la nivel european.