Luxemburg caută un nou model financiar, în perspectiva eliminării secretului bancar

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2013

Luxemburg, al doilea mare centru internaţional pentru fonduri de investiţii şi pe locul al 13-lea pe piaţa financiară mondială, este în căutarea unui nou model financiar care să genereze prosperitate economică, în perspectiva renunţării la secretul bancar în 2015, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În 2008, înaintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumătate din veniturile fiscale ale ţării.

Băncile Marelui Ducat vor să scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal puţin interesat de provenienţa capitalului.

"Piaţa noastră financiară nu trăieşte din bani negri şi nici din fraudă fiscală", a spus premierul Jean-Claude Juncker în primăvară, când a anunţat eliminarea secretului bancar şi acceptarea schimbului automat de informaţii în acest domeniul fiscal, de la 1 ianuarie 2015.

Decizia a creat însă o undă de şoc pe piaţa finaciară din Ducat şi a provocat retrageri masive de capital din partea clienţilor străini.

"Impactul exact asupra pieţei financiare este incert, în acest moment", potrivit unui raport al băncii centrale din Luxemburg, de la începutul acestei luni.

Peste jumătate din cele 120 de bănci care operează în ţară în domeniul administrării averilor ar putea dispărea, consideră un avocat specializat în domeniul fiscal.

Aprobarea de către Luxemburg a schimbului automat de informaţii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile deţinute de non-rezidenţi, obligă băncile să facă ordine. Astfel, băncile nu păstrează decât clienţii care au declarat autorităţilor fiscale din ţările de origine existenţa conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitaţi să plece.

Băncile din Luxemburg trebuie să se concentreze în aceste condiţii pe clienţii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde există o concurenţă puternică din partea Elveţiei, precum şi a unor noi jucători, proveniţi în special din Asia.

Un studiu realizat de compania de consultanţă PWC arată că activităţile de administrare a averilor din Luxemburg se află la o răscruce, cu o creştere estimată pentru 2014 la 7%, comparativ cu 18% în Elveţia şi 21% în Singapore şi Hong Kong.

O altă caracteristică a Luxembugului este că majoritatea deponenţilor străini provin din Europa, mai ales din Franţa, Belgia şi Germania, astfel că sectorul financiar al ţării trebuie să se diversifice şi să se internaţionalizeze. Piaţa financiară a Ducatului vrea să devină o platformă internaţională de tranzacţionare a yuanului. Două grupuri bancare chineze au deja operaţiuni în Luxemburg, iar alte două urmează să intre pe această piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb