László Tõkés: "Nu putem conta pe UDMR în cauza autonomiei"

Politică / 18 octombrie 2015

László Tõkés

László Tõkés

Comunitatea maghiară nu poate conta pe sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) pentru obţinerea autonomiei teritoriale, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor "trădând" în mai multe rânduri această cauză, a declarat sâmbătă, la Târgu Secuiesc, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), László Tõkés, conform surselor din presă.

Acesta a menţionat, la finalul congresului ordinar al CNMT, că doreşte să reactiveze lupta pentru autonomie, care a "slăbit" în ultimii ani, în primul rând din cauza lipsei de unitate a comunităţii maghiare.

"În ultima perioadă, cauza autonomiei a fost foarte dezavantajată şi s-a slăbit, dacă facem comparaţie cu anii 2003 când am pornit. (...) Văzând că pe parcurs nu reuşim să ajungem la un rezultat ne-am dat seama că trebuie să ne reorganizăm şi să ne găsim aliaţi fideli. (...) Lipseşte unitatea de cauză în privinţa autonomiei, deoarece UDMR face o politică de autonomie oportunistă pentru dobândirea voturilor electoratului maghiar şi nicidecum nu are o politică de autonomie credibilă. Pentru ei autonomia este un mijloc de culegere a voturilor şi duc o propagandă populistă de a induce în eroare pe alegători în privinţa autonomiei. Deci, nu putem conta pe UDMR. (...) Programul UDMR privind autonomia nu e rău, dar nu îl pun în practică şi duc un joc ambiguu faţă de puterea românească, faţă de alegătorii maghiari şi faţă politicul maghiar, de aceea nu putem conta pe dânşii. Deci, dezbinarea interioară e prima cauză din care nu putem să ducem mai departe acest deziderat şi să avem rezultate adevărate", a declarat László Tõkés.

Potrivit acestuia, o altă cauză care a frânat cauza autonomiei a fost ostilitatea clasei politice româneşti, printre opozanţi numărându-se lideri marcanţi din întreg spectrul politic.

"În al doilea rând, politicul românesc este atât de negativ faţă de cauza autonomiei, încât prin toate mijloacele ne împiedică să înfăptuim acest deziderat. Chiar şi politicieni importanţi ai Guvernului se exprimă deschis împotriva autonomiei, cum ar fi Mircea Duşa (...) şi din când în când chiar şi Victor Ponta şi fostul preşedinte Traian Băsescu se pronunţă împotriva autonomiei şi duc o propagandă antiautonomie atât de dură pentru a discredita voit cauza autonomiei în faţa maselor româneşti", a mai afirmat liderul CNMT.

Tõkés a menţionat că printre "aliaţii fideli" ai CNMT în problema autonomiei se numără Consiliul Naţional Secuiesc, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania şi Consiliul pentru Autonomie din Partium, dar şi oficiali din Ungaria. La congresul CNMT de la Târgu Secuiesc au participat, printre alţii, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, şi Szili Katalin, fost preşedinte al Parlamentului de la Budapesta, împuternicit special al Guvernului Ungariei pentru politica naţională a maghiarilor din afara graniţelor ţării.

Liderul maghiar a adăugat că în Europa există "o duzină" de autonomii funcţionale, care pot constitui un model şi pentru România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. iar te-ai imbatat!

    Pontati pe noi, domnule TOCHES. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb