Macron invită România să colaboreze cu Franţa în "definirea Europei viitorului"

Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2017

Macron invită România să colaboreze cu Franţa în "definirea Europei viitorului"

Iohannis: România îşi doreşte să devină un membru re-fondator al UE

------

Actualizare 15:57 Tudose, întrebat ce a vorbit cu preşedintele francez: "Muncitorii din toată lumea care muncesc în Franţa vor trebui plătiţi ca în Franţa"

Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, la Neptun, că a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ca muncitorii din toată lumea să fie plătiţi la nivelul salariului din Franţa, precizând că acesta este un lucru bun pentru români.

Premierul Tudose a spus, potrivit News.ro: "Muncitorii din toată lumea care muncesc în Franţa vor trebui plătiţi ca în Franţa. Este vorba despre obligaţia angajatorului francez de a-l plăti pe muncitorul din Est sau de unde o fi el la nivelului salariului din Franţa, ceea ce este un lucru bun pentru români".

(M.I.)

-------

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat ieri în vizită la Cotroceni, a invitat România să colaboreze cu Franţa în "definirea Europei viitorului", pentru că Bucureştiul este ferm decis să integreze "România într-o Europă care merge înainte". De asemenea el a salutat angajamentul ţării noastre în Europa Apărării şi a pledat pentru continuarea dezvoltării relaţiilor de afaceri dintre Paris şi Bucureşti.

Preşedintele francez a spus: "Suntem dornici să lucrăm împreună pe Foaia de Parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru Zona euro şi pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că ştiu că sunteţi ferm decişi să integraţi România într-o Europă care merge înainte. Iar Zona euro reprezintă, în acest sens, un element de convergenţă".

El a precizat că, în următoarele săptămâni, va fi publicată o foaie de parcurs care "să marcheze o nouă etapă a Uniunii Europene şi, în acest cadru, îmi doresc să avem o discuţie loială, ambiţioasă, să fiţi un partener deplin al acestei definiri a Europei viitorului, înainte să se intre într-o fază mai activă în ţările noastre, împreună cu opinia publică şi prin consultări care vor fi demarate".

Un alt punct pe agenda de discuţii a fost aderarea la Spaţiul Schengen. "Deja, de mai mulţi ani, aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, desigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru", a subliniat el.

Liderul de la Elysee a pledat, astfel, pentru o accelerare a reformei în privinţa spaţiului de liberă circulaţie.

"Dorinţa mea este ca, în următoarele luni, să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile privind azilul şi primirea cetăţenilor extracomunitari", a explicat el.

Mai mult, Macron şi-a exprimat dorinţa ca România să ia parte la discuţiile în acest sens, "pentru a putea rezolva, practic, două lucruri: transformarea indispensabilă a Spaţiul Schengen şi a unei bune părţi din regulile care astăzi reglementează funcţionarea în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, gestionarea azilului şi a migraţiei, şi să asociem în acelaşi timp România la aceste discuţii".

"Din acest punct de vedere am toată deschiderea şi dorinţa de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-aţi făcut", a subliniat el.

În ceea ce priveşte proiectul Europei Apărării, pe care Macron îl susţine, el a salutat angajamentul asumat de România.

"Europa care protejează este şi Europa Apărării. În luna iunie am marcat un progres real în plan european, cu implementarea unei cooperări structurate permanente a unui Fond European de Apărare - instrumente care vor permite să existe o Europă a Apărării care să avanseze în mod concret, pentru cei care vor să contribuie la acest proiect. Şi mă bucur că discuţiile de astăzi au arătat şi dorinţa dumneavoastră de a angaja România în această Europă a Apărării, prin aceste noi instrumente", i-a spus liderul de la Elysee omologului său român.

"Echipele noastre şi miniştrii responsabili vor lucra în următoarele săptămâni pentru ca, dincolo de ceea ce s-a făcut până astăzi, să se poată construi metodele unei integrări mai accentuate, un fond comun, capacităţi comune, parteneriate întărite în acest domeniu", a adăugat el.

Iohannis: "Europa are nevoie de o viziune unitară"

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că a discutat cu şeful statului francez despre situaţia din Uniunea Europeană, poziţia României fiind că UE trebuie să fie "redinamizată", iar ţara noastră îşi doreşte să devină un "membru re-fondator" al Uniunii.

"L-am asigurat pe domnul preşedinte că poate găsi în noi un partener autentic, profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. România este astăzi, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreşte să fie un membru re-fondator al Uniunii Europene. În acest sens, am subliniat importanţa de a avansa în procesul de integrare la nivel european, într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe iniţiative consensuale, cu rezultate concrete şi pozitive pentru cetăţenii noştri", a afirmat şeful statului.

El a precizat că Europa are nevoie de o viziune unitară, în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar, iar proiectele comune să fie unele incluzive.

Iohannis a făcut din nou un apel şi pe tema intrării României în spaţiul Schengen.

"I-am transmis domnului preşedinte şi faptul că obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen rămâne unul de actualitate. România, după cum se ştie, acţionează deja de facto ca un stat responsabil al spaţiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii. Aderarea României va consolida securitatea spaţiului Schengen şi va transmite un semnal puternic în sprijinul construcţiei europene", a subliniat preşedintele.

Documente semnate la Cotroceni în prezenţa preşedinţilor Franţei şi României

O declaraţie de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declaraţie între Airbus Helicopters şi IAR Braşov privind Contractul general existent între cele două companii şi un memorandum de înţelegere referitor la "Ground Based Air Defense Systems" pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploieşti - au fost semnate, joi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său francez, Emmanuel Macron.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma intreb ce mai vrea FRANTA de la noi,,,,,sau dl. Iohannis promite ca umple Romania de refugiati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb