Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea de astăzi a Zilei Universale a Iei - un "etalon de frumuseţe şi istorie populară".
Ia este "parte importantă a portului tradiţional românesc" şi "o dovadă vie a tezaurului cultural şi o parte integrantă a patrimoniului naţional", arată MAE, într-un comunicat.
Obiectul vestimentar este "un etalon de frumuseţe şi istorie populară împletite într-un echilibru perfect ce exprimă spiritul creativ românesc".
"Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor, dar şi prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiţia populară", subliniază MAE.
Totodată, Ministerul de Externe aminteşte că ia a fost reprezentată uneori în creaţia unora dintre marii pictori români şi europeni - Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion şi că a fost apreciată inclusiv de reginele Elisabeta şi Maria ale României şi promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a şi dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013.
Mai multe ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Iei alături de reprezentanţele diasporei româneşti din statele de reşedinţă, ca sărbători ale feminităţii, frumuseţii şi apartenenţei de neam, menţionează MAE.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la data de 24 iunie, de Sânziene, celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate.