MAE va plăti în lei diplomaţii din străinătate pentru a reduce cheltuielile salariale

N.I.
Macroeconomie / 1 septembrie 2009

MAE îi va plăti în lei pe diplomaţii care activează în străinătate, pe o perioadă determinată, pentru a pune în aplicare cerinţa Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a declarat marţi ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"În primul rând, decizia Guvernului trebuie înţeleasă sub aspectul momentului în care ne aflăm. Sunt convins că în dialog şi în cooperare cu colegii mei vom găsi modalităţile de a reduce cu 10-15% salariile într-o anumită perioadă. Sunt şi măsuri specifice, noi nu putem întrerupe activitatea, nu putem întrerupe acreditarea externă. Dar putem, la un moment dat, pe perioadă limitată şi cu acordul colegilor noştri, să asigurăm plata în lei pentru o perioadă scurtă de timp, reuşind să diminuăm fondul de salarii", a evidenţiat Diaconescu, într-o declaraţie de presă cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a diplomaţiei române.

Diaconescu a spus că diplomaţii sunt de acord cu această măsură. "Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, şi am aplicat aceeaşi măsură. Oamenii înţeleg că România e într-o situaţie dificilă şi sunt gata să participe la acest efort, ca orice profesionist care ştie să îşi repezinte ţara indiferent de unele dificultăţi de moment", a explicat şeful MAE.

Totodată, ministrul a asigurat că nu va face reduceri în sistemul consular. "Acolo avem nevoie de o creştere a reprezentării noastre cosulare externe. Ceea ce dorim să facem, şi nu este neaparat legat de criză, este să asigurăm reprezentarea în plan extern, pentru a asigura eficienţa pe alte spaţii unde nu suntem suficient de puternic reprezentaţi", a completat şeful diplomaţiei române.

"Reprezentarea în Europa Centrală va fi redusă numeric şi o parte a acestor posturi vor fi transferate în Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa, demers care este deja în desfăşurare", a punctat Diaconescu.

Şeful MAE a explicat săptămâna trecută pentru NewsIn că ministerul pierde anual aproape 11 milioane de euro din cauza diferenţelor de curs valutar. "73% din tranzacţiile MAE sunt făcute în monedă străină şi suntem nevoiţi să cumpărăm valută de pe piaţă, moment în care, din cauza cursurilor de schimb, pierdem bani", a punctat ministrul.

"Cu toate limitările de cheltuieli din prezent, reuşim să acoperim din bugetul actual al ministerului tot ce înseamnă salarii şi investiţii", a spus ministrul Cristian Diaconescu.

Şeful MAE a atras însă atenţia că singurul domeniu care este, în momentul de faţă, neacoperit este cel de bunuri şi servicii, pentru a solicitat suplimetarea de resusre la rectificarea bugetară. "Aici am solicitat suplimentarea bugetului, pentru că, din cauza diferenţelor de curs valutar, MAE pierde anual 10,9 milioane de euro", a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu a anunţat la începutul lunii august că MAE va desfiinţa 86 de posturi prin reorganizarea unor instituţii din subordine, cum ar fi Agenţia de Control al Exporturilor, Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, Institutul Diplomatic Român şi Centrul pentru Românii de Pretutindeni, dar nu va disponibiliza personal din cadrul Centralei.

Ministrul de externe a precizat că, în urma restructurării acestor instituţii subordonate MAE, se vor face economii de circa 300.000 de euro anual.

În ceea ce priveşte reducerea posturilor diplomatice din exterior, ministrul a declarat că are în vedere o reducere a acelora care "nu se mai justifică sub aspectul activităţii diplomatice" şi redistribuirea lor către Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Printre ţările unde se va proceda la vacantarea temporară a unor posturi se numără şi Italia şi Spania, două dintre statele unde se află cele mai mari comunităţi de români din Europa şi unde permanent există solicitări pentru deschiderea de consulate şi suplimentarea de personal.

Celelalte ţări sunt Austria, Belgia (atât la Ambasadă, cât şi la Reprezentanţa UE), Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Vatican, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia şi Ungaria.

MAE a decis, la sfârşitul lunii iunie, să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre aceste se numără Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia şi Consulatele generale de la Capetown (Africa de Sud), Sydney şi Lyon. De asemenea, a fost propusă şi reducerea cheltuielilor de capital şi de personal cu 20% la opt dintre misiunile României cu cele mai mari bugete, printre care cele de la Washington, Londra şi Roma, dar şi Reprezentanţele permanente ale României la UE şi NATO.

Diaconescu a declarat ulterior că prin aceste măsuri speră să economisească 2 milioane de dolari anual. O decizie finală va fi luată însă de preşedinte, în cazul ambasadelor, şi de premier, în cazul consulatelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb