Cinci unităţi de procesare a cărnii şi una de procesare a laptelui din Dîmboviţa au fost închise, a declarat, ieri, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dîmboviţa, Ion Burlacu, citat de Rompres. Mă-sura de suspendare a activităţii celor şase firme a fost luată ca urmare a unor dispoziţii ale Autorităţii Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, din cauză că aceste unităţi nu corespund standardelor cerute de Uniunea Europeană. Unităţile închise sunt SC Dunărea SRL, SC Nimbov SRL, SC Diana SRL, SC Mdan SRL, SC Neval Prod SRL, ce se ocupau de procesarea cărnii, şi SC Marion Invest SRL, ce avea ca obiect de activitate procesarea laptelui. "În primul rînd, ele au fost închise din cauză că au vicii de construcţie. Au fost construite imediat după 1989, după proiectele centrelor şi punctelor de tăiere, centre care nu mai sunt prevăzute în legislaţia actuală. Sunt şi deficienţe legate de materialele de construcţie, în unele locuri nu sunt folosite materiale impermeabile. De asemenea, unităţile în-chise au deficienţe de flux sau nu sunt dotate cu aparatura necesară", a precizat directorul DSV Dîmboviţa, Ion Burlacu. Dacă deficienţele vor fi remediate aceste unităţi pot fi redeschise. Ion Burlacu a mai spus că pentru modernizarea unei uni-tăţi de procesare a cărnii sau a laptelui sunt necesare peste 50 de mii de euro, iar pentru construcţia uneia noi 100-120 de mii de euro. Directorul DSV Dîm-boviţa a precizat că în judeţ funcţionează doar o singură fir-mă, Abatorul Crevedia, care res-pec-tă normele europene în domeniu şi care are autorizaţie pentru a exporta în ţările UE. În afară de acesta, mai sunt în funcţiune alte cinci unităţi în domeniul procesării cărnii şi a laptelui. Activitatea lor n-a fost suspendată pentru că, deşi nu îndeplinesc condiţiile cerute de UE, au în derulare programe de restructurare şi modernizare.
• ARC susţine decizia ANSVSA
Asociaţia Română a Cărnii (ARC) susţine ho-tărîrea luată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de înăsprire a controlului în ceea ce priveşte respectarea normelor de igienă şi, în general, de încadrare în cadrul reglementărilor exis-tente.
Ca şi organizaţie profesională reprezentînd procesatori din domeniu, ARC înţelege necesitatea ridicării standardelor autohtone la nivelul celor europene, cu atît mai mult cu cît timpul pînă la aderare este scurt, iar legislaţia românească este adaptată celei europene. "Existenţa unor firme pentru care cerinţele de igienă sînt aleatorii fac o concurenţă neloială firmelor corecte, multe dintre acestea acţionează în economia subterană şi parazitează piaţa prin preţuri joase, posibile prin fraude fiscale" susţin reprezentanţii ARC într-un comunicat de presă. ARC va examina posibilitatea acordării de asistenţă tehnică gratuită micilor întreprinzători din sector, apelînd la specialiştii din industrie. (I.S.)