MAI MULŢI BANI PENTRU INVESTIŢII Beneficii de peste 20 de milioane de dolari pentru companiile de cablu

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 22 martie 2004

Reprezentanţii companiilor de CATV susţin că i-au convins pe parlamentari să reducă taxele pentru drepturile de autor

Comisia pentru cultură şi arte din Camera Deputaţilor a acceptat reducerea taxelor pentru societăţile de cablu de la 6,2% la 2% din valoarea abonamentelor

Deputaţii discută zilele acestea modificările la legea drepturilor de autor şi conexe, luînd în calcul posibilitatea reducerii cuantumului drepturilor de autor plătite de firmele de cablu.

Taxele plătite de firmele ro-mâ-neşti de cablu pentru drepturile de autor sînt cele mai mari din regiune. "Societăţile prin cablu plătesc în prezent o cotă de 6,2% pentru drepturi de autor şi conexe, cel mai mare procentaj din sud-estul Europei, în condiţiile în care ţările din regiune plătesc doar între 1% şi 3,5%", ne-a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC).

Acest procentaj se aplică direct asupra abonamentelor încasate şi suportate de cei peste 3,3 milioane de abonaţi la televiziunea prin cablu. Potrivit unei alte surse, în ţara noastră sînt aproape 3,5 milioane de abonaţi, care plătesc în medie 4,5 dolari pe lună pentru serviciile societăţilor de CATV. Aproape 80% din piaţa de cablu, estimată la 190-200 de milioane de dolari anual, este împărţită de patru companii: RCS, "Astral Telecom", UPC şi FX Communication. Ultima companie a fost preluată recent de către primele două, RCS (cu 54%) şi "Astral Telecom" (cu 46%).

"Nu înţelegem de ce un român trebuie să plătească de cîteva ori mai mult pentru vizionarea unui videoclip cu Madona, decît un maghiar sau un ceh. Vrem să plătim la fel ca vecinii noştri", ne-a spus Radu Petric. Dacă pen-tru filme, videoclipuri sau programe de televiziune, abonaţii reţelelor de televiziune prin cablu din România plătesc 6,2% din valoarea abonamentului, abonaţii din Polonia plătesc 3,1%, cei din Ungaria 1,8%, iar cehii doar 0,5%. Banii plătiţi pleacă în străinătate la deţinătorii drepturilor de autor, pentru că 95% din programele şi emisiunile retransmise de firmele de cablu provin de afară. "Scuzele de genul că noi nu vrem să plătim drepturile de autor şi să sprijinim cultura ro-mână sînt false, deoarece ponderea autorilor români în programele noastre este foarte mică", a comentat domnul Petric. Comisia de cultură şi artă din Camera Deputaţilor a finalizat un raport privind modificarea acestei legi, care prevede reducerea acestei taxe de la 6,2% la 2% pentru societăţile de cablu. Ceea ce în-seamnă că peste 20 de milioane de dolari vor rămîne anual la dis-poziţia companiilor de cablu pen-tru dezvoltarea activităţii. Propunerea Comisiei de cultură cuprinde şi o altă modificare cerută de cablişti, şi anume înfiinţarea unei societăţi unice de colectare a drepturilor de autor. Propunerea a fost considerată utilă, pentru că, în prezent, sînt patru societăţi de colectare, iar acestea nu reuşesc să colecteze toţi banii care li se cuvin. "Pentru că nu reuşesc să colecteze toţi banii, ni se creează nouă, cei care plătim, o concurenţă neloială, de aceea vrem să fie o singură societate colectoare", ne-a spus Radu Petric. Actuala structură cu mai multe societăţi de gestiune colectivă care colectează în paralel diverse procente este ineficientă şi generează cheltuieli administrative care se suprapun şi în fapt reduc sumele care în final se distribuie titularilor drepturilor de autor şi conexe. Practic, un colector unic înseamnă, în caz de litigiu pentru recuperarea drepturilor de autor, un singur proces care rezolvă integral problema tuturor acestor drepturi.

Companiile de cablu au cerut, totodată, parlamentarilor să legifereze un mod mai transparent de distribuire a sumelor colectate la titularii drepturilor de autor. Lipsa transparenţei acestui proces creează blocaje în relaţia dintre distribuitorii de cablu şi canalele TV străine. "Există situaţii în care canale TV străine nu au încheiat contracte de distribuţie prin cablu acuzînd imposibilitatea unei gestiuni corecte şi uşoare a drepturilor de autor şi conexe, pretinzînd plata directă a acestor drepturi", a explicat preşedintele ACC. Legea urmează să fie dezbătută de Plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde legile nu suferă de obicei modificări serioase. Cabliştii promit că dacă vor fi reduse taxele şi legislaţia va fi mai simplificată, vor avea posibilitatea să demareze investiţii importante în această industrie. Realizarea investiţiilor ar duce la o calitate mai bună a infrastructurii şi a serviciilor furnizate, precum şi introducerea de noi servicii precum internetul şi telefonia prin cablu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb