Malmstrom: Rusia nu a cerut o amânare a implementării Acordului de liber-schimb UE-Ucraina

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2015

Malmstrom: Rusia nu a cerut o amânare a implementării Acordului de liber-schimb UE-Ucraina

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a anunţat că oficialii ruşi nu au căutat să obţină o amânare a intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina, prevăzută pe 1 ianuarie 2016, în cadrul unor negocieri tripartite ţinute luni la Bruxelles, relatează Reuters.

Malmstrom a declarat că nu este "menţionată nicio amânare" a pactului din partea rusă, citând o declaraţie comună convenită la finalul negocierilor între delegaţiile Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene (UE) potrivit căreia Acordul "va fi aplicat cu titlu provizoriu începând de la 1 ianuarie 2016".

Ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaiev, a prezentat, potrivit comisarului european, o listă de îngrijorări ale Rusiei cu privire la Acord, care se află la originea crizei dintre Moscova şi Kiev, însă negocierile au avut loc, în opinia lui Malmstrom, într-o "atmosferă constructivă".

Rusia a evitat noi confruntări diplomatice cu Ucraina şi UE în negocierile tripartite de luni. Delegaţia rusă nu şi-a reiterat solicitările anterioare de amânare a intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb dintre blocul european şi Kiev.

Uliukaiev a declarat pentru presă, la Bruxelles, că nu a ridicat problema amânării implementării Acordului începând de anul viitor.

"Părerea noastră este că perioada care a mai rămas este necesar să fie folosită cât mai eficient posibil", a declarat el, referindu-se la o înţelegere în vederea continuării negocierilor despre cum va fi gestionat Acordul, astfel încât să răspundă îngrijorărilor Moscovei cu privire la impactul asupra firmelor ruse şi cu privire la acordurile comerciale pe care Kievul le are cu vecinii săi, foste republici sovietice.

"Nu au existat ameninţări", le-a spus, la rândul ei, Malmstrom jurnaliştilor, potrivit Mediafax. "A fost o atmosferă foarte constructivă".

Comisarul european a recunoscut că Ucraina este încă departe să îndeplinească condiţiile UE pentru a beneficia de toate elementele Acordului bilateral comprehensiv, dar a subliniat că Kievul face progrese în privinţa adoptării legislaţiei necesare şi urmează să se plaseze într-o poziţie mai bună după şapte luni de reforme.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat după negocieri că cel mai importan rezultat este "înţelegerea" Rusiei a faptului că nu vor exista amânări ori amendamente.

În declaraţia comună, cele trei delegaţii confirmă că întâlnirile continuă la nivel de experţi, care urmează să raporteze miniştrilor în iulie asupra progreselor înregistrate în vederea soluţionării problemelor rămase în suspans.

Aceste negocieri comerciale au făcut parte dintr-o confruntare amplă între Moscova şi Occident, în urma anexării de către ruşi a Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii cu armament şi trupe a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii pe care Rusia le respinge.

Declinul PIB-ului Rusiei va fi sub 2,8% anul acesta, a anunţat ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de agenţiile ruse de presă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luna trecută, oficialul estima o contractare a economiei de 2,8% în 2015, faţă de o prognoză anterioară de 3%. Economia rusă a înregistrat o expansiune de 0,6% în 2014.

Ea a cunoscut primul declin din ultimii aproape şase ani, pe fondul scăderii preţului la ţiţei, al sancţiunilor occidentale şi al deprecierii rublei.

În primele trei luni din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,4% în perioada octombrie - decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Biroul de Statistică. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,6%, în timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%.

În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi săptămâna trecută se tranzacţiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preţurile de consum au urcat cu 16,4% în aprilie, după ce au accelerat la 16,9% în martie.

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Alexei Ulyukayev: "Declinul economiei Rusiei va fi mai redus decât s-a estimat anterior".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce oare, asemenea informari despre adevarul politic rusesc, apar greu si la distante in timp de peste 1,5 ani, numai sub forma de scurt articol si numai dupa ce John Kerry se gudura pe linga Putin la Sochy?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb