Managementul privat în companiile de stat, la ralanti

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 aprilie 2012

Adoptarea managementului privat în companiile de stat este o temă asumată de Executiv încă din 2009 dar pusă în aplicare doi ani mai târziu, la finele lui 2011. Lipsa de fermitate în luarea măsurilor care să aducă primii manageri privaţi în companiile din domeniul energetic a adus actuala administraţie în situaţia de a trebui să modifice, în perioada următoare, lista societăţilor agreate cu organismele internaţionale. Peste vechile intenţii de privatizare a managementului s-au suprapus, acum, noile măsuri de vânzare a pachetelor majoritare deţinute de stat la societăţi precum Oltchim, Electrica Furnizare şi Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara.

Numai că procesul de vânzare a acţiunilor se derulează rapid şi, în cazul unor societăţi, îl depăşeşte ca grafic de implementare pe cel de selecţie al managerilor privaţi. "Oltchim", de exemplu, mai are o lună şi jumătate până la anunţarea investitorului strategic ce va prelua pachetul majoritar de acţiuni, iar procesul de selecţie a managerului privat este în fază incipientă. Ministerul Economiei a semnat, la finele anului trecut, cu compania daneză "Pedersen&Partners Consulting", contractul de consultanţă pentru recrutarea de personal de conducere, prin care firma de recrutare va ajuta instituţia să elaboreze caietele de sarcini şi să organizeze licitaţiile prin care vor fi desemnate firmele care vor selecta candidaţii pentru posturile de manageri la companiile din subordine. Primele pe listă sunt Oltchim, Hidroelectrica, Romarm şi Electrica Furnizare.

Surse autorizate din Ministerul Economiei ne-au declarat: "Este evident că nu mai are sens să selectăm manager privat pentru societăţi precum Oltchim sau Electrica Furnizare, pe care statul doreşte să le vândă integral. Managementul privat are sens numai acolo unde statul doreşte să rămână acţionar majoritar. Vom propune, la următoarea vizită a delegaţiei FMI, o clarificare a listei companiilor care urmează să aibă management privat".

Guvernul a aprobat, în decembrie 2011, o Ordonanţă de Urgenţă care creează condiţiile selecţiei managerilor privaţi în întreprinderile publice, într-un context mai larg al extinderii principiilor guvernanţei corporative la societăţile de stat. Actul normativ se aplică companiilor naţionale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat ori deţinut de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi regiilor autonome înfiinţate de stat sau unităţi administrativ-teritoriale.

La vremea respectivă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că adoptarea proiectului de către Guvern reprezintă implementarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat prin Scrisoarea de Intenţie cu FMI şi că, prin aplicarea acestui act normativ, vom avea management privat în toate companiile de stat.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, într-o primă etapă, în aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, întreprinderile publice care au o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste 1.000 de angajaţi, vor începe procedurile de selectare a primilor administratori şi manageri privaţi.

În martie 2012, în Scrisoarea de intenţie agreată cu FMI, autorităţile arată: "Ministerul Economiei a solicitat şi primit oferte pentru selecţia unei firme care să asiste în procesul de selectare a echipelor de management privat pentru principalele companii ce rămân în proprietatea majoritară a statului. Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie vor fi selectaţi până la finele lunii aprilie 2012 pentru a-şi prelua ulterior mandatele, cât de repede permite legea. În cazurile în care vor fi vândute pachete minoritare semnificative, acest calendar ar putea fi ajustat pentru a permite participarea noilor acţionari minoritari. Pentru societăţile din portofoliul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii procesul corespondent va începe până la finele lunii februarie".

Emilian Frâncu, senatorul liberal care este iniţiatorul Legii managementului privat, ne-a declarat: "Am introdus în lege un amendament conform căruia nu intră în procesul de selecţie al unui management privat firmele care sunt în proces de privatizare. Legea a trecut cu bine de Senat şi mai trebuie să primească avizul unei comisii de la nivelul Camerei Deputaţilor pentru a putea fi aprobată şi aplicată".

În afară de Oltchim, Electrica Furnizare şi Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara, în scrisoarea de intenţie semnată cu FMI mai sunt propuse, la capitolul privatizare integrală, companiile Electro Serv, Cuprumin, Electrica Serv şi Electrocentrale Bucureşti.

Lucian Bode: Ne aşteptăm ca, în iunie - iulie 2012, să avem instalat primul manager privat

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) aşteaptă ca până la finalul lunii aprilie să aibă "short list-urile" candidaţilor pentru primele trei companii care vor avea management privat, după cum ne-a declarat, recent, Lucian Bode, ministrul de resort: "Suntem în faza în care am selectat compania de executive search pentru primele trei companii cu care am demarat acest proces. Este vorba despre «Hidroelectrica», «Oltchim» şi «Romarm». Totodată, avem licitaţiile deschise pentru alte două companii - «Electrica Furnizare» şi CE Oltenia, pentru care vom putea angaja un consultant până la finalul acestei luni (n.r. martie)".

Conform OG 109/2011, noile Consilii de administraţie vor evalua şi decide care este candidatul ales din aceste liste scurte, după care va urma negocierea individuală pentru semnarea contractului de management, cu clarificarea indicatorilor de performanţă.

"Ţinând cont de acest calendar, ne aşteptăm ca undeva în iunie - iulie 2012 să avem instalat primul manager selectat prin acest proces la conducerea unei companii de stat. Termenul rămâne fluid pentru că, în mod evident, depinde foarte mult cât de repede vom putea găsi oamenii potriviţi, cât durează negocierea directă şi când pot aceşti oameni să înceapă munca efectiv, în cazul în care sunt implicaţi în alte proiecte", ne-a spus oficialul MECMA. (E.O.)

Programul de valorificare a participaţiilor statului care urmează să fie derulat de MECMA, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în acest an este extrem de ambiţios.

Acesta cuprinde procese de vânzare, prin metode specifice pieţei de capital, a unor pachete minoritare deţinute la companii de stat din sectorul energetic, după cum urmează:

- CNTEE "Transelectrica" SA - Ofertă Publică Secundară de vânzare de acţiuni pentru un pachet de 15%, până la începutul lunii aprilie 2012;

- SNTGN "Transgaz" SA - Ofertă Publică Secundară de vânzare de acţiuni pentru un pachet de 15%, până la finele lunii aprilie 2012;

- SNGN "Romgaz" SA - Ofertă Publică Secundară de vânzare de acţiuni pentru un pachet de 15%, până la finele lunii iunie 2012;

- SC "Hidroelectrica" SA - Ofertă Publică Primară (IPO) în vederea majorării de capital cu 10%, până la sfârşitul lunii octombrie 2012;

- SN "Nuclearelectrica" SA - Ofertă Publică Primară (IPO) în vederea majorării de capital cu 10%, în cursul anului 2012.

Conform prevederilor legale în vigoare, sumele provenite din încasarea contravalorii acţiunilor vândute de MECMA la "Transelectrica", "Transgaz" şi "Romgaz" se constituie venit la bugetul de stat. Veniturile încasate ca urmare a derulării ofertelor publice primare la societăţile "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" vor fi utilizate de aceste societăţi pentru finanţarea programelor investiţionale.

Reprezentanţii MECMA estimează că finalizarea acestor procese va avea loc spre sfârşitul anului 2012 - începutul anului următor: "Privatizarea acestor companii se va realiza printr-un proces care va ţine cont de realitatea pieţelor şi în aceste procese de privatizare vor exista consultări cu reprezentanţii FMI şi cei ai CE. Consultanţii de tranzacţie vor avea sarcina de a recomanda şi justifica momentul oportun al derulării proceselor de vânzare a acţiunilor în vederea încheierii unor tranzacţii de succes". (E.O.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb